Lart

Gjakderdhje Vagjinale Pas dhe Gjatë Seksit

Pse po gjakosë pas seksit? Një pyetje e tmerrshme për tu pyetur, apo jo? Megjithatë, nuk është aq e pazakontë sa mund të mendoni. Sot po hetojmë arsyet e mundshme për gjakderdhje të rëndë pas seksit dhe identifikojmë faktorët e rrezikut të gjakderdhjes gjatë seksit.

Gjakderdhje Vagjinale Pas dhe Gjatë Seksit

Çfarë shkakton gjakderdhje pas seksit?

Fluksi i gjakut pas seksit mund të shkaktohet nga efektet anësore të menopauzës ose mund të jetë shenjë e një gjendjeje më serioze që do të kërkojë kujdes mjekësor. Gjakderdhja vaginale pas seksit quhet edhe gjakderdhje postlkoitale dhe mund të shkaktohet nga:

 

  • Inflamacion i qafës së mitrës, ose cervicitis. Ajo mund të jetë e vazhdueshme dhe plotësisht e padëmshme, ose mund të ndodhë për shkak të një infeksioni seksualisht të transmetueshëm që duhet trajtuar, si klamidia apo gonorreja.
  • Thatësia vaginale. Gjatë menopauzës, hormonet në trupin tuaj ndryshojnë. Niveli i estrogjenit zvogëlohet dhe mund të çojë në uljen e lëngjeve vaginale. Gjatë seksit, kjo ulje shkakton thatësi vaginale dhe fërkimi mund të irritojë indet që e mveshin vagjinën dhe të shkaktojnë dhimbje. Kjo mund të lehtësohet me përdorimin e disa lubrifikantëve të tretshëm në ujë.
  • Polip cervikal. Polipi është një rritje që zakonisht është e vogël në madhësi (1-2 cm) dhe shfaqet në qafën e mitrës ku ajo takohet me vaginën. Shumica janë jo kanceroze dhe mund të hiqen nga OB / GJIN gjatë një takimi.
  • Gjakderdhje normale të mitrës. Kjo mund të ndodhë pak para ose pas periodave tuaja. Pak para ose pas periodave tuaja, nuk është e pazakontë të përjetosh gjakderdhje të lehta pas seksit. Kjo mund të duket si thjesht pika te vogla gjaku.
  • Kancer. Kjo mund të përfshijë vaginën, qafën e mitrës ose mitrën. Sigurohuni që të planifikoni takime të rregullta me mjekun tuaj për të kryer papteste dhe teste te legenit të rregullta që mund të ndihmojnë në zbulimin e hershëm të kancerit.

 

Ndërsa shumë prej këtyre shkaqeve nuk kanë nevojë për trajtim dhe janë të padëmshme, ndonjëherë gjakderdhja vaginale pas seksit mund të jetë një shenjë e një problemi më serioz.

 

Shkaqet e gjakderdhjes gjatë seksit

Gjakderdhja vaginale gjatë seksit mund të shkaktohet nga shumë gjëra të njëjta që mund të shkaktojnë gjakderdhje pas seksit. Këto përfshijnë infeksion, trauma vaginale për shkak të thatësisë, polipeve të qafës së mitrës, menopauzës dhe kancerit. Megjithatë, ka disa kushte të tjera që mund të shkaktojnë gjakderdhje gjatë seksit në mënyrë specifike. Këto mund të përfshijnë:

  • Endometrioza. Ky kusht mjekësor shkakton indin endometrial të rritet aty ku nuk duhet të jetë (jashtë mitrës). Për shkak të kësaj, shumë gra do të raportojnë cikle të parregullta, gjakderdhje ose pika gjaku në mes të periodave. Kjo mund të shkaktojë gjakderdhje gjatë seksit dhe madje edhe gjakderdhje pas seksit me raste.
  • Kontracepcioni. Sa herë që filloni ose ndryshoni llojin e kontracepsionit, gjakderdhja mund të ndodhë mes periodave. Megjithatë, nëse përjetoni gjakderdhje të rëndë gjatë seksit, do të ishte diçka për tu raportuar te mjeku juaj.
  • Shtatzënia. Shtatzënia e hershme mund të shkaktojë gjakderdhje të lehta gjatë seksit. Zakonisht është një sasi e vogël e gjakut kur nuk jeni duke pritur periodat tuaja dhe bëni një test shtatzënie të jeni e  sigurt.
  • Postpartum. Mitra dhe vagina mund të zgjasin deri në 4-6 javë për t’u shëruar plotësisht pas lindjes. Gjatë kësaj kohe, gjakderdhja juaj (lochia) do të ngadalësohet dhe madje do të ndalet për disa ditë. Për fat të keq, mund të fillojë përsëri në kohën më të papërshtatshme.

 

Gjakderdhje pas seksit anal: cilat janë arsyet e mundshme?

Indet që mveshin rektumin janë shumë të ndjeshme dhe mund të shqyhen lehtë. Pra, gjakderdhja pas seksit anal mund të shkaktohet thjesht nga futja e gishtit, penisit ose lodrave seksuale. Gjakosja nga seksi anal mund të shkaktohet nga fërkimi, sjellja e ashpër ose agresive ose nga skajet e vrazhda të objekteve që mund të futen përmes anusit në rektum.

Nëse gjakosni nga seksi i këtij lloji, mund të keni nevojë të shtoni ose përdorni më shumë lubrifikantë të tretshëm në ujë për të parandaluar disa prej këtyre dukurive. Gjakosja nga seksi nuk është i shëndetshëm për ju dhe mund të çojë në shqetësime të tjera shëndetësore. Kjo është edhe më e rëndësishme nëse përjetoni gjakderdhje gjatë ose pas seksit, sa herë që ju dhe partneri juaj angazhoheni në marrëdhënie seksuale. Nëse kjo ndodh, modifikimi i sjelljes mund të jetë i nevojshëm ose mund të jetë e nevojshme një vizitë tek mjeku juaj.

 

Sa kohë pas seksit shfaqet gjakderdhja e implantimit?

Kjo është një pyetje e vështirë për t’u përgjigjur me pak fjalë. Gjatë ciklit tuaj normal menstrual, ekziston një kohë optimale në të cilën mund të ngjizni, dhe zakonisht zgjat 12-24 orë. Megjithatë, spermatozoidi mund të jetojë deri në pesë ditë në organet riprodhuese të një gruaje. Kjo do të thotë që ju mund të ngjizni në çdo kohë deri në pesë ditë para kësaj faze të ovulacionit të ciklit tuaj menstrual.

Pasi një vezë të jetë fekonduar, ajo i nënshtrohet fazave të shumëfishta të ndarjes së qelizave. Sapo të ketë arritur ditën 5 ose 6, ajo del nga mbulesa e membranës dhe është e gatshme të fillojë procesin e implantimit. Ky proces i implantimit mund të rezultojë në gjakderdhje të lehta ose në pika gjaku, por nuk duhet të përjetoni gjakosje implantuese ditën pas seksit ose madje edhe 2 ditë pas seksit. Nëse gjakderdhja pas seksit është me të vërtetë gjakderdhje e implantimit, do të jetë rezultat i seksit që ju dhe partneri juaj keni pasur deri në dhjetë ditë më parë.

 

Gjakderdhje pas seksit gjatë shtatzënisë: a duhet të shqetësoheni?

Gjakderdhjet e lehta gjatë 12 javëve të para të shtatzënisë nuk janë të pazakonta. Shkaku i kësaj gjakosje të lehtë mund të jetë implantimi i vezës në mveshjen e mitrës të pasur me gjak. Në këtë rast, gjakderdhja e lehtë pas seksit nuk duhet të jetë shqetësuese.

Gjatë kësaj periudhe kohore, ju jeni më të pambrojtur ndaj abortit (tremujori i parë) dhe nëse keni ndonjë gjakderdhje dhe / ose shoqërohet me dhimbje barku, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj.

Pasi të keni arritur në tremujorin e dytë (pas 12 javëve), është më pak e mundshme të abortoni  dhe gjakderdhjet e lehta pas seksit janë mjaft të zakonshme. Kjo është për shkak të faktit se qafa e mitrës dhe mitra kanë një sasi të shtuar të gjakut që furnizon këto zona. Për shkak të kësaj, mund të jetë më e lehtë që enët e vogla të gjakut të dëmtohen gjatë marrëdhënieve normale.

Nëse zbuloni se jeni duke përjetuar gjakderdhje pas seksit që është e lehtë dhe nuk keni dhembje barku dhe gjakderdhje pas seksit, kjo mund të ndodhë sepse penisi i partnerit tuaj është duke bërë kontakt me qafën e mitrës tuaj. Për të ndihmuar në zbutjen e kësaj, provoni pozicione të ndryshme me të cilat ndiheni rahat gjatë bërjes dashuri.

 

Gjakderdhje e rëndë pas seksit çdo herë: kur duhet të vizitoni një mjek?

Gjakderdhja pas seksit mund të jetë një situatë mjaft e zakonshme për çdo grua që është e moshës së lindjes fëmijë. Mjekët priren të jenë më të shqetësuar kur një grua gjakoset pas seksit kur është shtatzënë ose kur një grua është postmenopauzë dhe përjeton gjakderdhje pas seksit. Megjithatë, gjakderdhja e rëndë pas seksit nuk është normale.

Gjakderdhja e rëndë pas seksit nuk është normale përderisa nuk ka lidhje me periodat tuaja. Gjëja më e rëndësishme që mund të bëni është që të monitoroni sa shpesh keni nevojë të ndryshoni pecetën ose tamponin tuaj dhe nëse jeni duke kaluar ndonjë mpiksje gjaku. Ju do të duhet të kërkoni kujdes mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur, veçanërisht nëse keni nevojë të ndryshoni pecetën tuaj (ose tamponin) çdo orë dhe / ose keni grumbuj gjaku më të mëdhenjë se një monedhë. Nëse nuk mund të shihni mjekun tuaj sa më parë, mund të jetë e nevojshme një vizitë në departamentin e urgjencës.

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com