Lart

Si të ndahen punët e shtëpisë për të parandaluar konfliktin e martesës

Kur ju ose partneri juaj jeni të pakënaqur në lidhje me caktimin e punëve shtëpiake, niveli i stresit në shtëpinë tuaj mund të rritet jashtëzakonisht.

Nëse i pyesni gratë cili është burimi kryesor i stresit, shumë pak do të përgjigjen se është fakti se burrat e tyre nuk duan të bëjnë pjesën e tyre të punës në shtëpi. Nivelet e stresit rriten në shtëpinë tuaj kur secili prej jush është i pakënaqur për punët e papërfunduara. Çiftet luftojnë rreth punëve të shtëpisë pothuajse aq sa luftojnë për para. Sondazhet dhe studimet vazhdimisht theksojnë se edhe pse shumë gra punojnë jashtë shtëpisë, ata ende kanë tendencë të bëjnë shumicën e punëve shtëpiake.

 

Ndarja e përgjegjësive shtëpiake ndihmon në përmirësimin e kënaqësisë martesore dhe lumturinë shtëpiake. “Shkalla në të cilën ndahen punët e shtëpisë është tani një nga dy parashikuesit më të rëndësishëm të kënaqësisë martesore të një gruaje”, shkruan Stephanie Coontz në Neë York Times. “Dhe burrat gjithashtu përfitojnë, pasi studimet tregojnë se gratë ndjehen më shumë seksualisht të tërhequr nga partnerët që përfshihen në punë”.

Si ndahen punët shtëpisë

Ndarja e pabarabartë mund të shkatërrojë partneritetin e martesës

Martesa është një partneritet që përfshin biznesin praktik të drejtimit të familjes. Kjo do të thotë mbajtja e shënimeve financiare, mirëmbajtja, blerja, planifikimi, pastrimi, gatimi, kujdesi për fëmijët, transportimi etj. Kur aspektet praktike funksionojnë normalisht, ka më shumë paqe dhe harmoni.

Megjithatë, në qoftë se ju vijnë miqë në shtëpi dhe shtëpia është rrëmujë, ose nëse nuk ka rroba të pastra për të veshur, ose bie shumë shi dhe çatia e rrjedhshme nuk ishte rregulluar për shkak të zvarritjes … pastaj rriten acarimet, keqkuptimet dhe konflikti mund të ndodhë.

 

Drejtësia në ndarjen e punëve të përditëshme është në syrin e mbajtësit

Courtney Ronan shkruan se sipas një sondazhi të MSNBC, të anketuarve u pyetën nëse punët në shtëpitë e tyre ishin kryer nga vetëm një person ose nëse ato ishin të përbashkëta. Rezultatet treguan: 74 për qind e burrave thanë se punët ishin të përbashkëta; 51 përqind e grave thanë se punët ishin të përbashkëta. 26 për qind e meshkujve thanë se një person bënte punët e shtëpisë; 49 përqind e grave thanë të njëjtën gjë.

 

Si të ndani punët shtëpiake

Gabimi më i madh që mund të bëni në përpjekjen tuaj për të bërë partnerin tuaj të bëjë më shumë punë në shtëpi është të kërkoni ndihmë. Kërkimi i ndihmës nënkupton që përgjegjësia për punët ndodh vetëm me ju. Në të vërtetë, çështjet e punës në shtëpi janë përgjegjësi të përbashkëta dhe kryerja e një pune të mirë për ndarjen e punëve të shtëpisë është thelbësore për të siguruar një martesë të lumtur. Këtu janë disa këshilla për ndarjen e tyre në mënyrë të drejtë.

Mësoni rreth përparësive tuaja

Caktoni përparësitë tuaja si çift. Çfarë është me të vërtetë e rëndësishme për secilin prej jush? Shumë çifte thonë se e shohin ndarjen e punëve në mënyra të ndryshme. Çrregullimi i brendshëm thjesht nuk shqetëson disa njerëz. Por nëse jeni të kënaqur me një shtëpi të çrregullt dhe kjo e shqetëson bashkëshortin tuaj, ju të dy duhet të bëni kompromis. Kompromisi funksionon më mirë nëse zgjidhni prioritetet, në vend që të përpiqeni plotësisht të kënaqni të dy partnerët.

Diskutoni se si ju të dy ndjeni në lidhje me vaktet e gatuara në shtëpi kundrejt ngrënies së shpejtë ose të hani jashtë. Zbuloni ndjenjat tuaja dhe të njëri-tjetrit në lidhje me pluhurin, një tualet të pastër, një shtrat të pastër, pagimi i faturave në kohë dhe kështu me radhë. Nëse njëri prej jush mendon se tualeti është i pistë pas dy ose tre ditësh, atëherë duhet të shpërndani atë informacion në mënyrë që të mund të kuptoni se çfarë mendoni se është e rëndësishme.

 

Parashikoni ndalesat

Uluni së bashku dhe bëni një listë të punëve që secili prej jush absolutisht urreni ta bëni. Ajo që njëri e urren, tjetri mund të jetë në gjendje ta durojë. Nëse të dy e urreni të njëjtën punë, atëherë gjejeni një mënyrë për të bërë kompromis në marrjen e kësaj detyre të veçantë të pakëndshme. Ose ndoshta ju mund të përballeni me punë të tmerrshme së bashku, si ekip.

 

Pajtohuni në një orar

Është gjithashtu e rëndësishme të kesh parasysh orën biologjike të trupit të njëri-tjetrit. Disa njerëz janë njerëz të mëngjesit dhe disa njerëz janë huta të natës. Forcimi i njëri-tjetrit për të bërë një projekt ose punë të rëndë kur ata me të vërtetë nuk janë të gatshëm për ta bërë krijon tension. Koha është e rëndësishme.

 

Parashikoni një plan çdo javë

Lëreni njëri-tjetrin të dini si do të jetë java e ardhshme. Takime, detyra, raste të veçanta, etj. Pastaj vendosni se kush, çfarë do të bëjë , në listë dhe të vendoseni listën. Mos e ngacmoni njëri-tjetrin për atë që keni bërë në mënyrë vullnetare. Nëse detyra nuk është bërë deri në javën e ardhshme kur më pas uleni për të ndarë pritjet, kjo është koha për ta bërë atë.

 

Rivlerësoni

Nëse njëri prej jush nuk ndjek premtimet për të bërë pjesën e tij të punëve rreth shtëpisë, provo dhe zbulo së bashku se pse ka kaq ngurrim. Ndonjëherë një partner tejkalon ose nënvlerëson kohën që mund të marrë për të bërë diçka. Duke fajësuar partnerin tuaj për atë që nuk është kryer ose përfunduar nuk do të jetë efektive. Rivlerësoni planin tuaj dhe përshtatuni sipas nevojës.

Jini fleksibil dhe lejoni partnerin tuaj të përmbushë detyrat në mënyrën e vet. Nëse peshqirët i palosni në një mënyrë të caktuar, atëherë bëjeni vetë.

Nëse pas diskutimit të situatës, të dy prej jush vërtet nuk mund t’i bëni gjërat, atëherë ju duhet të bëni disa zgjedhje.

Shikoni disa zona të shtëpisë tuaj dhe oborrit që mund të dëshironi t’i lini për të kursyer kohë dhe para. Ose përpiquni ta keni shtëpinë tuaj të organizuar në mënyrë që të shkojë në mënyrë më efikase. Pyesni veten nëse disa punë që duhet të bëhen në baza të rregullta. Për shembull, kositja e barit po merr shumë kohë, keni parasysh ujitjen e farave të luleve të egra atje për të lejuar që natyra të bëjë gjënë e saj. Nëse urreni hekurosjen, lini rrobat që kanë nevojë për hekurosje dhe hedhni hekurin. A duhet të ndriçojnë gjithmonë dritaret? Pas një shqyrtimi të standardit tuaj të shtëpisë, punët e shtëpisë tuaj mund të bëhen më pak emocionale dhe fizike.

 

Kërkoni ndihmë

Nëse nuk mund ose nuk doni të ulni standardet tuaja, mund të merrni disa ndihma nga jashtë nëse buxheti juaj mund ta përballojë atë. Ajo kërkon një organizim nga ana juaj për të krijuar një listë të detyrave. Ju mund të punësoni dikë që të pastrojë banjot tuaja, vakuumin, pluhurin, të ndriçojë dritaret të ndryshojë çarçafët e shtratit, hekurin, rregullimin ose heqjen e artikujve sezonalë. Kjo nuk duhet parë si ndihmë për njëri partner (gruaja, për shembull), por si ndihmë për të dy partnerët.

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com