Lart

Si t’ia Dilni me Një Lidhje Toksike

Ne mund të përjetojmë marrëdhënie toksike në familjet tona, në vendin e punës, dhe në mesin e grupeve të miqëve. Ata mund të jenë jashtëzakonisht stresues nëse toksiciteti nuk menaxhohet në mënyrë efektive.

Ndërkohë që nuk mund të shmangen gjithmonë, marrëdhëniet toksike mund të menaxhohen me vendosje të kufije të shëndetshëm, vetë-kujdes dhe, mbi të gjitha, ndërgjegjësim.

Këtu është ajo që duhet të dini për marrëdhëniet toksike, duke përfshirë atë që e bën një marrëdhënie toksike, si të zbuloni nëse jeni në një të tillë dhe mënyrat më efektive për të menaxhuar llojet e ndryshme.

Ju rekomandojmë këtë artikull:

Si t’i Rregulloni Problemet Martesore para se të jetë Shumë Vonë

Definimi

Marrëdhëniet toksike mund të ekzistojnë në çdo kontekst, nga sheshi i lojërave, te dhoma e mbledhjeve e deri të dhoma e gjumit.

Thuhet se një marrëdhënie është toksike kur mirëqenia juaj është e kërcënuar, qofshin mirëqenia juaj emocionale, mirëqenia juaj psikologjike, apo edhe mirëqenia juaj fizike.

Marrëdhëniet që përfshijnë abuzime fizike klasifikohen patjetër si toksike. Marrëdhëniet në të cilat një person vazhdimisht jep më shumë se sa që merr mund të jenë toksike, veçanërisht nëse personi që jep më shumë ndihet i zhvleftësuar dhe i varfëruar për shkak të kësaj. Në shumë raste, ky person nuk është në gjendje të ndryshojë dinamikën.

Po kështu, nëse jeni në një marrëdhënie ku ndjeheni që nuk jeni duke u respektuar ose që nuk plotësohen nevojat tuaja, mund të ndjeni rënie në vetëvlerësimin tuaj me kalimin e kohës.

Marrëdhëniet ku ndjeheni të pambështetur, keqkuptuar, sulmuar haptazi ose fshehurazi, ose në mënyra të tjera të dëmtuar mund të klasifikohen si toksike. Në një nivel bazë, çdo marrëdhënie që ju bën të ndiheni më keq se sa më mirë mund të jetë toksike me kalimin e kohës.

Vetëm ju mund të tregoni nëse të këqijat janë më të mëdha se të mirat në një marrëdhënie, por nëse dikush vazhdimisht kërcënon mirëqenien tuaj me atë që bëjnë ose me atë që nuk po bëjnë, është koha të përqendroheni në zgjidhje.

 

Dinamika toksike

Jo të gjitha marrëdhëniet janë toksike për shkak të personit tjetër. Ndonjëherë është mënyra me të cilën ju të dy ndërveproni që nxjerrë të keqen nga ju dy.

Për shembull, mund të keni një shok konkurrues, i cili ju shtyn të jeni më i miri dhe ju bëni të njëjtën gjë për ta. Nëse jeni të dy duke u kënaqur nga dinamika, kjo mund të jetë mirë. Sidoqoftë, nëse kërkoni dikë që mund të pranojë punën tuaj të vështirë me ndonjë mbështetje emocionale dhe shoku juaj vazhdimisht ju vë poshtë, kjo nuk mund të jetë një dinamikë e shëndetshme për ju.

Pavarësisht nëse qëllimi i mikut tuaj është që t’ju ulë, kjo mund të jetë veçanërisht e rrezikshme nëse zhvilloni konkurrencë të bazuar në inat me këtë mik gjë që nuk është e kënaqshme për ju.

Në mënyrë të ngjashme, në qoftë se ju e shihni që ju nuk jeni version më I mirë I vetes kur jeni me dikë – ata mund të sjellin anën tuaj të thashethemeve, ose duket se ata nxjerrin anën tuaj të ligë që normalisht nuk keni – mund të jetë që të dy prej jush të krijoni toksicitet së bashku.

Sa kanë ndikim marrëdhëniet në shëndetin tuaj

Çfarë duhet të bëni

Nëse e gjeni veten në një marrëdhënie toksike ku nxjerrni më të këqijat nga njëri-tjetri (ose thjesht nuk nxjerrni më të mirën), mund të dëshironi të punoni në marrëdhënien tuaj dhe të ndryshoni dinamikën, veçanërisht nëse keni përfitime të tjera nga marrëdhënia. Ju mund të dëshironi të bëni përpjekje për të folur me personin tjetër në lidhje me këtë.

Jini të sigurt për nevojat dhe ndjenjat tuaja, ndërsa merrni gjithashtu përgjegjësi për pjesën tuaj në këtë situatë.

Në këto raste, shpesh është ide e mirë për të diskutuar atë që shihni si problem dhe vendosni së bashku nëse doni të ndryshoni dinamikën dhe si. Ju mund të jeni në gjendje të ndryshoni mënyrën e bashkëveprimit në mënyrë që të dy të filloni të përmbushni nevojat tuaja në mënyrën më të mire  ndërsa shfaqni më të mirën nga njëri-tjetri. Komunikimi i sigurt dhe kufinjë më të shëndetshëm mund të jenë çelësi.

 

Toksiciteti irritues

Jo të gjitha marrëdhëniet toksike janë reciproke. Disa njerëz mund të shqetësojnë energjinë tuaj duke u ankuar vazhdimisht ose duke parë gotën si gjysmë të zbrazët dhe duke ndarë vazhdimisht këtë perspektivë me ju.

Disa njerëz e ndjejnë nevojën për të diskutuar vazhdimisht me të tjerët, për të shpjeguar pse ata dinë më mirë ose për të nxjerrë në pah të metat e të tjerëve, të cilat mund ose nuk mund të peshojnë në durimin tuaj. Ky person mund të veprojë në këtë mënyrë me të gjithë, dhe mund të mos jetë i  vetëdijshëm për efektin e tyre ndaj të tjerëve.

Ata mund të mos dinë mënyra më të shëndetshme për të komunikuar nevojën e tyre. Ka të ngjarë që ata të mos dinë si të lexojnë këndvështrimet sociale mjaftueshëm për të ditur kur njerëzit frustrohen ose kur ndjehen sikur nuk dëgjohen nga të tjerët.

Si t’ia Dilni me Një Lidhje Toksike

Si të merreni me njerëz stresues

Çfarë duhet të bëni

Ju thjesht mund të dëshironi të kufizoni kohën që kaloni me njerëz që sjellin zhgënjim ose pakënaqësi në jetën tuaj. Megjithatë, mund të dëshironi të bisedoni me ta për çështjet tuaja dhe të shihni se çfarë ndodh.

Me njerëz që nuk kanë vetëdije ose aftësi sociale, mund të jetë një ushtrim i kotësisë të prisni që ata të ndryshojnë. Sidoqoftë, në doza më të vogla, ata mund të kalojnë nga të qenit një forcë toksike në jetën tuaj në një bezdi të thjeshtë.

Nëse ky person është dikush me të cilin ju duhet të bashkëveproni, si një anëtar i familjes ose bashkëpunëtor, mund të bëni më mirë të kufizoni ndërveprimet dhe të përpiqeni të mos qëndroni përballë vetes kur situata të garanton atë.

 

Njerëz të rëndë toksik

Disa njerëz, veçanërisht narcisistët (dhe kushërinjtë e tyre më pak të zakonshëm, sociopatët) kanë tendencë të ushqehen me vëmendjen dhe admirimin e njerëzve të tjerë.

Narcisistët ndjejnë nevojën për të pasur avantazh mbi të tjerët dhe t’i bëjnë ata të ndihen më të vegjël në një kërkim për ndjenjat e superioritetit. Ata me dashje mund t’ju vënë poshtë në mënyra delikate, duke ju fyer nëse ju tregoni për një arritje me të cilën jeni krenarë ose ato mund t’ju lëjnë të hamendësoni se a do të jenë të sjellshëm nga një ditë në tjetrën.

Nuk është gjithmonë e qartë nëse ata janë të vetëdijshëm për atë që bëjnë, por nëse sjellja e tyre vazhdimisht ju bën të ndiheni keq për veten, kjo nuk mund të ketë rëndësi. Rezultati është i njëjtë: pakënaqësia juaj.

 

Zgjidhjet potenciale

Me një narcisist të vërtetë ose sociopat, ose me dikë që ju shterron mirëqenien tuaj, zgjidhja më e mirë është të vendosni distancën mes vetes dhe tyre. Ju ndoshta nuk do t’i ndryshoni ata, dhe përballja me ta do të sjellë vetëm zemërimin e tyre pa zgjidhur asgjë.

Për shembull, narcisistët janë të këqij në pranimin e fajit sepse nuk besojnë se bëjnë gabime; ata  ndjehen të kërcënuar personalisht ta shohin veten si më pak se perfekt. Në përgjithësi, mund të keni provuar dhe nuk keni mundur të diskutoni ndjenjat tuaja me personin tjetër në marrëdhënien tuaj toksike. Edhe nëse jeni në gjendje të shprehni veten, mund të ndjeheni sikur fjalët tuaja të bien në veshë të shurdhër.

Shpesh është më mirë të distancoheni nga ky person, ose të paktën të pranoni që duhet të mbroheni. Ky pranim nuk do t’i ndryshojë ata, por mund të ndihmojë të minimizojë stresin e marrëdhënies me ta.

Një fjalë nga Probleme.me

Kur keni të bëni me ndonjë lloj marrëdhënie toksike, gjëja më e rëndësishme është vetë-kujdesja juaj, shëndeti dhe mirëqenia. Nëse keni të bëni me dikë që ju shterron energjinë dhe lumturinë tuaj, mund të jetë e vlefshme që ta konsideroni heqjen e këtij personi nga jeta juaj, ose të paktën të kufizoni kohën që kaloni me ta.

Nëse ndonjëherë jeni në një situatë që paraqet kërcënim për ju dhe për mirëqenien tuaj emocionale ose fizike, është e rëndësishme të kërkoni ndihmë nga një profesionist ose nga miqtë dhe familja sipas nevojës.

Ju rekomandojmë këtë artikull:

8 Problemet e Zakonshme në Jetën Martesore

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com