Lart

6 Mënyra për të Ndihmuar Partnerin me Depresion

Qëndrimi prane kur njëri partner lufton me depresionin mund të ndihet si një përvojë e pafuqishme. Mund të ndiheni të hutuar, të frustruar dhe të tronditur. Mund të ndiheni sikur çdo përpjekje që bëni për të “ndihmuar” partnerin tuaj refuzohet ose, më keq, injorohet. Ndoshta mund të filloni të ndiheni përgjegjës për depresionin e partnerit tuaj në një farë mënyre. Ti nuk je vetëm.

 

Depresioni është një sëmundje izoluese që mund të ndikojë negativisht në marrëdhënie dhe t’i lërë të dashurit të ndjehen të pafuqishëm dhe të frikësuar.

Gjendja në depresion të madh shpesh përshkruhet si e trishtuar, e pashpresë, e dekurajuar ose e ndjenjur, por mund të përfshijë edhe zemërimin e vazhdueshëm. Shpërthimet e zemëruara dhe të fajësuarit të tjerët janë të zakonshme. Tërheqja sociale dhe mungesa e interesit ose e kënaqësisë janë të zakonshme në mesin e njerëzve në depresion. Anëtarët e familjes vërejnë se njerëzit e dëshpëruar nuk duket se kujdesen për të gjetur gëzim më.

 

Të gjithë këta faktorë mund ta bëjnë të vështirë të dini se si të ndihmoni një partner në depresion. Por mbështetja juaj është e rëndësishme. Ju nuk mund ta kuroni depresionin e partnerit tuaj, por ju mund të ndihmoni partnerin përgjatë rrugës për rimëkëmbje.

6 Mënyra për të Ndihmuar Partnerin me Depresion

A ndjeheni ju ose partneri juaj në depresion?

Plotësoni një nga kuizet tona 2-minutëshe të Depresionit për të parë nëse ju ose një person i dashur mund të përfitoni nga diagnoza dhe trajtimi i mëtejshëm.

 

Mësoni rreth depresionit

Përderisa tipar thelbësor i çrregullimeve të mëdha depresive është një periudhë prej të paktën dy javësh gjatë të cilave ka humor depresiv ose humbje interesi ose kënaqësi, depresioni nuk është sëmundje statike. Njerëzit me depresion mund të kenë ditë shumë të mira, madje edhe disa ditë të mira radhazi, vetëm për të përjetuar humor depresiv në mënyrë të konsiderueshme edhe një herë. Ekziston një model ritmik në depresion që nuk kuptohet gjithmonë nga të dashurit.

Depresioni mund të përfshijë simptomat e mëposhtme:

 • Ndjenjat e trishtimit, vajtimit ose mungesës së shpresës
 • Ndryshimet në oreksin (duke përfshirë fitimin ose humbjen në peshë)
 • Çrregullimin e gjumit (duke fjetur shumë ose shumë pak)
 • Humbja e interesit ose kënaqësia në aktivitetet normale
 • Lodhja (edhe detyrat e vogla mund të kërkojnë kohë shtesë)
 • Ankth ose agjitacion
 • Shpërthime zemërimi
 • Ndjenjat e pavlefshmërisë ose fajësisë (duke përfshirë ruminimin në ngjarjet e kaluara)
 • Probleme në të menduar, përqëndrim ose në marrje të vendimeve
 • Mendime të shpeshta të vdekjes, përfshirë mendimet vetëvrasëse
 • Simptoma fizike të pashpjegueshme

 

Një hap i rëndësishëm i parë për të ndihmuar partnerin tuaj është të kuptoni sëmundjen. Simptomat e depresionit janë të ndryshme dhe mund të ndryshojnë me kalimin e kohës. Ju me siguri mund të lexoni rreth depresionit dhe konsultohuni me një profesionist për më shumë informacion, por mënyra më e mirë për të kuptuar se si partneri juaj përjeton depresionin është të shtroni pyetje të hapura dhe të përdorni dëgjimin empatik.

 

Ji aty

Mund të ndjeni se mënyra më e mirë për të qenë e dobishme është të gjeni trajtimin më të mirë në dispozicion në zonën tuaj, të gjeni grupe mbështetëse ose të flisni me njerëz të tjerë që luftojnë me depresionin për të gjetur se çfarë “funksionon”, por shpesh gjëja më e mirë që mund të bëni për partnerin tuaj është thjesht të jeni aty me të.

Ju nuk i keni të gjitha përgjigjet, dhe kjo është në rregull, por ajo që ju mund të bëni është të uleni dhe të dëgjoni. Ju mund të mbani dorën e partnerit tuaj, ofroni përqafime dhe të jeni të pranishëm. Ju mund të përgjigjeni me deklarata inkurajuese:

 

 • “Më trego se çfarë mund të bëj për të ndihmuar.”
 • “Ti je e rëndësishme për mua.”
 • “Une jam ketu per ty.”
 • “Do ta kalojmë këtë së bashku.”

 

Inkurajoni trajtimin

Për shumë njerëz me depresion, simptomat janë mjaft të rënda për të shkaktuar probleme të dukshme në aktivitetet e përditshme, siç janë puna, shkolla, aktivitetet sociale ose lidhjet. Megjithatë, njerëzit e tjerë nuk mund të pranojnë se janë në depresion. Ata nuk mund të kuptojnë simptomat e depresionit dhe mendojnë se ndjenjat e tyre janë vetëm diçka që duhet të durojnë.

Shumë shpesh, njerëzit mendojnë se vetëm duhet të duan vetë, por depresioni rrallë përmirësohet pa trajtim. Ju mund të ndihmoni partnerin tuaj duke inkurajuar trajtimin dhe duke qenë atje gjatë takimeve të trajtimit.

Ndihmojeni partnerin tuaj të marrë në konsideratë marrjen e trajtimit duke bërë si vijon:

 

 • Ndani simptomat që keni vënë re.
 • Shprehni shqetësimin tuaj.
 • Shprehni gatishmërinë tuaj për të ndihmuar, përfshirë marrjen dhe përgatitjen për konsultimet.
 • Diskutoni çfarë keni mësuar rreth depresionit.
 • Flisni për mundësitë e trajtimit, duke përfshirë psikoterapi, ilaçe dhe ndryshime të jetesës.

 

Krijo një mjedis mbështetës shtëpiak

Është e rëndësishme të mbani mend se depresioni i partnerit tuaj nuk është faji i askujt. Ndërsa nuk mund ta rregulloni, mbështetja juaj do të ndihmojë partnerin tuaj të punojë në këtë kohë të vështirë.

 • Ndryshimet në stilin e jetës mund të bëjnë një ndryshim të madh gjatë procesit të trajtimit. Për shkak se depresioni mund të zërë energjinë e një personi dhe të ndikojë në gjumin dhe oreksin, mund të jetë e vështirë për njerëzit në depresion të bëjnë zgjedhje të shëndetshme. Ju mund të ndihmoni:
 • Përqëndrohuni në ushqim të shëndetshëm. Përfshini partnerin tuaj në planifikimin dhe gatimin e  ushqimit të shëndetshëm së bashku për të inkurajuar zgjedhje më të mira ushqimore.
 • Ushtroni së bashku. Ushtrimi ditor mund të përmirësojë disponimin tuaj. Planifikoni shëtitje të përditshme ose vozitni biçikletë për t’u frymëzuar për të ushtruar.
 • Ndihmoni partnerin tuaj të qëndrojë me trajtim. Kurdoherë që është e mundur, shkoni në konsultime së bashku dhe uluni në dhomën e pritjes. Psikoterapia mund të jetë emocionalisht shteruese në fazat e hershme. Mbështetja ndihmon.
 • Krijo një mjedis të stresit të ulët. Rutinat mund të ndihmojnë njerëzit në depresion të ndihen më shumë në kontroll të jetës së tyre të përditshme. Konsideroni krijimin e një orari ditor për të trajtuar ushqimet, barnat dhe punët.
 • Bëni plane së bashku. Depresioni mund të shkaktojë humbje të interesit në aktivitete të kënaqshme. Për këtë qëllim, njerëzit në depresion nganjëherë shmangin ndërveprimet shoqërore. Organizoni një takim javor për të marrë me qira një film, të shkoni për ngjitje në mal apo edhe të luani lojëra të bordit. Filloni me hapa të vegjël për të ndihmuar të dashurin tuaj të fillojë përsëri të shoqërohet.
 • Jepni përforcime pozitive. Kur njerëzit ndihen të pashpresë, ata tentojnë ta gjykojnë veten ashpër. Sigurohuni të theksoni pikat e forta dhe fushat e përmirësuara për të ndihmuar partnerin tuaj të shohë progres.

 

Përqendrohuni në qëllime të vogla

Depresioni ju bën të ndiheni i mbingarkuar. Kur dikush është në depresion, madje edhe akti i daljes nga shtrati mund të ndihet si një detyrë monumentale.

Ju mund të ndihmoni partnerin tuaj duke vendosur dhe pranuar qëllime të vogla dhe arritje ditore. Thyerja e detyrave të mëdha (p.sh. aplikimi për punë të reja) në detyra më të vogla (p.sh. rifreskimi i CV-së, shkrimi i letrës së motivimit, hulumtin në vende të lira të punes) mund të ndihmojnë partnerin tuaj të ndërmarrë hapa të vegjël drejt kthimit në aktivitetet normale ditore. Për njerëzit që luftojnë për të dalin nga shtrati çdo ditë, përqendrohuni tek zgjuarja nga gjumi, marrja e një dushi dhe ngrënia e një vakti të shëndetshëm. Partneri juaj ka gjasa të përmirësohet me trajtim, por do t’ju duhet të praktikoni durimin dhe mirëkuptimin kur punoni përmes një episodi depresiv.

 

Di shenjat paralajmëruese të vetëvrasjes

Rreziku i vetëvrasjes është gjithmonë i madh gjatë çrregullimeve të mëdha 

depresive. Është e rëndësishme të njihni flamurin e kuq dhe të merrni ndihmë të menjëhershme mjekësore:

 

 • Të folurit rreth vetëvrasjes
 • Marrja e një mjeti për të provuar vetëvrasjen, të tilla si blerja e një arme ose e barnave të shumta
 • Ndryshime ekstreme të humorit – një ditë me humor të mirë kurse tjetrën thellësisht i dekurajuar
 • Tërheqje nga eventet sociale
 • I preokupuar me mendimet e vdekjes
 • Ndryshime të dukshme në rutinën normale ditore
 • Ndjenja të mbingarkuara me mungesën e shpresës
 • Angazhim në sjellje të rrezikshme ose vetëshkatërruese, duke përfshirë abuzimin me drogë ose alkool ose ngarje të pakujdesshme
 • Dhënia e sendeve personale
 • Thonë lamtumirë
 • Marrja e punëve në rregull
 • Zhvillimi i ndryshimeve të personalitetit

 

Kujdesi për një partner me depresion është emocionalisht e vështirë për kujdestarin. Është e rëndësishme të praktikoni vetë-kujdes dhe të rrisni rrjetin tuaj mbështetës gjatë kësaj kohe.

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com