Lart

Gjithëçka që duhet të dini rreth një diete vegane

Vitet e fundit kemi qenë dëshmitarë të përhapjes mbarëbotërore të veganizmit, një lëvizje që propozon adoptimin e një stili jetese të bazuar në burime që nuk vijnë nga mbretëria e kafshëve dhe që i jep shumë përfitime planetit tonë, si kursimet më të mëdha të ujit, reduktimin e emetimeve të gazeve serrë dhe më pak shfrytëzim të tokës pjellore.

Qëllimi etik
Ndërsa nuk ndërmarrin procedura shpirtërore që kërkojnë privimin e këtyre ushqimeve , shumë veganë zgjedhin të privojnë veten prej tyre për qëllime thjesht “etike”. Prandaj, në bazë të dietës vegane ekziston një respekt i fortë për të gjitha format e jetës, i cili shtrin “të drejtën për të njëjtën gjë” edhe për krijesat e botës shtazore.

Arsye shëndetësore
Një tjetër motivim shumë i fortë është shëndeti: dieta vegane përdor një zgjedhje ushqimore tërësisht të orientuar tek produktet me origjinë bimore dhe për këtë arsye shpërfill çdo rrezik që lidhet në një farë mënyre me abuzimin me ushqimet që vijnë nga kafshët.

Disavantazhet
Dieta vegane tenton të konsumojë sasi të tepërta të fibrave dietike dhe antiushqyesve të tjerë si kelatorët (oksalatet dhe fitatet) dhe frenuesit e proteazës, duke favorizuar keqpërthithjen e disa lëndëve ushqyese të futura.

Rreziku kardiovaskular i lidhur me një dietë vegan është sigurisht më i ulët se sa me një dietë tradicionale që përmban yndyrna të ngopura shtazore dhe kolesterol, por fakti mbetet se të gjitha mangësitë e tjera rrisin ndjeshëm rrezikun e komplikimeve të tjera ushqyese; ndër këto kujtojmë: osteoporozën, aneminë pernicioze, aneminë nga mungesa e hekurit, hipotiroidizmin, neuropatitë dhe spina bifida tek fetusi.

Shpërndaj
Dieta - Probleme.me

Probleme.me ju mëson dieta efikase se si të humbni ose shtoni peshë. Qëllimi i dietave që ne ndajmë me ju është që këto t'iu ndihmojnë të keni një mënyrë të shëndetshme dhe të balancuar të të ushqyerit. Nëse keni ndonjë sygjerim, pyetje apo koment për ta ndarë me ne, na kontaktoni në diete@rilinde21.sg-host.com