Lart

4 Arsyet Pse Pabesia Ndodh Madje edhe tek Marrëdhëniet e Lumtura

Edhe njerëzit që janë të lumtur në lidhjet e tyre mund të tradhëtojnë. Mendimi i përgjithshëm rreth asaj se pse njerëzit tradhëtojnë në një partner të përkushtuar në lidhje është se ka një problem ose me atë që tradhëton ose me lidhjen.

Shpesh, supozojmë se mashtruesit kanë një patologji, disa trauma ose mosfunksionim të pazgjidhur, ose më e mira një formë të papjekurisë emocionale, që i shtyn ata për të qenë të pabesë. Herë të tjera, supozojmë se marrëdhënia primare është me të meta në një mënyrë domethënëse që krijon një nevojë për seks dhe intimitet. Sido që të jetë, ne synojmë të shohim pabesinë si tregues të problemeve themelore. Ai që tradhëton dhe/ose marrëdhënia është e trazuar, dhe tradhëtia është rezultati.

 

Dhe gjeni çfarë, më shpesh sesa jo, kjo është rrethana. Ndonjëherë mashtruesi ka një çrregullim të deficitit të lidhjes. Ndonjëherë ai që tradhëton ka traumë të pazgjidhur të fëmijërisë dhe përdor eksitim të seksit dhe romancës së paligjshme si një heqje të vëmendjes nga ndjenjat e dhimbshme.

Ndonjëherë ai që tradhëton e di se ai ose ajo është në një marrëdhënie të keqe dhe përdor ato ndjenja për të justifikuar pabesinë ose për të gjetur një partner të ri përpara se ta braktisë atë të vjetrin. Ndonjëherë lidhja primare nuk ka zjarr seksual ose intimitet emocional, kështu që tradhëtuesi kalon një natë me dikë tjetër për të mbushur boshllëkun. Dhe kështu shkon.

 

Kjo e thënë, dhe përshkrimi më sipër i shkakut-dhe-ndikimit nuk shpjegon plotësisht pabesinë. Gjatë viteve, kam pasur klientë të panumërt që më thonë se e duan bashkëshorten e tyre, kanë një marrëdhënie të shkëlqyer, gëzojnë shoqërinë e njëri-tjetrit, respektojnë njëri-tjetrin, tërheqin njëri-tjetrin, seksi është i mirë dhe nuk ka probleme financiare apo familjare ose probleme të tjera të dukshme të lidhjeve. Çështja e vetme e vërtetë është se ata po tradhëtojnë, dhe ata nuk mund ose nuk duan të ndalojnë.

 

Pra, ja këtu ulet tradhëtuesi, i lumtur në marrëdhënien e tij ose të saj, por ende tradhwtojnë dhe pyesin pse. “Sigurisht,” thotë tradhëtuesi, “duhet të ketë diçka të gabuar me mua ose me marrëdhënien time, ose nuk do ta bëja këtë.” Dhe zakonisht, një terapist do të fillojë t’i shqyrtojë ato mundësi me ta, duke kërkuar një bazë të dukshme për të shqyrtuar dhe adresuar problemin.

 

Ajo që kam mësuar gjatë gati tre dekadave si një terapist i specializuar në çështjet e seksit dhe intimitetit është se pabesia është shpesh një simptom e një personaliteti apo marrëdhënieje me të meta, por jo gjithmonë. Disa njerëz janë në mënyrë të arsyeshme emocionalisht të shëndetshëm dhe në një marrëdhënie të mrekullueshme primare, dhe ata prapë zgjedhin të tradhëtojnë. Dhe kjo është e vërtetë për të dy, burrat dhe gratë.


4 Arsyet Pse Pabesia Ndodh Madje edhe tek Marrëdhëniet e Lumtura

Vetë-eksplorimi

Kërkimi për një ndjenjë të re të vetes ka të ngjarë të jetë më e forta nga këto arsye (dhe mund të përfshijë tre të tjerat). 

Njerëzit  humbin për një mori arsyesh, dhe sa herë që mendoj se i kam dëgjuar të gjitha, del një variacion i ri. Por, një temë vjen në mënyrë të përsëritur: aferat si një formë e vetë-zbulimit, një kërkim për një identitet të ri (ose të humbur). Për këta kërkues, pabesia ka më pak gjasa të jetë simptomë e një problemi dhe shpesh përshkruhet si një përvojë zgjeruese që përfshin rritjen, eksplorimin dhe transformimin.

Për këta tradhëtues, pabesia është një eksplorim i pjesëve të tyre të papërjetuara ndonjëherë. Është liria nga kush kanë qenë dhe aktualisht janë. Në mënyrë interesante, ata zakonisht nuk duan të ndryshojnë se kush ata janë; ata thjesht duan të ikin nga këto kufizime për një kohë të shkurtër – të ndihen të rinj përsëri, të ndjehen të pa ngarkuar, të eksplorojnë , të rriten dhe të përjetojnë jetën. Kur këta individë mashtrojnë, nuk po kërkojnë një person tjetër, ata po kërkojnë veten e tyre (ose, të paktën, për një aspekt të humbur apo gjatë të injoruar vetes së tyre).

 

Natyra joshëse e mëkatit

Ndonjëherë njerëzit e lumtur që tradhëtojnë thonë se ndjehen si një adoleshent kur ata janë duke kërcyer përreth dhe kanë marrëdhënie seksuale ose një lidhje. Është emocionuese dhe e ndaluar, dhe ata marrin një goditje nga shkelja e rregullave. Është si një 5-vjeçar që merr vjedhurazi një biskotë që nëna e tij i ka thënë se nuk mund ta kishte. Biskota e ndaluar vetëm se ka shije edhe më të mirë.

4 Arsyet Pse Pabesia Ndodh Madje edhe tek Marrëdhëniet e Lumtura

Joshja e jetëve të pajetuara

Këtu, në vend të mëkatit, janë mundësitë e humbura që tërheqin tradhëtarët. Ata mendojnë për atë që u largua, ose atë që kurrë nuk ishte, ose jetën që mund të kishin pasur nëse vetëm. Kjo mund t’i bëjë që ata të ndjehen të kufizuar dhe të rrethuar nga jeta dhe marrëdhënia që kanë zgjedhur – pavarësisht se sa gëzojnë atë jetë dhe marrëdhënie. Pra, ata e kënaqin kuriozitetin e tyre.

Ata përdorin seksin jashtë programit për të parë se kush mund të kishin qenë nëse do të zgjedhnin një rrugë tjetër. Përsëri, kjo është një formë e vetë-eksplorimit, ku pabesia njofton individin me të huajin brenda vetës.

 

Ndjenja e emocioneve të reja ose të larguara

Së fundi, njerëzit e lumtur që tradhëtojnë mund ta bëjnë këtë për të përjetuar emocione të reja ose të larguara. Përsëri, kjo është një formë e vetë-eksplorimit. Meshkujt mund të jenë veçanërisht të cenueshëm ta bëjnë këtë, siç shpesh u thuhet, pasi rriten, të shtypin e të mos shprehin emocionet e tyre.

Me kalimin e kohës, ata mësojnë të “adoptohen” dhe të mos ndjejnë. Për fat të keq, në këtë mënyrë ata shpesh mbysin gëzimin ashtu si dhe pikëllimin, kënaqësinë ashtu si edhe dhimbjen. Për këta individë, pavarësisht nga gjinia, pabesia është më shumë një lirim emocional sesa një lirim seksual. Dhe përsëri, këta mashtrues po eksplorojnë veten e tyre të brendshëm.

 

Cilado qoftë arsyeja, tradhëtia dhemb

A janë disa arsye për tradhëtuar më mira se të tjerat? Dhe a është vërtet e rëndësishme përgjigjja për këtë pyetje? Nga perspektiva e partnerit të tradhtuar, ndoshta jo. Për partnerin e tradhëtuar, tradhëtia seksuale dhemb njejtë, pavarësisht nga shkaku themelor, dhe nuk ka ndonjë arsye të mirë për ta bërë këtë.

Nga pikëpamja terapeutike, megjithatë, arsyet pse një person tradhëton kanë rëndësi. Nëse një person është i lumtur në marrëdhëniet e tij ose të saj dhe tradhëton në mënyrë për të eksploruar veten, qasja ndaj shërimit është shumë e ndryshme nga ajo me një person që tradhëton si një mënyrë (e devijuar) për të adresuar patologjinë personale, traumat e pazgjidhura të fëmijërisë, papjekurinë emocionale , ose problemet brenda marrëdhënies.

 

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com