Lart

A Funksionojnë Me të Vërtetë Dietat me Yndyrë të Ulët?

Për shumë dekada tani, autoritetet shëndetësore kanë rekomanduar një dietë me yndyrë të ulët. Ky rekomandim është pranuar gjerësisht në komunitetin mjekësor. Edhe pse studimet e kohëve të fundit kanë ngritur disa pyetje në lidhje me vlefshmërinë e këtyre udhëzimeve, shumica e autoriteteve shëndetësore nuk kanë ndryshuar pozicionin e tyre.

Pra, a janë dietat me yndyrë të ulët vërtetë efektive në parandalimin e sëmundjeve të zemrës apo promovimin e humbjes së peshës? Ky artikull përmbledh provat.

Çfarë është një dietë me yndyrë të ulët?

Dieta standarde me yndyrë të ulët të rekomanduar nga autoritetet shëndetësore përmbajnë më pak se 30% të kalorive të përditshme nga yndyra. Dieta shumë të ulëta me yndyrë në përgjithësi japin 10-15% (ose më pak) të kalorive totale nga yndyra.

Përveç kësaj, shumë udhëzime shëndetësore rekomandojnë që kontributi ditor i kalorive të yndyrës së ngopur nuk duhet të kalojë 7-10%. Shumica e studimeve që hulumtojnë dietat me yndyrë të ulët duket se i ndjekin këto përkufizime.

A funksionojnë me të vërtetë dietat me yndyrë të ulët

A janë dietat e ulëta në yndyrë të mira për humbje peshe?

Dietat me yndyrë të ulët shpesh rekomandohet për njerëzit që kanë nevojë për të humbur peshë. Arsyeja kryesore pas këtij rekomandimi është se yndyra siguron një numër më të madh të kalorive për gram krahasuar me ushqyes të tjerë të mëdhenj, proteina dhe karbohidrate. Yndyrërat japin rreth 9 kalori për gram, ndërsa proteinat dhe karbohidratet japin vetëm 4 kalori për gram.

Studimet tregojnë se njerëzit që reduktojnë konsumimin e kalorive duke ngrënë më pak yndyrë, humbin peshë. Edhe pse humbja e peshës është e vogël, mesatarisht, konsiderohet e rëndësishme për shëndetin. Por sa efektive është një dietë me yndyrë të ulët në krahasim me dietën e ulët të karbohidrateve?

 

Yndyrërat e ulëta vs Karbohidratet e ulëta

Dietat e ulëta të karbohidrateve zakonisht janë të larta në proteina dhe yndyra. Kur futja e ushqimit është monitoruar dhe kontrolluar nga afër, dietat me yndyrë të ulët duken njësoj efektive për humbjen e peshës si dietat e ulëta të karbohidrateve.

Të paktën, këto ishin rezultatet e një studimi të vogël në 19 të rritur obese që kaloi dy javë në një repart metabolik, i cili është një mjedis laboratorik i kontrolluar shumë. Megjithatë, periudha e studimit ishte e shkurtër dhe mjedisi nuk pasqyronte një situatë të jetës reale.

Studimet në njerëzit që jetojnë të lirë përgjithësisht pajtohen që dietat me yndyrë të ulët nuk janë aq efektive sa dietat e ulëta të karbohidrateve.

Arsyeja për këtë mospërputhje është e paqartë, por shpjegimi më i mundshëm është se dietat e ulëta të karbohidrateve zakonisht shoqërohen me cilësi më të madhe dietike.

Ata priren të përqëndrohen në ushqime, të tilla si perime, vezë, mish dhe peshk. Ata gjithashtu inkurajojnë të lënë mënjanë shumicën e ushqimeve të hedhura, të cilat zakonisht janë të larta në karbohidrate të rafinuar ose kanë sheqer të shtuar.

Përveç kësaj, dietat e ulëta të karbohidrateve të bazuara në ushqime kanë tendencë të jenë më të larta në fibra dhe në proteina sesa dietat me yndyrë të ulët.

A Funksionojnë Me të Vërtetë Dietat me Yndyrë të Ulët

Një dietë e suksesshme e ulët karbohidrati mund të promovojë humbjen e peshës në këto mënyra:

  • Zvogëlon marrjen e kalorive: Një konsum i lartë proteinash zvogëlon marrjen e kalorive duke shtypur oreksin dhe duke rritur numrin e kalorive të djegura.
  • Rrit plotësinë: Një konsum i lartë i llojeve të caktuara të fibrave mund të zvogëlojë marrjen e kalorive duke rritur plotësinë.
  • Lufton dëshirat: Dietat e ulëta të karbohidrateve mund të zhdukin dëshirat e karbohidratit dhe sheqerit.

Ta themi thjesht, dieta me karbohidrate të ulëta funksionon sepse ato promovojnë një dietë më të shëndetshme.

Në të kundërt, duke shkuar në një dietë të ulët yndyre pa theksuar cilësinë e ushqimit mund të çojë në një konsum të rritur të ushqimeve, hedhurinë të lartë në sheqer të shtuar dhe karbohidrate të rafinuar.

 

A i reduktojnë dietat e ulëta në yndyrë rreziqet për sëmundje të zemrës?

Kur udhëzimet me yndyrë të ulët u konceptuan, shkencëtarët besonin se yndyra e ngopur ishte një shkak i kryesor i sëmundjeve të zemrës.

Kjo ide formoi rekomandimet dietetike të dekadave të ardhshme. Ajo shpjegon pse organizatat shëndetësore kanë filluar të dekurajojnë njerëzit që të hanë ushqime të larta në yndyrna të ngopura, të tilla si vezët, mishi yndyror dhe qumështi me yndyrë të plotë.

Udhëzimet u bazuan në dëshmi të dobëta në atë kohë dhe jo të gjithë shkencëtarët ranë dakord. Ata paralajmëruan se avokimi për një dietë me yndyrë të ulët mund të ketë pasoja të paparashikuara.

Disa studime të kohëve të fundit tregojnë se nuk ka lidhje të rëndësishme midis yndyrës së ngopur dhe sëmundjeve të zemrës.

Megjithatë, duke zëvendësuar yndyrna të ngopura me yndyrna të pangopura, mund të ketë përfitime për shëndetin e zemrës, ndoshta për shkak të efekteve të tyre anti-inflamatore.

Udhëzimet gjithashtu i këshillojnë njerëzit të kufizojnë marrjen e yndyrës në më pak se 30% të konsumit total të kalorive.

Një numër studimesh tregojnë se marrja e ulët e yndyrës nuk përmirëson shëndetin e zemrës. Ushqimi i yndyrës shumë pak mund të ndikojë negativisht në faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës.

Kolesteroli LDL shpesh është referuar si kolesteroli “i keq”. Megjithatë, kjo është vetëm gjysmë e vërtetë. Madhësia e grimcave të LDL është gjithashtu e rëndësishme. Sa më shumë grimca të vogla që keni, aq më i madh është rreziku juaj për sëmundje të zemrës. Nëse grimcat janë kryesisht të mëdha, atëherë rreziku i sëmundjes së zemrës është i ulët.

Gjëja me dietat me yndyrë të ulët është se ata mund të ndryshojnë LDL-në nga grimcat e mëdha të padëmshme në LDL të vogla, të dendura, të dëmshme për arterie. Disa studime gjithashtu tregojnë se dietat me yndyrë të ulët mund të zvogëlojnë HDL “kolesterolin” e mirë dhe të rrisin trigliceridet e gjakut, një faktor tjetër i rëndësishëm rreziku.

 

Shpërndaj
Dieta - Probleme.me

Probleme.me ju mëson dieta efikase se si të humbni ose shtoni peshë. Qëllimi i dietave që ne ndajmë me ju është që këto t'iu ndihmojnë të keni një mënyrë të shëndetshme dhe të balancuar të të ushqyerit. Nëse keni ndonjë sygjerim, pyetje apo koment për ta ndarë me ne, na kontaktoni në diete@rilinde21.sg-host.com