Lart

Çfarë Shkakton Dhimbje Gjatë Seksit

Ka një numër shkaqesh të mundshme të dhimbjes gjatë seksit. Disa nga këto shkaqe janë infeksionet, siç janë sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Të tjerët nuk janë të lidhur me aktivitetin seksual, siç janë endometrioza dhe cista ovarian.

Traumat, si dhe kanceret e caktuara, gjithashtu mund të shkaktojnë dhimbje gjatë seksit. Përveç kësaj, ka çrregullime seksuale të dhimbjes të tilla si vulvodini, që janë më pak të kuptueshme. Nëse përjetoni dhimbje gjatë seksit, është e rëndësishme të vizitoni mjekun tuaj për një diagnozë të duhur. Dhimbja gjatë seksit mund të jetë shenja e një problemi serioz shëndetësor, Edhe nëse nuk është, trajtimi me dhimbjen tuaj mund të përmirësojë ndjeshëm cilësinë e jetës tuaj.

A e dini: Dhimbja gjatë marrëdhënies është e njohur edhe si dispareunia.

Cfarë Shkakton Dhimbje Gjatë Seksit

Infeksionet e transmetuara seksualisht që mund të shkaktojnë dhimbje seksuale

Një numër i sëmundjeve të ndryshme seksualisht të transmetueshme potencialisht mund të çojnë në dhimbje gjatë seksit. STDs që lidhen me dhimbjen gjatë marrëdhënies përfshijnë:

 • Gonorrhea
 • Herpes
 • Molluscum contagiosum – nëse plagët që shkakton infektohen.
 • Sëmundje inflamatore pelvike – një gjendje që zakonisht rezulton nga një STD i patrajtuar. Kjo mund të shkaktojë dhimbje të konsiderueshme dhe gjithashtu mund të çojë në infertilitet. Infeksionet që mund të bëhen PID nëse nuk trajtohen përfshijnë gonorrhea-n, klamidia dhe vaginoza bakteriale.
 • Trikomoniasis – Këto STD shkaktojnë dhimbje seksuale për arsye të ndryshme. Disa shkaktojnë ënjtje, acarim ose shkarkim. Të tjerë shkaktojnë flluska ose plagë që janë ose në mënyrë të natyrshme dhëmbin ose lehtë mund të infektohen dhe të çojë në dhimbje.

 

Shkaqe të tjera të dhimbjes seksuale tek gratë

Shumica e dhimbjeve seksuale në femra kategorizohen si dhimbje në hyrje ose dhimbje të thellë. Disa gra gjithashtu përjetojnë dhimbje nga kontaktet sipërfaqësore gjenitale. Këto lloje dhimbjesh mund të shkaktohen nga një sërë kushtesh mjekësore të ndryshme nga sëmundjet ngjitëse seksuale, duke përfshirë:

 • Vulvodini – dhimbje në ose rreth vulvodës, e cila mund ose nuk mund të ketë një shkak të qartë
 • Vaginismus – ngërqet e pakontrolluara të vaginës. Kjo mund ta bëjë depërtimin e vështirë apo të pamundur.
 • Endometrioza – një mbipopullim i rreshtimit të mitrës që zakonisht shkakton dhimbje të thellë

 

Cistë ovariane

fibroid mitre – tumoreve beninje të mitrës që bëhen më të zakonshme tek gratë në moshë.

Kanceri i qafës së mitrës

Rritje të tjera në organet e barkut, dëmtim të vulës, vaginës ose organeve përreth, nga trauma, lindja ose gjymtimi gjenital i femrave, ekzemë dhe kushte të tjera të lëkurës gjenitale, të tilla si skleroza e likenit.

Ka gjithashtu një numër faktorësh jo mjekësorë që mund të shkaktojnë dhimbje gjatë seksit. Këto përfshijnë lubrifikim të pamjaftueshëm, stres, madje edhe histori të abuzimit seksual. Shumë vështirësi të tilla mund të trajtohen, ose lehtësohen, me një kombinim të teknikave të përshtatshme, terapive dhe durimit. Megjithatë, shkaqet mjekësore të dispareunisë zakonisht duhet të përjashtohen së pari.

Çfarë Shkakton Dhimbje Gjatë Seksit

Shkaqe të tjera të dhimbjes seksuale tek burrat

Për meshkujt, dhimbja seksuale priret të kategorizohet si ereksione të dhimbshme ose dhimbje gjatë ejakulimit. Llojet e tjera të dhimbjes, siç është acarimi i sipërfaqes, gjithashtu mund të shkaktojnë dhimbje gjatë seksit. Megjithatë, infeksionet e lëkurës dhe dhimbjet që lidhen me të nuk mund të konsiderohen gjithmonë një dritë seksuale.

Kushte të tjera përveç STD-ve që mund të shkaktojnë dhimbje seksuale tek meshkujt përfshijnë:

 • Sëmundja Peyronie – një lloj dhëmbëze që çon në lakim të penisit
 • Probleme me tërheqjen e lafshës
 • Trauma në penis, siç është fraktura penile
 • Prostatiti – infeksioni i prostatës
 • Uretrit – infeksioni i uretrës
 • Cistit interstitial – një lloj i infeksionit të fshikëzës
 • Ekzemë dhe kushte të tjera të lëkurës gjenitale

Marrja e ndihmës për dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale

Nëse jeni duke përjetuar dhimbje gjatë seksit, është mirë të vizitoni një mjek për ndihmë. Megjithatë, është e rëndësishme të dini se dhimbja seksuale është ndonjëherë e vështirë për tu diagnostikuar. Kjo është veçanërisht e vërtetë për dhimbjen seksuale të shkaktuar nga diçka tjetër përveç infeksionit.

Mund të duhet kohë për të kuptuar se çfarë po shkakton dhimbjen tuaj. Ju mund të keni nevojë të vizitoni një ose më shumë specialistë. Llojet e specialistëve që ndonjëherë u kërkohet të merren me dhimbjen seksuale përfshijnë psikologë, urologë, gjinekologë, madje edhe dermatologë. Mjeku juaj i kujdesit parësor mund ose nuk mund të përfshihet në diagnozën dhe trajtimin tuaj.

Nëse dhimbja që përjetoni gjatë seksit nuk ka një shkak të qartë mjekësor, mund t’i referoheni terapistit. Një terapist mund të ndihmojë në adresimin e ankthit dhe shqetësimeve të tjera që mund të çojnë në seksin e pakëndshëm. Ju gjithashtu mund t’i referoheni një terapisti seksual, i cili mund t’ju ndihmojë të adresoni çështje të tjera që ndikojnë në ndërveprimet tuaja seksuale me një partner.

 

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com