Lart

Lidhshmëria mes obezitetit dhe diabetit

Me kalimin e kohës, dëmtimi i organeve thelbësore, duke përfshirë veshkat, sytë dhe zemrën, mund të rezultojë nga nivelet e larta të sheqerit në gjak.

Një hormon i quajtur insulinë ndihmon në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak. Kur pankreasi nuk arrin të prodhojë insulinë, personi ka diabet të tipit 1. Lloji më i përhapur i diabetit dhe ai që lidhet më shpesh me obezitetin është tipi 2.

Marrëdhënia midis obezitetit dhe diabetit

Trupi duhet të krijojë më shumë insulinë për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak. Mundësia për të marrë diabetin e tipit 2 mund të minimizohet duke humbur qoftë edhe pak peshë. Për shembull, studimet kanë treguar se humbja e vetëm 5-7% të peshës trupore mund të ulë rrezikun e zhvillimit të diabetit deri në 58%.

Si ndikon diabeti në rrezikun e obezitetit?

Përfshirja e rregullt e ushtrimeve të rregullta në rutinën e dikujt është thelbësore: Ushtrimi rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës, e cila ndihmon në shmangien e diabetit dhe ndihmon në djegien e kalorive. Nëse një person sapo ka filluar të ushtrohet, ai duhet të rrisë gradualisht intensitetin dhe kohëzgjatjen e stërvitjeve. Njeriu duhet të përpiqet për 150 minuta ose më shumë në javë për ushtrime aerobike mesatarisht intensive, të tilla si ecja e shpejtë, çiklizmi ose noti.

Flini mjaftueshëm: Fjetja e mjaftueshme mund të ndihmojë në parandalimin e obezitetit dhe diabetit duke rregulluar hormonet që ndikojnë në oreksin dhe metabolizmin. Përveç kësaj, gjumi i mirë mund të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës, të ulë stresin dhe të përmirësojë mirëqenien e përgjithshme për të siguruar shëndet optimal.

Lënia e duhanit: Heqja dorë ose reduktimi i duhanit mund të parandalojë ndjeshëm obezitetin dhe diabetin duke përmirësuar ndjeshmërinë ndaj insulinës, duke rritur nivelet e aktivitetit fizik, duke reduktuar marrjen e kalorive dhe duke përmirësuar shkallën e përgjithshme metabolike.

Mbani një deficit kalori: Deficiti i kalorive përfshin marrjen e më pak kalorive në ditë sesa shpenzon trupi. Dikush duhet gjithashtu të kufizojë marrjen e ushqimeve me kalori të lartë, me yndyrë të lartë, pije me sheqer dhe alkool.

Bisedoni me mjekun: Një mjek mund të ndihmojë në përcaktimin e një peshe të shëndetshme për llojin e trupit të personit dhe t’i udhëzojë ata në arritjen e qëllimeve të tyre për humbje peshe.

Shpërndaj
Dieta - Probleme.me

Probleme.me ju mëson dieta efikase se si të humbni ose shtoni peshë. Qëllimi i dietave që ne ndajmë me ju është që këto t'iu ndihmojnë të keni një mënyrë të shëndetshme dhe të balancuar të të ushqyerit. Nëse keni ndonjë sygjerim, pyetje apo koment për ta ndarë me ne, na kontaktoni në diete@rilinde21.sg-host.com