Lart

Çfarë është Trauma Post-Divorc?

Humbja e një marrëdhënieje të rëndësishme mund të jetë një nga sfidat më të vështira të jetës. Divorci ose ndarja, në veçanti, rrit rrezikun e simptomave psikologjike shqetësuese. Sipas disa studimeve, ajo është gjithashtu një faktor i mundshëm rreziku për sjellje vetëvrasëse.

Divorci konsiderohet të jetë një nga stresorët më të rënda të jetës. Numri një në listë është vdekja e një të dashuri. Duke pasur parasysh këto statistika, disa mendojnë nëse trauma e divorcit mund të çojë në një diagnozë të çrregullimeve të stresit post-traumatike (ÇSPT).

Çfarë është Trauma Post-Divorc?

Përcaktimi i ÇSPT

Pasi u referua si “reaksion i stresit luftarak” ose “lodhje nga beteja”, ÇSPT fitoi njohje zyrtare si kusht i shëndetit mendor në vitin 1980 në edicionin e tretë të Manualit Diagnostik dhe Statistikor të çrregullimeve mendore (MDS-lll). U kuptua të ishte një sindrom i zakonshëm midis veteranëve të luftës. Tani e dimë se nuk duhet të shkojmë në luftë për të zhvilluar një diagnozë të ÇSPT ose për të përjetuar simptoma të lidhura me ÇSPT.

Kjo mund të përfshijë përjetimin e drejtpërdrejtë, dëshmitë, ose të mësuarit e ngjarjes traumatike që ndodhi tek një anëtar i ngushtë i familjes ose një miku. Më tej, duhet të plotësohen kriteret e mëposhtme:

Ndryshimet në zgjim dhe reaktivitet që filluan ose u përkeqësuan pas traumave (për shembull, sjellje të rrezikshme ose shkatërruese, hypervigjilencë, dhe një reagim të lartë befasuese). Simptoma të ndërhyrjeve të tilla si përjetimi i vazhdueshëm i kujtimeve, anktheve të këqija ose kujtimeve. Duke shfaqur sjellje shmangie të ndjenjave ose kujtesave të dorës së dytë.

Të paktën dy ndryshime negative në njohuritë dhe gjendjen shpirtërore që filluan ose u përkeqësuan pas traumave (si pamundësia për të kujtuar tiparet kryesore të traumës, mendimet dhe supozimet tepër negative për veten apo botën, fajin e ekzagjeruar të vetes apo të tjerëve për shkak të traumës, ndikim negativ, ulje e interesit në aktivitete, ndjenja e izoluar dhe vështirësi në përjetimin e ndikimit pozitiv)

Fillimi i simptomave mund të ndodhë menjëherë pas ngjarjes ose kriteret diagnostikuese nuk plotësohen deri në të paktën gjashtë muaj pas traumës (e specifikuar si nisje e vonuar)

Simptoma që zgjasin për më shumë se një muaj:

 • Shqetësime ose dëmtime funksionale (sociale, profesionale)
 • Simptomat që nuk janë për shkak të ilaçeve, përdorimit të substancave ose sëmundjeve të tjera.
 • Në disa raste, simptomat disocuese që ndodhin si depersonalizimi (ndjenja e shkëputjes nga vetja) ose derealizimi (një ndjenjë e papërshtatshmërisë).

ÇSPT dhe Divorci

Një diagnozë formale e ÇSPT zakonisht nuk zbatohet në rrethana të tilla si “divorci, humbja e punës ose provimet dështuese”.

Disa studime kanë gjetur se pas shpërbërjes së marrëdhënieve, shumë njerëz shfaqin simptoma të ngjashme me ato të përjetuara nga njerëz që kanë mbijetuar shumë situata stresuese.

Kjo do të thotë që në disa raste, ata që përjetojnë divorcin mund të përjetojnë simptoma të ngjashme me ata që kanë përjetuar luftime ushtarake, fatkeqësi natyrore, përdhunime ose ngjarje të tjera kërcënuese për jetën.

Çfarë është Trauma Post-Divorc                                                                                                                       

Post-shpërbërje ÇSPT

Ajo që disa studiues i referohen si “ÇSPT pas shpërbërjes” karakterizohet nga ri-përjetimi i simptomave, duke përfshirë mendimet ndërhyrëse ose ëndrrat për sjelljen e shpërbërjes dhe shmangies.

Simptoma të tjera të stresit post-traumatik që mund të lindin si pasojë e ndarjes përfshijnë:

 • Mendime tepër negative për veten apo botën
 • Ekzagjerim i vetë fajit ose lënjen fajin të tjerëve për shkak të traumës
 • Ulë interesin në aktivitete
 • Ndjenja e izoluar
 • Nervozizëm apo agresion
 • Paranojë
 • Sjellje të rrezikshme ose destruktive
 • Vështirësi në përqendrim
 • Vështirësi në gjumë

Nëse një person kalon nëpër një divorc të ashpër, të shtrirë, të shtrenjtë, që kërkon kohë dhe të ndryshojë stilin e jetës, kjo mund të çojë në simptoma debilituese të ankthit në të cilin ÇSPT zë rrënjë. Rezultat i traumës së divorcit që është ngulitur në mendjen e nënndërgjegjshme të personit dhe më pas ka përjetuar frikë të përsëritura dhe kujtime të këqija.

Me fjalë të tjera, një person që ka përjetuar një divorc mund të paraqesë “simptomat e sëmundjes”. Coleman gjithashtu vazhdon të thotë se këto simptoma mund të vijnë në formën e “kujtimeve”. Për arsye të dukshme, kjo mund ta bëjë të vështirë për një person të vazhdojë.

 

Përfundim

Disa faktorë të rrezikut duket se i bëjnë disa njerëz më shumë gjasa të zhvillojnë një diagnozë të ÇSPT  pas divorcit ose ndarjes, si në rastet që përfshijnë abuzime intime partnere, ekspozim ndaj një kërcënimi serioz të lëndimit apo vdekjes. Ky nivel i ashpërsisë i plotëson kriteret për diagnostikimin e ÇSPT.

Një histori e traumave të kaluara është gjithashtu një faktor rreziku për zhvillimin e ÇSPT pas divorcit. Në njerëzit me ÇSPT nga trauma e kaluar, prishja e një marrëdhënieje mund të çojë në përkeqësimin e simptomave të stresit post-traumatik dhe mirëqenien psikologjike.

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com