Lart

A Duhet të Falni Dikë për Tradhëti?

Kur dikush ju tradhton, mendja dhe emocionet tuaja ju bërtasin për të urryer, për të ndëshkuar dhe për të mos falur kurrë. Është e vështirë t’i largoni këto ndjenja.

Sidoqoftë, të falurit dikë për tradhti do të përfitojë personin besnik më shumë sesa tradhtarin. Zemërimi që ndiejmë pas tradhëtisë është si një helm që jeton në ne. Falja është antidot dhe mënyra e vetme për të ecur përpara.

Duhet të përpiqeni të falni dikë për tradhti, por vetëm pasi ta kuptoni se çfarë do të thotë falja dhe si mund ta arrini atë.

A Duhet të Falni Dikë për Tradhëti

Çfarë do të thotë falje (dhe çfarë nuk do të thotë falje)

Të falësh një tradhtar nuk do të thotë t’i premtohesh se do të harrosh pabesinë. Kjo nuk përfshin përjashtimin ose justifikimin e pabesisë, ose qëndrimin në marrëdhënie nëse nuk dëshironi.

Është e gjitha rreth mënyrës se si ndiheni, si ndaj partnerit ashtu edhe brenda vendit.

Falja nuk është për tradhtarin. Është për personin që ka pakënaqësi.

Falja është pjesë e udhëtimit të jetës tuaj pasi dikush ju lëndon në mënyrë të tillë poshtëruese. Ka të bëjë me kujdesin ndaj shëndetit tuaj mendor, duke mos e lënë tradhtarin të lirë.

3 Arsyet që nëse përpiqesh të falësh do të të ndihmojë

Për shkak se falja vlenë më shumë për ju sesa tradhtarin, ajo ka shumë përfitime. Secila arsye do t’ju ndihmojë të lëvizni drejt një jete më të lumtur.

Falja është një hap drejt të besuarit përsëri

Për të rindërtuar një marrëdhënie pas pabesisë ose për të pasur sukses me marrëdhëniet e ardhshme, njerëzit duhet të besojnë njëri-tjetrin. Mashtrimi thyen besimin dhe aftësinë për të besuar, dhe falja është një hap drejt rindërtimit.

Njerëzit të cilët nuk mund të falin mashtrimin, bartin pakënaqësi. Kjo pakënaqësi mund të pengojë njerëzit që të jenë të ndershëm dhe të besojnë.

Rezultati i fundit që dëshironi është që tradhëtia e partnerit të ndikojë negativisht në karakterin tuaj. Të falurit ata, do të zvogëlojë rrezikun e ndikimit të pandershmërisë së mashtruesve. Pastaj ju keni shanse më të larta për të qenë të besuar dhe të ndershëm në çdo marrëdhënie.

Mosfalja është mendërisht rraskapitëse

Mendja juaj ka territor të vlefshëm dhe të kufizuar. Ka gjëra më të mira për të menduar se sa të mendosh sa i zemëruar jeni në dikë që ju ka tradhtuar.

Largimi i pakënaqësisë liron hapësirë për të menduar dhe për të ndier gjëra më pozitive. Mund të jetë e vështirë të arrish pikën ku mund ta ndalosh atë nga konsumimi i mendjes tënde, por rezultatet ia vlejnë.

Ndërtimi i një jete më të mirë e bën më të lehtë të falësh dikë.

 Falja është e shëndetshme

Ndjenjat e zemërimit dhe hidhërimit ndikojnë në shëndetin tuaj fizik dhe mendor. Falja largon këto dhe përmirëson shëndetin tuaj në këto mënyra:

 • Më pak ankth, stres dhe armiqësi
 • Presion të ulët të gjakut
 • Pak simptoma të depresionit
 • Sistem imunitar i fortë
 • Përmirësim i shëndetit të zemrës
 • Vetëbesim më i lartë

 

Faktorët e faljes: Çfarë ishte tradhtia si dhe pse ndodhi ajo?

Kuptimi i veprës dhe asaj që çoi në të ndihmon njerëzit të dinë se çfarë duhet të bëjnë për të falur dhe vlerësuar sa i gjatë do të jetë udhëtimi për falje.

Ju duhet të konsideroni pyetjet e mëposhtme:

 • A e ka marrë tradhtari plotësisht përgjegjësinë për atë sjellje apo po gjen justifikime dhe po e zhvendos fajin?  
 • A i kanë ndërprerë të gjitha kontaktet me partnerin e tyre të marrëdhënies së tradhëtisë?
 • A janë hapur rreth jetës së tyre apo janë ende duke fshehur gjëra?
 • A kanë qenë të hapur për t’iu përgjigjur të gjitha pyetjeve të lidhura me aferën apo po refuzojnë të japin informacionin e nevojshëm për procesin e shërimit?
 • A ishte ky incidenti i parë i pabesisë apo a ka ndonjë histori të aferave të kaluara?
 • A janë ata në dispozicion dhe mbështetëse ndaj viktimës së pabesisë?
 • A janë të interesuar në shërimin e marrëdhënies dhe sigurimin e mbështetjes emocionale ndaj viktimës?
 • A keni marrë ndonjë sëmundje për shkak të pabesisë së partnerit tuaj?
 • A ka lindur ndonjë fëmijë nga afera?
 • A ndodhën aferat në shtratin tënd ose në ndonjë vend të ngjashëm?

Falja e dikujt do t’ju ndihmojë pa marrë parasysh se çfarë. Megjithatë, në varësi të përgjigjeve të këtyre pyetjeve, duhet të jeni realistë dhe të përgatitur për një kohë të gjatë.

Ju duhet të konsideroni “qëllimin” dhe shpeshtësinë e mashtrimit:

 • A ishin vetëm tekste, fotografi, email apo më shumë si puthje apo seks?
 • Sa herë ndodhi tradhëtia dhe për sa kohë?
 • Sa kohë e ka fshehur personi?

 

Pse tradhëtoi partneri yt?

Ka dy kategori arsyesh pse njerëzit mashtrojnë, tha Armstrong për Talkspace:

 1. Rrethana te fokusuara ne partner: kur dikush tradhëton sepse partneri i tyre është emocionalisht i padisponueshëm, seksualisht i papërshtatshëm ose i padisponueshëm në kuptimin e përgjithshëm
 2. Rrethana të fokusuara në vetvete: kur dikush tradhëton për shkak se kanë probleme të përgjithshme me përkushtimin, çështje të bashkëngjitjes ose gjëra të tjera personale që nuk mund t’i kalojnë

Arsyeja e parë nuk e justifikon mashtrimin, por e bën më të lehtë të falësh. Për fat të keq, kjo do të thotë më shumë punë për ju nëse planifikoni të qëndroni në marrëdhënie.

A duhet të qëndroni në lidhje?

Mendoni se sa i fortë është themeli i marrëdhënies para se ta përfundoni atë. Nëse lidhja duket shumë e dobët për të përballuar pabesinë, mund të jetë më mirë për ta përfunduar atë.

Edhe tradhëtari duhet të jetë i vetëdijshëm për mundësinë që ai ose ajo mund të mos falet kurrë, tha Klein.

Nëse dëshironi të jeni një nga njerëzit që mund të falni dhe të lini ndjenjat që do t’ju bëjnë të vuani, vazhdoni të lexoni për hapin e ardhshëm.

Tani për pjesën më të vështirë: Kur veçse falni partnerin tuaj (dhe si ta bëni)

Edhe kur e dini se duhet të falni dhe pse duhet ta bëni atë, hedhja e këtij hapi mund të duket pothuajse e pamundur. Jini të durueshëm dhe dijeni se nuk ka asgjë të keqe të kërkoni ndihmë.

Terapi: Një ndalesë thelbësore në rrugën e faljes

Shumë çifte fillojnë këshillim çiftesh pas një afere ose fillojnë këshillime individuale nëse i japin fund lidhjes. Kjo ka përfitime jashtë trajtimit të pasojave të pabesisë, dhe është një hap vendimtar në udhëtimin drejt faljes.

Tradhtia shpesh ndodh pas një shkatërrimi në besim dhe komunikim kuptimplotë. Terapia mund të rindërtojë këto elemente thelbësore të marrëdhënies tuaj ose t’ju japë aftësitë për t’i pasur ato në marrëdhëniet e ardhshme.

Megjithatë, një terapist nuk do të zgjidhë problemin si me magji. Çiftet punojnë me terapistin për të ndërmarrë hapa të tillë si për shembull të mos e përmendni aferën asnjëherë pasi të keni falur dikë.

Ka edhe metoda klinikisht të provuara për pasojat e pabesisë, siç është kufizimi i diskutimit rreth aferave, sipas psikologut Nicole Prause.

“Kjo u jep të dy anëtarëve një mënyrë për të shprehur ende emocionet e tyre, por në një mënyrë që ka më pak gjasa të rrjedh në aktivitete që përndryshe mund të përmirësonin marrëdhëniet me kalimin e kohës,” tha Prause.

Një këshilltar mund të ndihmojë çiftet të praktikojnë këto metoda, mes teknikave të tjera.

Falja është Liri

Kjo është pikërisht ajo që është falja: liri nga ndjenjat që do t’ju tërheqin poshtë. Ndiqni këto këshilla ose shihni një terapist nëse jeni gati për të filluar udhëtimin drejt lirisë.

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com