Lart

Tejkalimi i Xhelozisë në Martesë

Nëse jeni partneri xheloz ose nëse bashkëshorti/ja juaj është xheloz/e, xhelozia e paarsyeshme mund të shkatërrojë përfundimisht martesën tuaj. Këtu janë përgjigjet për pyetjet e shpeshta në lidhje me xhelozinë dhe gjërat që mund të bëni për të tejkaluar xhelozinë në martesën tuaj.

Çfarë është xhelozia?

Xhelozia është reagim ndaj një kërcënimi të perceptuar – real ose imagjinar, për një marrëdhënie të vlefshme ose për cilësinë e tij. Një studim mbarëkombëtar i këshilltarëve të martesës tregon se xhelozia është një problem në një të tretën e të gjitha çifteve që vijnë për terapi martesore.

Pak xhelozi është e sigurt dhe mund të programohet edhe brenda nesh. Është shumë e zakonshme. Por shumë xhelozi është e frikshme dhe i ka shtyrë njerëzit në një sjellje shumë të rrezikshme. Nuk ka asnjë arsye për të besuar se xhelozia do të përmirësohet me kalimin e kohës ose me martesën … Sepse xhelozia shkon drejtë në thelbin e vetes dhe rrënjët e saj janë të thella, nuk është diçka që mund të largohet nga një mendim i dëshiruar.

A është xhelozia e natyrshme?

Në lidhjet ku ndjenjat e xhelozisë janë të lehta dhe të rastësishme, i’a kujton çiftit që të mos nënvlerësojnë njëri-tjetrin. Mund t’i inkurajojë çiftet që të vlerësojnë njëri-tjetrin dhe të bëjnë një përpjekje të vetëdijshme për t’u siguruar që personi tjetër të ndjehet i çmuar … Xhelozia rrit ndjenjat, duke e bërë dashurinë të ndihet më e fortë dhe seksi më i pasionuar. Në doza të vogla dhe të dëgjueshme, xhelozia mund të jetë një forcë pozitive në një marrëdhënie. Por kur është intensive ose e paarsyeshme, tregimi është shumë më ndryshe … Xhelozia e rastësishme është e natyrshme dhe mund të mbajë një marrëdhënie gjallë, por kur të bëhet intensive, mund të dëmtojë seriozisht një marrëdhënie.

Çfarë ndiejnë njerëzit xhelozë?

Personat xhelozë përjetojnë një numër ndjenjash, duke përfshirë frikën, zemërimin, poshtërimin, ndjenjën e dështimit, kërcënimin, pikëllimin, shqetësimin, zilinë, trishtimin, dyshimin, dhembjen dhe keqardhjen ndaj vetes.

Xhelozia na mban nën një ndjenjë të zhgënjimit. Kjo na bën të trishtuar. Është një ndjesi kaq depresive saqë nuk mund t’i themi askujt madje as miqve tanë më të mirë, as nuk mund ta përmbajmë atë brenda vetes. Rrjedhimisht, ajo na lë me një shqetësim të një vuajtje të veçantë dhe nëse lejohet të rritet i pakontrolluar përtej një kufiri, ajo punon si një helm i ngadalshëm në natyrën tonë të shëndetshme.

Pse njerëzit janë xhelozë?

Xhelozia mund të shkaktohet nga shumë faktorë.

 •         Pritje jorealiste rreth martesës në përgjithësi.
 •         Pritjet jorealiste në lidhje me marrëdhënien tuaj me bashkëshortin tuaj.
 •         Një ndjenjë e gabuar e pronësisë së bashkëshortit tuaj.
 •         Përvoja e keqe e braktisjes në të kaluarën.
 •         Vetë imazhi i varfër.
 •         Pasiguria.
 •         Frika nga braktisja ose tradhtia.
 •         Frika nga humbja e dikujt apo diçka e rëndësishme për ta.
 •         Vetëvendosje e fortë.
 •         Një dëshirë për të kontrolluar.

Cilat janë pasojat e xhelozisë irracionale në martesë?

Për ata që përjetojnë xhelozinë jonormale, emocioni krijon një profeci vetë-përmbushëse. Ndërsa bashkëpunëtorët e tyre përpiqen t’i shmangin, frika më e keqe e humbjes së dashurisë dhe respektit janë realizuar.

Disa nga ndjenjat themelore ose reaktive të xhelozisë mund të jenë:

 •         Fyerje.
 •         Rritja e mungesës së besimit.
 •         Zemërimit.
 •         Vetëmbrojtje.
 •         Më shumë argumente.
 •         Nevoja për siguri të vazhdueshme.
 •         Depresioni.
 •         Dëshira për hakmarrje.
 •         Pyetje të vazhdueshme.
 •         Reagimet fizike të tilla si dridhja, ndjenja e trullosjes, ndryshimi në modelet e gjumit dhe një ndryshim në            zakonet e të ngrënit.
 •         Fundi i martesës suaj.

Njerëzit që ndjehen të sigurt dhe pëlqejnë veten e tyre tentojnë të jenë më pak xhelozë ndaj të tjerëve dhe më pak posesivë ndaj partnerëve të tyre, ndërkohë që ata që kanë përjetuar braktisje ose tradhëti në jetën e tyre mund të mbyten me xhelozi … Nëse ndiheni xheloz ose nëse partneri juaj ndihet, nuk ka rëndësi. Përfundimisht, xhelozia do të dëmtojë marrëdhënien tuaj dhe do të shkatërrojë martesën tuaj … Xhelozia është një mënyrë për të ushtruar kontroll në një marrëdhënie … Marrja e kontrollit të xhelozisë suaj nuk nënkupton marrjen e kontrollit të partnerit tuaj, kjo do të thotë marrjen e një trajtimi në emocionet tuaja .

Si mundet një Çift të trajtojë xhelozinë?

 A mund të tejkalohet xhelozia? Përgjigjja është po, por me një përpjekje të madhe. Ashtu si shumica e përvojave të tjera të vështira emocionale, xhelozia, nëse trajtohet si duhet, mund të jetë një shkas për rritje. Ajo mund të bëhet hapi i parë në rritjen e vetëdijes dhe mirëkuptimit më të madh të bashkëshortit tuaj dhe të marrëdhënies.

Pranoje sjelljen tënde xheloze dhe pranoje se xhelozia juaj po dëmton martesën tuaj.

Diskutoni rrënjët e ndjenjave të xhelozisë ndaj bashkëshortit tuaj.

Mos spiunoni bashkëshortin tuaj.

Si një bashkëshort xheloz, merrni vendim për të ndryshuar sjelljen tuaj. Mund t’ju duhet të merrni këshillime individuale.

Kuptoje që nuk mund të kontrollosh dikë tjetër.

Së bashku, vendosni rregulla të drejta me të cilat mund të jetoni të dy.

Nëse je partner jo-xheloz, mos gënje, mos u përpiqni të fshihni se ku jeni ose çfarë jeni duke bërë.

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com