Lart

5 Mënyra të Bëheni një Dëgjues i Mirë i Partnerit Tuaj

 

Hapja e zemrës suaj ndaj bashkëshortit tuaj kërkon të dëgjosh mirë. Me kaq shumë çështje, detyrime, pajisje dhe njerëz të ndryshëm që na tërheqin nga çdo drejtim, mund të jetë e vështirë të ngadalësosh dhe të dëgjosh me të vërtetë njëri-tjetrin. Dëgjimi mund të jetë i këndshëm, por ndonjëherë është plotësisht i vështirë. Ndonjëherë, ju mund të dëshironi të akordoheni dhe të humbni veten në kohën tuaj të preferuar,ose të zhyteni në listën e artikujve për të bërë që duhet ende të kryqëzoni para se të mbarojë dita.

Por, për të pasur një martesë të shëndetshme, të lulëzuar, është e rëndësishme që vërtet ta dëgjoni bashkëshortin tuaj me ndjeshmëri dhe bujari. Sot, ne po ndajmë pesë mënyra se si ju mund të jeni një dëgjues i mirë për bashkëshortin tuaj.

1. Dëgjoni me empati

Kur praktikoni ndjeshmërinë, po e vendosni veten në vendin e bashkëshortit tuaj dhe po i shihni gjërat përmes syve të tyre. Pavarësisht nëse jeni duke u përpjekur të zgjidhni një konflikt ose thjesht duke dëgjuar bashkëshortin tuaj duke folur për ditën e tyre, është e dobishme për të dy që të dëgjoni me ndjeshmëri kur bashkëshorti juaj ju flet. Për ju, kjo ju jep një dritare në botën e tyre dhe perspektivën e tyre. Për bashkëshortin tuaj, duke e ditur që jeni duke dëgjuar nga një këndvështrim empatik i ndihmon ata të ndihen të sigurt.

Ndoshta bashkëshorti juaj duhet të shfryjë për punën, dhe normalisht. Në vend që të hiqni mendjen ndërsa ata flasin, përpiquni të shihni ngjarjet e ditës përmes syve të tyre, dhe në kontekstin e jetës tuaj. 

A keni qenë duke u marrë me probleme në shtëpi, si çështje financiare, probleme me fëmijët, ose duke u kujdesur për një prind të sëmurë? Kontekstualizimi i gjithë jetës tuaj së bashku me atë që po ndodh në punën e bashkëshortit tuaj do t’ju ndihmojë të kuptoni nivelin e grumbullimit me të cilin po merren.

2. Dëgjoni për emocion

Kur bashkëshorti juaj ka nevojë të flasë me ju për diçka,veçanërisht nëse është diçka e vështirë, është e lehtë të mbështilleni dhe të tërhiqeni nga emocionet tuaja mbi temën. Në atë rast, ju mund t’i përgjigjeni bashkëshortit tuaj në një mënyrë krejt të papërshtatshme në përpjekjen tuaj për të lehtësuar emocionet e vështira që ju vijnë. Në vend të kësaj, merrni një minutë kohë për të dëgjuar atë që mund të ndiejë bashkëshorti juaj. Ky lloj i dëgjimit të qëllimshëm shkon dorë për dore me ndjeshmërinë.

Pasi të keni identifikuar atë që po ndjen bashkëshorti juaj – qoftë zemërimi, trishtimi, zhgënjimi, ankthi ose eksitimi, mund të rregulloni përgjigjet tuaja bazuar në gjendjen e tyre emocionale. Kjo ju jep një mundësi shtesë për të kontrolluar veten para se të thoni ose të bëni diçka që mund të përkeqësojë gjendjen emocionale në të cilën ndodhen. Kur emocionet tona kalojnë në një bisht, mund të jetë e vështirë të mbash komunikimin të shëndetshëm.

3. Dëgjoni pa paragjykim

Të dy keni marrë mendimet tuaja dhe është e vështirë të lejoni që ato mendime të shkojnë në favor të thjesht dëgjimit të njëri-tjetrit. Dëgjimi pa paragjykim është i dobishëm kur keni qëndrime të kundërta për çështje të caktuara, ose kur jeni mbyllur në një ngërç gjatë një përleshjeje. Lini mënjanë mendimet tuaja për aq kohë sa të dëgjoni se çfarë po thotë bashkëshorti juaj, atëherë praktikoni aftësitë tuaja të ndjeshmërisë për të kuptuar pse.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet të ndryshoni mendimin tuaj që të përputhet me atë të bashkëshortit tuaj. Ajo që do të thotë është që bashkëshorti juaj meriton të dëgjohet dhe ju nuk mund ta dëgjoni vërtet nëse filtroni gjithçka që ata thonë përmes paragjykimit tuaj.

4. Dëgjo me dashuri

Kur jeni duke komunikuar me bashkëshortin tuaj, mund të jetë e dobishme të përdorni gjeste të dashura dhe gjuhën e trupit për t’i bërë të ditur se ju interesoni për ato që kanë për të thënë. Mund të jetë aq e thjeshtë sa mbajtja e kontaktit me sy dhe tundja me kokë për të pohuar atë që po ju thonë. Kthejeni trupin tuaj drejt tyre, ose madje ndaloni atë që po bëni dhe thjesht rrini me ta nëse kjo është ajo që ata kanë nevojë.

Ndërsa ju mund të jeni në gjendje të vazhdoni biznesin tuaj dhe të bëni një bisedë në të njëjtën kohë (dhe kjo mund të jetë në rregull ndonjëherë), do të ketë raste kur duhet të vendosni gjithçka poshtë dhe të përqendroni tërë vëmendjen tuaj tek bashkëshorti juaj. Fikni televizorin, vendosni telefonin ose pajisjet tuaja të tjera, harroni listën e gjërave për pak kohë dhe jepini bashkëshortit tuaj konfirmimin e dashur përmes kontaktit me sy dhe prekjes.

5.Dëgjo bujarisht

Bashkëshorti juaj ka nevojë për dhuratën e kohës dhe vëmendjes tuaj. Eshtë e vështirë të gjeni kohë nga jeta e zënë për të dhënë bujarisht energjinë për të dëgjuar kur kenii aq shumë për të bërë çdo ditë, por komunikimi i hapur është çelësi për një martesë të shëndetshme. Kur ju dëgjoni me bujari, bashkëshorti juaj do të ndihet i sigurt të vijë tek ju me shqetësimet, shpresat dhe frikën e tyre.

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com