Lart

Çfarë të bëni Nëse Partneri juaj Humb Interesimin për Seks

Çdo marrëdhënie mund të kalojë nëpër periudha të “thata” kur partneri juaj është papritmas më pak i interesuar për seks se sa ju. Mund të jetë një problem afatshkurtër që lidhet me stresin në punë ose me çështje të tjera që kanë nxitur partnerin tuaj të zbehet.

Ndërsa marrëdhëniet e “thata” si këto janë të zakonshme dhe zakonisht zgjidhen më vete kur gjërat stabilizohen, një mosinteresim i zgjatur dhe i pashpjeguar në seks mund të jetë i dëmshëm për një marrëdhënie dhe mirëqenie të përgjithshme të të dy partnerëve. Jo vetëm që kjo mund të nxisë ndjenjat e zhgënjimit dhe vetë dyshimit, mund të të lërë të mendosh nëse kjo mund të jetë hapi juaj i parë drejt një martese pa seks.

Nuk është një shqetësim krejtësisht i pabazë. Sipas një studimi të publikuar në Arkivat e Sjelljes Seksuale, deri në gjashtë për qind të martesave  kalojnë një vit të tërë pa seks.

Partneri Humb Interesimin Seks

Sfidat

Nuk ka rregull se kur një marrëdhënie e thatë është “shumë e gjatë”. Pjesa më e madhe e saj varet nga mosha e çiftit, sa kohë kanë qenë së bashku, dhe cila është modeli i tyre i zakonshëm i seksit. Në fund të fundit, nëse një marrëdhënie e thatë po shkakton tension të dukshëm në marrëdhënie ose po minon besimin e një ose të dy partnerëve, duhet të ndërmerren veprime.

Dhe kjo mund të jetë e ndërlikuar. Nëse të dy partnerët nuk janë të gatshëm të angazhohen në komunikim të sinqertë dhe të hapur, çdo diskutim rreth mungesës së seksit mund të shkaktojë ndjenja të fajit, të zemërimit, të fajit apo të sikleteve, duke u mbështetur në vend se të avancojë në zgjidhje.

Për këtë qëllim, ka hapa që mund të ndërmerrni për të trajtuar problemin në mënyrë bashkëpunuese. Ajo do të kërkonte para së gjithash, që të mos bënit ndonjë supozim për mungesën e interesit seksual të partnerit tuaj, pavarësisht se sa mund t’ju shkaktojë shqetësim.

 

Shkaqet

Shkaqet për humbjen e interesit seksual mund të jenë të shumta, duke përfshirë stresin, depresionin, mosfunksionimin erektil, pabarazitë e hormoneve (nxitur nga menopauza dhe hipogonadizmi), dhimbje gjenitale (si vaginizmi ose balanitis), sëmundje kronike, medikamente, dhe problemet e marrëdhënieve. Lista mund të vazhdojë.

Pra, ndërsa ju mund të supozoni se partneri juaj është duke pasur një lidhje tjetër ose thjesht ka humbur interesin për ju, ju duhet të jeni të hapur për të gjitha mundësitë.

Për më tepër, është e rëndësishme të bëhet dallimi midis dëshirës seksuale të ulët (humbja e dëshirës seksuale), dëshirës seksuale hipoaktive (mungesa e fantazive seksuale) dhe mosfunksionimi seksual (paaftësia për të bërë seks, zakonisht shoqëruar nga ndjenja ekstreme të fajit). Secili mund të ketë shkaqe fizike dhe psikologjike, por është krejtësisht ndryshe në mënyrën se si trajtohen.

Duke e kuptuar ndryshimin, mund t’i qaseni problemit më objektivisht dhe të shmangni shumë nga pasojat emocionale.

 

Çfarë duhet të bëni

Kur i drejtoheni bashkëshortit tuaj për problemet seksuale në marrëdhënie, vendi më i keq për ta bërë këtë është në dhomën e gjumit ku ju të dy jeni të ekspozuar dhe të pambrojtur. Në vend të kësaj, gjeni një territor neutral ku mund të jeni vetëm, privatë dhe të pashqetësuar.

Bëni çdo përpjekje për të shprehur ndjeshmërinë dhe pa ndonjë sugjerim për faj. Ndërsa është e rëndësishme të ndani shqetësimet tuaja, bëni këtë në kontekstin e marrëdhënies dhe jo të pohoni se si “ju” jeni duke shkaktuar në “mua” shqetësim. Kjo është ajo ku shqetësimi kthehet në fajësim.

Nëse partneri juaj është në gjendje të identifikojë një problem (si stresi në punë ose ndjenja e lodhjes gjatë gjithë kohës), punoni së bashku për të gjetur një zgjidhje. Përqendrohuni në ndryshimet në rritje, dhe kërkoni ndihmë mjekësore nëse është e nevojshme.

Dhe mos jini të turpshëm për të sugjeruar terapi. Terapia mund të jetë e mirë për të mësuar aftësitë e menaxhimit të stresit dhe mund të ndihmojë në identifikimin e nënracave të depresionit ose ankthit. Për më tepër, merrni kohë për të përsëritur rëndësinë e intimitetit dhe afërsisë fizike teksa përpiqeni të gjeni një zgjidhje të qëndrueshme.

Nëse partneri juaj nuk e di se çfarë po shkakton problemin por e pranon ekzistencën e tij, sugjeroni një provim fizik me mjekun e familjes. Epshi i ulët është shpesh rezultat i një gjendjeje mjekësore të padisponuar (si testosteroni i ulët, presioni i lartë i gjakut, hipotiroidizmi ose diabeti) ose një ilaç kronik (siç janë ilaqet kundër depresionit, pilulat e kontrollit të lindjes dhe medikamente të caktuara të prostatës)  të cilat së bashku mund të mbysin epshin seksual.

Nëse partneri juaj mbyllet ose nuk ngurron ta diskutojë çështjen, ju duhet të merrni përgjegjësi dhe të mos merrni gjërat personalisht. Është e thjeshtë që ju të dy duhet të merrni pronësinë e problemit si një çift. Duke marrë drejtimin – dhe duke sugjeruar këshillat e çifteve, nëse është e nevojshme – mund ta çoni çështjen në dritë dhe ta përdorni procesin për të forcuar marrëdhënien, në vend që ta dëmtoni.

Është e rëndësishme të mbani mend se zgjidhja e ndonjë problemi marrëdhënieje – qoftë ajo seksuale, financiare, apo emocionale – është një proces dhe jo një ngjarje. Merrni kohën tuaj, jini të duruar dhe, nëse është e nevojshme, kërkoni këshillime për të siguruar që vetëvlerësimi juaj dhe besimi të mbeten të paprekura.

 

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com