Lart

Çelësi për Komunikim në Një Lidhje

Shoku juaj po kalon nëpër një trazirë në martesën e tij dhe gruaja e tij i thotë se kjo është pjesërisht për shkak se ata duhet të komunikojnë më shumë. Ai përpiqet të flasë me të më shumë, ndoshta duke e pyetur për ditën e saj ose duke folur për mënyrën se si po shkon puna në zyrë. Ajo përgjigjet, por pothuajse kalimthi.

Ndoshta ai eksperimenton dhe ndryshon bisedën në atë që ai mendon të bëjë gjatë fundjavës ose duke e pyetur rreth planeve të saj shoqërore. Por ajo ende nuk është e përgjegjshme dhe nuk mund ta kuptojë pse. Sa prej nesh e kemi përjetuar këtë? Ndoshta më shumë njerëz sesa kujtojmë.

Njerëzit shpesh ngatërrojnë komunikimin për të folur ose për të bërë biseda, dhe kjo është shkaku kryesor pse shumë prej këtyre njerëzve janë kaq të pasuksesshëm në komunikimin me partnerët e tyre.

Komunikimi në lidhje, në thelbin e tij, ka të bëjë me lidhjen dhe përdorimin e aftësive tuaja verbale, të shkruara dhe fizike për të përmbushur nevojat e partnerit tuaj – jo vetëm duke bërë biseda të vogla.

Çelësi për Komunikim në Një Lidhje

Ju rekomandojmë këtë artikull:

10 Mënyra për t’i Treguar Partnerit se Jeni në Dashuri

Çfarë i nevojitet partnerit tuaj?

Ekzistojnë 6 nevoja themelore që të gjithë njerëzit i ndajnë dhe secili prej nesh i vendosë këto nevoja në një mënyrë tjetër në përputhje me vlerat tona kryesore. Sapo të zbuloni se cila ka nevojë më shumë për partnerin tuaj, do të dini se si të komunikoni në një mënyrë që i kënaq dhe i përmbush ato.

Nevoja e parë njerëzore është nevoja për siguri. Është kjo nevoja që na shtyn të kërkojmë kënaqësi dhe të shmangim dhimbjen, stresin dhe rreziqet emocionale. Pyesni veten këto pyetje: Sa e sigurt është ndjenja e partnerit tim në marrëdhënien tonë? A ndihet më shumë si një rrezik, ose a ka siguri në angazhimin që kemi bërë me njëri-tjetrin? A ka siguri në standardin tonë të jetesës?

Ne të gjithë gjejmë siguri dhe ngushëllim në gjëra të ndryshme. A jeni përpjekur të jeni të hapur me partnerin tuaj për atë që u jep atyre siguri dhe i bën ata të ndihen të qëndrueshëm? A keni folur për atë që ju duhet të ndiheni të sigurt në marrëdhënien tuaj?

Nevoja e dytë njerëzore është nevoja për shumëllojshmëri. Ngjarjet e çuditshme mund të jenë të frikshme, por gjithashtu mund të jenë emocionuese dhe argëtuese. Si i përballojmë të papriturat dikton mënyrën se si e ndërtojmë karakterin dhe aftësinë tonë për të bërë më shumë në jetë.

A ka mjaft sfida të shëndetshme në marrëdhënien tuaj, dhe në jetën që ndan me partnerin tuaj, që ju dhe partneri juaj mund të bëni së bashku për të siguruar që ju të rriteni së bashku? Ndërsa mësoni se si të komunikoni në mënyrë efektive në një marrëdhënie, do të gjeni se shumëllojshmëria mban gjëra të këndshme dhe emocionuese me partnerin tuaj.

 

Rëndësia është nevoja e tretë njerëzore: Ne të gjithë duhet të ndjehemi unik dhe të rëndësishëm. Ju tashmë mund të ndjeni se sa e rëndësishme është kjo në marrëdhënien tuaj, apo jo? Komunikimi është çelësi për këtë dëshirë të veçantë, sepse partneri juaj duhet të dijë se ai është i rëndësishëm, në mënyrë të veçantë, që ata t’i plotësojnë nevojat tuaja në mënyra që vetëm ata munden. Si i tregoni partnerit tuaj, jo vetëm t’u thoni atyre, se ato janë të rëndësishme për ju?

Nevoja e katërt themelore e njeriut është për lidhjen dhe dashurinë. Çdo njeri ka nevojë të ndjehet i lidhur me të tjerët; pas të gjitha, ne jemi kafshë shoqërore. Njohja se ne jemi të dashur mund të na bëjë të ndihemi më të gjallë, por mungesa e dashurisë mund të shkaktojë dhimbje si asgjë tjetër.

Shumë shpesh ne automatikisht themi “të dua” në mënyrë që të zgjidhim një konflikt me partnerët tanë dhe të harrojmë të tregojmë dashuri në një mënyrë të vërtetë dhe të prekshme që flet për nevojat e partnerit tonë. Kthejeni këtë model: tregoni me vetëdije partnerin tuaj se i doni çdo ditë, dhe duke bërë këtë, lidhja juaj do të thellohet.

Bëni këtë në çfarëdo mënyre që zgjidhni, qoftë duke mbajtur dorën e tyre ndërsa jeni duke shikuar televizor së bashku, ose duke ngrënë darkë. Një pjesë e këshillave që duhet të keni kujdes gjithmonë: Mos harroni, dashuria ka të bëjë me dhënien, pa e marrë.

 

Rritja është nevoja e pestë njerëzore, sepse përvoja njerëzore është në lëvizje. Ne vazhdimisht përpiqemi të evoluojmë përgjatë shtigjeve të ndryshme që na interesojnë më shumë, pavarësisht nëse këto janë emocionale, intelektuale, shpirtërore ose ndryshe. Partneri juaj ka nevojë për rritje sa më shumë që bëni. Kur ështe hera e fundit që e ke mbështetur rritjen e partnerit tuaj në zonat ku ai ose ajo është më i apasionuar? Si mund të vazhdoni t’a mbështetni atë në maksimum?

 

Nevoja e gjashtë dhe përfundimtare e njeriut është kontributi dhe dhënia. Toni Robbins shpesh thotë, sekreti për të jetuar është dhënia. Kontributi është burimi ynë i kuptimit-ajo përcakton se kush jemi dhe solidifikojmë trashëgimin tonë, cilët jemi dhe roli ynë në botë. Konsideroni atë që ju jepni partnerit tuaj. A po jepni kohën tuaj? Vëmendja juaj e pandarë? Dobia e dyshimit? Një shans i dytë?

Si e dini nëse nevojat e partnerit tuaj po plotësohen? 

Ka një mënyrë të pagabueshme për të kuptuar nëse partneri juaj po i plotëson këto gjashtë nevoja njerëzore të përmbushura në marrëdhënien tuaj. Dëgjoni me vëmendje, me të vërtetë dëgjoni: reflektoni në atë që thotë partneri juaj, dhe nëse nuk jeni të sigurt se çfarë do të thotë ai, atëherë pyesni duke rishikuar qëllimin e tyre dhe duke pyetur nëse kuptoni saktë.

Partneri juaj mund të tregojë saktësisht se çfarë problemi është, por nëse nuk po dëgjoni, do ta humbisni atë. Rezistoni tërheqjen ose vetëm prisni që partneri juaj të përfundoje atë që po thotë dhe pastaj është radha juaj. Kjo nuk është që ju po dëgjoni atë, është një pritje për të folur. Në vend të kësaj, dëgjoni me një mendje të qetë, të hapur dhe me të vërtetë dëgjoni atë që po ju thonë.

Kjo jo vetëm që do të ndihmojë në pastrimin e keqkomunikimit, por do t’ju mundësojë që të lidheni me partnerin tuaj në një nivel më të thellë.

 

Çelësi për komunikim në një marrëdhënie

Para se të punoni në përmirësimin e komunikimit në marrëdhënien tuaj, duhet të kuptoni se jo të gjithë kanë të njëjtat preferenca komunikimi. Disa njerëz pëlqejnë të flasin, disa preferojnë prekjen dhe të tjerët janë më vizuale ose reagojnë më mirë në dhënien e dhuratave sesa në një diskutim të jashtëm të ndjenjave.

Ju ndoshta e dini cilin stil komunikimi preferoni, por çka me partnerin tuaj? Ne jemi të gjithë unik dhe ne të gjithë i përgjigjemi stimujve të ndryshëm në mënyra të ndryshme dhe komunikimi efektiv me partnerin tuaj do të vijë nga njohja e kësaj. Partneri juaj mund të ju tregojë saktësisht se çfarë kanë nevojë, por duhet të jeni të vetëdijshëm se si e përcjellin këtë informacion tek ju. Nëse ka keqkuptime, do të humbasësh mundësinë për të ndërtuar besimin dhe intimitetin dhe të dy do të ndiheni të frustruar brenda marrëdhënies.

Shikoni partnerin tuaj të përgjigjet në sinjale të ndryshme  për një ose dy ditë. A duket se ai ose ajo i përgjigjet më së shumti shikimit? Dëgjimit dhe bisedës? Ose duke prekur? Për shembull, nëse partneri juaj është më i përgjegjshëm ndaj gjuhës, tonit dhe shenjave të tjera të dëgjimit, duke bërë shumë kontakte sysh dhe shprehje të butë të fytyrës, nuk mund të komunikoni aq shumë siç keni menduar. Ju po dërgoni sinjale, por ai nuk po i merr ato.

Nga ana tjetër, nëse gjeni se jeni një person auditiv dhe partneri juaj është një person kinestetik, mos harroni se duke thënë “ të dua” mund të mos jetë e mjaftueshme: Përforconi dashurinë tuaj me prekje dhe mos harroni të bëni shpesh.

 

Ju rekomandojmë këta artikuj:

11 Mënyra të Vërtetuara të Keni Lidhje të Gjatë dhe Serioze

7 Mënyra për të Qenë të Sapomartuar edhe Pas Disa Viteve Martese

Jeni të pranishëm në lidhjen tuaj

Për të kuptuar me të vërtetë se çka ju thotë partneri juaj, jini të pranishëm, jini aty: Leni gjërat tjera njëanë dhe kushtojini 100% komunikimit me partnerin tuaj. Ata duhet ta dinë, ta ndjejnë me të vërtetë, se ata kanë vëmendjen tuaj të plotë dhe se ata janë numri një në prioritetet tuaja.

Është e vështirë të dëgjosh dhe të jesh plotësisht i pranishëm, i vetëdijshëm dhe i vëmendëshëm kur je i zemëruar dhe i stresuar ose po punon për gjëra që kërkojnë kohë larg marrëdhënies tënde, por kujto se intimiteti, dashuria dhe besimi ndërtohen kur kohët janë të vështira, jo kur janë të lehta. Nëse do të heqim dorë nga çdo shenjë e rezistencës, ne kurrë nuk do të përparonim dhe do të zhvilloheshim. Shfrytëzoni këto mundësi për tu rritur dhe lulëzuar me partnerin tuaj.

Rezistoni që të lejoni një diskutim të thjeshtë rreth asaj që po ndodh tani të kalojë në një përpunim të çdo gabimi që ka ndodhur ndonjëherë midis jush dhe partnerit tuaj. Në vend të kësaj, vlerësoni situatën aktuale dhe identifikoni atë që mund të bëni në këtë moment. Ndaloni dhe mbani mend pse jeni këtu dhe mbani mend se qëllimi juaj, rezultati që vlerësoni, është të forconi marrëdhënien tuaj dhe të krijoni intimitet. Nuk ka absolutisht asgjë nga ju që mund të bëni për të kaluarën tani, kështu që le të kalojë.

Përfundimisht, jini të sinqertë dhe të hapur – thoni se çfarë doni të thoni, dhe bëni ndjenjat dhe nevojat tuaja të qarta. Heqja dorë nga konflikti duket mashtruese e sigurt dhe e rehatshme, por nuk zëvendëson besimin në një marrëdhënie. Largimi nga një argument është një mënyrë e përkohshme për t’u marrë me një çështje të komunikimit në vazhdim. Kur nuk pajtoheni me partnerin tuaj, ju duhet të jeni në gjendje të besoni se ajo që ju thoni do të dëgjohet dhe respektohet, ashtu si edhe partneri juaj.

Nëse ju ose partneri juaj (apo të dy) e urreni konfliktin, mund të gjeni veten duke varrosur emocionet tuaja për t’i pëlqyer njëri-tjetrit dhe për të shmangur problemet. Kjo përkrahje e përkohshme paqeruajtëse kthen një marrëdhënie me dy drejtime në një rrugë me një drejtim dhe kjo nuk është një rezultat i qëndrueshëm. Lumturia dhe intimiteti që keni përdorur për të ndarë do të zhduken gradualisht dhe do të marrë lidhjen me të. Në vend që të shpërfillni çështjet, është e rëndësishme që ju të dy të mësoni se si të komunikoni me njëri-tjetrin.

 

Kur nuk ka më komunikim: Si ta thyeni këtë gjë

Ju e dini se çfarë ka nevojë partneri juaj dhe keni menduar për stilin e tyre të komunikimit, por ka diçka tjetër që ndikon në komunikimin e marrëdhënieve: Si po flisni. Ekspertët në komunikim dhe zërat që shpërthejnë në mënyrën se si flasim në ritëm, volum dhe timbër. Herën tjetër që ju jeni në një mosmarrëveshje me partnerin tuaj, jini të ndërgjegjshëm dhe bëni përpjekje të ndërgjegjshme për të rregulluar këto aspekte të zërit tuaj.

Një zë që është tepër i lartë tingëllon mbrojtës dhe i papjekur. Gjithashtu, nëse i jep fund një fjalie me një lartësi më të lartë, kjo tingëllon si një pyetje; mos e bëni këtë nëse nuk jeni në të vërtetë duke bërë një pyetje, ose ju mund të futni dyshime në partnerin tuaj.

Ritmi thjesht do të thotë sa shpejt po flet. Merrni frymë thellë dhe ngadalëso – sidomos kur nuk jeni dakord. Flisni me qetësi dhe qartësi për të marrë mesazhin tuaj.

Timbër i referohet cilësisë, qëndrimit dhe tonit emocional të zërit tuaj. Kushtojini vëmendje të kujdesshme kësaj dhe shikoni për shiritat e flamurit të kuq si sarkazëm që mund të çojë në një mungesë të komunikimit dhe të shkaktojë mosbesim në marrëdhënie.

Kur gjërat dalin nga dora: Jini të gjallë dhe përdorni humorin në një mënyrë që mban bisedën që rrjedh në drejtimin e duhur.

Injektimi i humorit në situatë mund ta bëjë atë të ndihet më pak i tmerrshëm dhe mund të japë rezultate të mrekullueshme për të dy. Kjo për shkak se humori ju ndihmon të rifitoni perspektivën dhe ekuilibrin; ajo është një komponent thelbësor i komunikimit të shëndoshë në marrëdhëniet.

Ai gjithashtu lehtëson stresin dhe përmirëson lumturinë tuaj fizike në jetën tuaj të përditshme. Përfitimi më i madh për të qeshur në këtë kontekst është se ju kujton se e doni vetëm të jeni së bashku me partnerin tuaj. Ai ju kujton se mund ta shijoni kohën tuaj së bashku, edhe kur gjërat duken sfiduese.

Është e rëndësishme për të thyer modelin e armiqësisë, lëndimit dhe tërheqjes. Për shembull, kur ju kapni veten duke ngritur zërin tuaj ose duke qenë sarkastik, ndryshoni tonin tuaj. Nëse jeni duke përdorur “ju” në mënyrë të përsëritur dhe duke fajësuar partnerin tuaj, kaloni te “unë” dhe “unë” ose më mirë “ne”. Nuk ka asnjë pikë për të shkarkuar të gjitha çështjet e marrëdhënieve me partnerin tuaj. Ka dy njerëz në çdo marrëdhënie, prandaj mos e zhvendos fajin plotësisht në shpatullat e tyre.

 

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com