Lart

TREGIME FRYMËZUESE NGA GRATË SI ATO VETË NDIHMUAN QË TË PËRMIRËSOJNË DIETËN E TYRE!

TREGIME FRYMËZUESE NGA GRATË SI ATO VETË NDIHMUAN QË TË PËRMIRËSOJNË DIETËN E TYRE!

  •         Gratë mbipeshë dhe me të ardhura të ulëta konsumuan më pak yndyrë pasi shikuan video të bashkmoshatarëve të tyre.

 Kur studiuesit pyetën pjesëmarrësit e studimit, kë do të dëshironin të shohin në videot që promovojnë mënyrë të shëndetshme të jetesës, përgjigjja ishte e qartë: Ata donin ta shihnin veten – domethënë, nëna të tjera që jetonin në familje me të ardhura të ulëta, të cilat ishin mbipeshë ose të obezë.

Studiuesit u detyruan, dhe ndërhyrja që ata projektuan shkaktoi në rezultatet e dëshiruara kur bëhet fjalë për përmirësimin e dietës së pjesëmarrësve. Si grup, gratë të cilat shikuan videot dhe biseduan me bashkëmoshatarët e tyre mbi më shumë se 16 javë, dukej se kishin zvogëluar konsumin e tyre të yndyrës më shume se gratë në grupe krahasuese të cilëve i’u jepej materiale të shtypura për ndryshimin e stilit të jetës.

Pjesëmarrësit ishin gra që përballen me sfida shëndetësore – nëna të stresuara, mbipeshë, me te ardhura te ulëta, të cilat, për shembull, kanë tendencë të mbajnë 4.5 ose më shumë kilogramë të peshës të shtatzënisë pas lindjes së fëmijës dhe ka të ngjarë që të konsumojnë ushqime me yndyrë të lartë. Ato janë të rrezikuar nga mbipesha gjatë gjithë jetës dhe problemet e mundshme për veten e tyre dhe foshnjat e reja nëse mbeten përsëri shtatzënë.

Unë i pyeta ato se kë duan ta shohin ne video, dhe ato thanë:” Ne duam të shohim vetën. Dhe fëmijët tanë. Mos na gënjeni dhe të punësoni profesionistë, sepse ne do të jemi në gjendje ta dimë “, tha Mei-Ëei Chang, autor kryesor i studimit dhe Profesor i sociuar i infermierisë në Universitetin Shtetëror të Ohio-s.

“Ata thanë:,” Ne duam t’i shohim para ndryshimit dhe luftimeve që ata kanë pasur, dhe çfarë ndodhi pas kësaj. “”

Chang me kolegët identifikuan dy faktorë që çuan në suksesin e ndërhyrjes: Studimi ishte krijuar për të apeluar në vlerat personale të pjesëmarrësve dhe për të futur në këto nëna vetëbesim të mjaftueshëm për të marrë përsipër sfidën e të jetuarit të një jete më të shëndetshme.

“Përvoja ime me këtë popullatë është se ata me të vërtetë duan të bëjnë një ndryshim. Disa mund të kuptojnë se nuk duan. Por ata e bëjnë – ata thjesht nuk e dinë se si të bëjnë,” tha Chang.

Dy faktorë psikosocialë që Chang me kolegët ekzaminuan në këtë studim njihen si motiv autonome (çfarë është e rëndësishme në jetën e një personi) dhe vetë-efikasitet (besimi i një personi në aftësinë e saj për të kryer një sjellje ose detyrë). Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se varfëria mund të çojë në vetë-efikasitet të ulët.

Motivimi autonome ndryshon nga popullsia. Në këtë studim, pjesëmarrësit i thanë studiuesve në grupe para fillimit të ndërhyrjes se ata donin të ishin modele roli për fëmijët e tyre. Ata shpresonin të ishin më pak të stresuar dhe më të lumtur, gjithashtu të ruanin marrëdhënie të mira familjare.

 Studiuesit ende janë duke analizuar të dhënat në lidhje me rezultatet e aktivitetit fizik dhe kanë zbuluar se theksi i ndërhyrjes në përballimin e vetë-efikasitetit ndihmoi në uljen e stresit të pjesëmarrësve. Videot tani janë pjesë e serisë së arsimit të vazhdueshëm të WIC për nënat.

 

E huazuar.

blendrit