Lart

Sa kohë Duhet të jeni në Lidhje Para se të Martoheni?

Ju jeni në pozitë të lakmueshme nëse mendoni se e keni gjetur të duhurin. Ndoshta ju keni dy javë së bashku, ose ndoshta tetë vjet, por nëse martesa është një qëllim për të dy, kur është koha më e mirë për ta bërë këtë?

Shkencëtarët që studiojnë marrëdhëniet janë të vetëdijshëm për pyetjet me të cilat përballen çiftet: Kur duhet të martohet një çift? Pas dy vjetësh? Pas pesë? A ka ndonjë arsye për të pritur? Me fjalë të tjera, nëse të takuarit është pjesë e rëndësishme e përcaktimit nëse dikush është i duhuri për ju, sa kohë do të keni informacion të mjaftueshëm për të ditur?

Krahasuar me takimet më pak se një vit para propozimit për martesë, të takuarit një deri në dy vjet ulë ndjeshëm gjasat për divorc, rreth 20% më ulët në çdo pikë kohe të caktuar. Të takuarit për tre ose më shumë vjet ulë gjasat e divorcit për një normë edhe më të madhe, në rreth 50 për qind më e ulët në çdo pikë kohe të caktuar. Kjo sugjeron se mund të jetë e dobishme të keni të paktën disa vite bashkë përpara se të hyni në martesë.

Por këto korniza kohore të sugjeruara nuk mund të zbatohen për të gjithë. Nëse një çift takohet në moshën 21 vjeçare, kjo është ndryshe nga të takuarit në 31 vjeç, i cili në vetvete siguron një kontekst tjetër nga të takuarit në moshën 41 vjeçare. Për më tepër, disa çifte takohen si të huaj, ndërsa të tjerët kanë qenë miq për një kohë të gjatë përpara se të paraqesin ndonjë element romantik.

Duke shtuar disa qartësi, perceptimi i njohjes së një partneri “shumë mirë” në kohën e martesës zvogëlon mundësinë e shkurorëzimit me 50% në çdo moment të caktuar. Prandaj, gjykimi subjektiv i njohjes së dikujt mirë, nuk duhet të lidhet me kohën.
Sa kohë duhet të jeni në lidhje para se të martoheni

Në vend që të përqendroheni në kohën kur keni filluar të takoheni, merrni në konsideratë këto mënyra të tjera për të vlerësuar nëse jeni gati për martesë. Për shembull:

 

A e konsideroni martesën si rifillim të marrëdhënies?

Dasma juaj mund të jetë magjike, por martesa nuk është përvojë magjike që në çast do të transformojë një marrëdhënie të paqëndrueshme dhe jo të shëndoshë në një gjendje të qëndrueshme dhe të shëndetshme. Një arsye pse disa çifte përjetojnë rënie të theksuara të kënaqësisë gjatë dy viteve të para të martesës mund të jetë sepse ata konsideruan martesën e tyre si një mënyrë për të ndryshuar lidhjen e tyre, duke çuar në diziluzion dhe zhgënjim.

 

A njihni shumë anë të njëri-tjetrit?

Një problem që mund të shkaktojë kthesë në një martesë që duket se po shkon në drejtimin e duhur është futja e njohurive të reja të papritura për njërin partner. A e dini, për shembull, se si mendon dhe vlerëson paratë partneri juaj, ose se si ai ose ajo do të mendon rreth të qenurit prind? Të mësuarit më shumë për partnerin tuaj tani mund të shmangë disa burime të përbashkëta të konfliktit më vonë.

 

Sa i lumtur mendoni se do të jeni?

Hulumtimet e fundit sugjerojnë se kënaqësia e pritshme përkthehet në përkushtimin aktual të lidhjes; duke bërë punën e domosdoshme të lidhjes dhe në fund të fundit, uljen e rrezikit për divorc. Me fjalë të tjera, mos e zvogëloni vlerësimin tuaj personal për lumturinë e ardhshme. Kjo është e lidhur me proceset themelore që po bëni tani që më vonë do të ndikojë në mirëqenien e marrëdhënies.

Sa kohë Duhet të jeni në Lidhje Para se të Martoheni

Ndonjë shenjë të “tërheqjeve fatale?”

Nganjëherë, ajo që na tërheq tek një person i caktuar, në fund të fundit mund të bëhet ajo që na shqetëson në lidhje me atë partner. Hulumtimi që shqyrton këto “atraksione fatale” ka zbuluar se ato shpesh marrin një formë të caktuar.

Kur një partner është i ndryshëm nga ne në një mënyrë specifike, ose ka tipare që janë ekstreme – “Ajo është super entuziaste!” “Ai është një super-maratonist!” – ndonjëherë i shohim ato si cilësi shumë atraktive gjatë inicimit të lidhjes, por ato më vonë bëhen cilësi të papëlqyeshme që mund të zvogëlojnë kënaqësinë e marrëdhënies.

Para se të hyni në një lidhje me përkushtim afatgjatë, konsideroni përshtatshmëritë që i’u kanë lidhur, ky mund të jetë një hap i rëndësishëm në identifikimin e ‘’tërheqjeve fatale’’ potenciale.        

         

A prisni që gjërat të jenë ndryshe në martesë?

Para se të martoheni, shqyrtoni se si funksionon normalisht marrëdhënia juaj. Në mënyrë të veçantë, a jeni një çift i konfliktit të ulët apo të lartë? Duke luftuar idenë se martesa nis përvoja të reja që sjellin rënie në kënaqësi zbuluan se ajo që ndodh herët në fillimin e lidhjes së një çifti, ka tendencë të ndodhë edhe më vonë.

Në mbështetje të këtij modeli dinamik të qëndrueshëm, ata vunë re se nivelet e negativitetit janë përgjithësisht të qëndrueshme në çift me kalimin e kohës, por kjo rritje në zhgënjim dallon tek çiftet që qëndrojnë së bashku kundrejt atyre që kanë problem.

 

A do të doni të testoni marrëdhënien tuaj së pari duke bashkë jetuar?

Është e zakonshme që çiftet bashkëkohore të jetojnë së bashku para martesës, por arsyeja pse e bëjnë këtë është për të parashikuar se sa e lumtur do të jetë martesa e tyre. Kur çiftet përdorin bashkë jetesë për të provuar një marrëdhënie ose kur bashkë jetojnë për arsye praktike (p.sh., financat), ata tentojnë të raportojnë më pak përkushtim ndaj marrëdhënies së tyre dhe më pak besimin në marrëdhënie.

Nëse aranzhimi i tyre duhet të kalojë në martesë, këto paqartësi fillestare mund të ndihmojnë në shpjegimin pse bashkëjetesa para martesës ndonjëherë sjell kënaqësi më të ulët martesore. Çiftet që tashmë janë shumë të përkushtuar dhe bashkëjetojnë për arsye të tjera – p.sh., që të kalojnë më shumë kohë së bashku – mund të jenë më të gatshëm të lëvizin drejt martesës.

 

Përmbledhje

Një model i vetëm për të gjitha çiftet nuk është i përshtatshëm. Çiftet hyjnë në marrëdhënie në mosha dhe faza të ndryshme në jetën e tyre; megjithatë, duke vlerësuar se sa mirë e njihni partnerin tuaj, sigurinë tuaj të marrëdhënies, atë që prisni që martesa do t’i bëjë marrëdhënies tuaj,ajo që shihni si cilësinë aktuale dhe parashikimi i një marrëdhënieje, mund të jetë mënyra më e dobishme për të gjykuar nëse është me të vërtetë koha për t’u martuar.

 

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com