Lart

A Do të më Largohen Aknet Ndonjëherë?

 

Shpesh, aknet do të largohen vetë në fund të pubertetit, por disa njerëz ende luftojnë me aknet në moshën e rritur. Megjithatë, pothuajse të gjitha aknet mund të trajtohen me sukses. Çështja është gjetja e trajtimit të duhur për ju.

Si mund të trajtojë aknet?

Përderisa një puçërr do të largohet eventualisht, nëse keni shumë shpërthime, problemi i lëkurës që e sjell atë zakonisht nuk do të largohet vetë. Dhe nëse nuk e trajtoni atë, mund të përfundoni me shenja. 

Si mund ti trajtoj aknet pa recetë?

Një mjek i lëkurës (dermatologu) mund të ndihmojë. Ajo mund të sugjerojë një krem, locion, xhel ose sapun me përbërës që mund të ndihmojnë. Shumë mund të blihen pa recetë:

 • Peroksid benzoyli vret bakteret dhe heq vajin shtesë.
 • Resorcinoli është për puqërrat e bardha dhe të zeza.
 • Acidi salicilik nuk lejon mbylljen e poreve.
 • Sulfuri heq qelizat e vdekura të lëkurës.

Si mund ti trajtoj aknet më serioze?

Për aknet më serioze, mjeku juaj mund të përshkruajë:

Ju mund të keni nevojë për një kombinim të ilaqeve orale dhe një kremi ​​ose locioni. Mos e ndaloni përdorimin e trajtimeve tuaja nëse lëkura juaj pastrohet. Vazhdojeni derisa doktori ju thotë të ndaleni. Kjo mund të ndihmojë që aknet të mos rikthehen.

 • Antibiotikë për të vrarë bakteret
 • Pilula e kontrollit të lindjes për gratë me akne për shkak të hormoneve
 • Isotretinoin për t’ju ndihmuar të prodhoni më pak vaj

Cili është produkti i parë që duhet ta provojë për trajtim të puçrrave?

Peroksidi i benzolit është produkti i parë që shumë njerëz provojnë, sepse vepron shumë lehtë në lëkurë. Në mënyrë tipike, ju do të filloni me një forcë më të ulët pa marrë parasysh çfarë mjekimi ju përdorni. Kjo ju ndihmon të mësoheni me të. Mjeku juaj mund t’ju tregojë nëse është koha që të provoni një forcë më të lartë ose të kaloni në diçka tjetër.

Jini të durueshëm. Mund të duhen javë për të parë rezultatet e ndonjë ilaçi. Aknet mund të duken më të këqija para se të bëhen më mirë. Mos u habitni nëse keni skuqje, djegie ose lëkurë të thatë nga ilaçet për akne. Nëse është serioze, thirrni mjekun tuaj.

Mund të duhet të provoni disa ilaçe të ndryshme para se të gjeni se çfarë funksionon më mirë për ju.

Cilat janë trajtimet e tjera për aknet?

Së bashku me ilaçet orale, locionet dhe kremrat, mjeku mund të sugjerojë:

Këto trajtime mund të bëhen në zyrën e mjekut ose si pacient i jashtëm në spital.

 • Lazer ose terapi të tjera që përdorin dritën për të trajtuar shenjat
 • Largimi kimik për të larguar qelizat e vdekura
 • Heqja kirurgjike e cistave të mëdha që nuk mund të trajtohen me ilaçe

Cilat janë trajtimet natyrale ose acidike për aknet?

Disa njerëz përdorin trajtime natyrale si vaji i pemës së çajit (punon si peroksid benzoil, por më i ngadalshëm) ose acidet alfa hidroksike (bjënë heqjen e lëkurës së vdekur dhe zhbllokojnë poret) për trajtimin e akneve. Nuk dihet shumë se sa mirë funksionojnë këto trajtime dhe sigurinë e tyre afatgjatë. Shumë përbërës të natyrshëm janë shtuar në locione dhe kremëra. Bisedoni me mjekun tuaj për të parë nëse ata janë të mirë për ju.

Si mund të kujdesem për lëkurën time për trajtimin e akneve?

Lani zonën dy herë në ditë. Përdorni një pastrues të butë, jo sapun. Mos e fërkoni shumë.

Ose provoni leckat për pastrim. Këto kanë pastrues në to dhe janë të lehtë për t’u përdorur dhe për t’u larguar.

Cilat janë këshilla të tjera për lëkurë për të ndihmuar në trajtimin e akneve?

Këshilla të tjera për lëkurën për të ndihmuar në trajtimin e akneve përfshijnë:

Për meshkujt, rruajtja mund të irritojë lëkurën dhe të përkeqësojë aknet. Provoni një makinë rroje elektrike, ose jini shumë të kujdesëshëm me brisk rroje.

 • Mos përdorni shumë ilaçe të akneve – aplikoni aq sa duhet për të mbuluar zonat problematike.
 • Shumë ilaçe të akneve (peroksid benzoyli, acid salicilik dhe tretinoin) e bëjnë lëkurën tuaj më të ndjeshme ndaj diellit.
 • Mos përdorni kozmetikë me shumë vaj, krem kundër diellit ose produktet e flokëve.
 • Mos i prekni ose shtrydhni puçërrat tuaja.
 • Mbani flokët, duart dhe telefonin tuaj larg nga fytyra juaj.

Si mund ta përcaktoj se cili trajtimi për shenja të rënda të akneve është i duhuri për mua?

Një shumëllojshmëri e gjerë e trajtimeve mund të ndihmojë që ju të bëni shenjat e akneve më pak të dukshme. Një dermatolog (mjek i lëkurës) mund t’ju ndihmojë të zgjidhni më të mirat.

Mjeku juaj do të shikojë lëkurën tuaj dhe do të sugjerojë një plan trajtimi. Rekomandimet e saj do të varen nga lloji i dëmtimit të lëkurës suaj dhe sa serioz është.

Cilat janë tre llojet e shenjave nga aknet?

Aknet lënë tri lloje të mëdha të shenjave:

 • Thikë e akullit – gropa të thella por të vogla
 • Boxcar – kënde dhe skaje të mprehta, mund të jenë cekët ose thellë
 • Rolling – priren të jenë të gjera dhe të cekëta (një dukje me valë) të shkaktuara nga dëmtimi nën sipërfaqe 

Çfarë duhet të pyes kur të konsiderojë trajtimet për shenjat e akneve dhe dëmtimet e lëkurës?

Këtu janë disa pyteje që mund të dëshironi t’i bëni kur shqyrtoni trajtimet për shenjat e akneve dhe dëmtimin e lëkurës:

 • A do të më duhen trajtime të tjera?
 • A do të kem dhimbje?
 • Cilat janë rreziqet?
 • Sa kohë para se të shoh një ndryshim?
 • A do të më duhet trajtimi më shumë se një herë?
 • Çfarë mund të bëj (ose çfarë s’duhet të bëjë) pas operacionit?
 • Sa kushton?
 • Çfarë do të mbulojë sigurimi shëndetsorë?

Kush i shkakton aknet?

Shkaku nuk është kuptuar plotësisht. Stresi mund të përkeqësojë aknet, por nuk shkakton atë. Faktorë janë këta:

 • Hormonet. Aknet e zakonshme tek adoleshentët fillojnë me një rritje në prodhimin e hormoneve.
 • Bakteret. Sebumi i tepërt, ose vaji, pengon hapjen e folikulave të flokëve dhe bakteret rriten. Kjo bën që të krijohen pika të zeza apo të bardha në sipërfaqen e lëkurës. Ndonjëherë, bllokimi shkakton që muret e folikulit të thyhen, dhe sebumi rrjedh në indet e afërta dhe formon një puçërr me qelb ose një papule. Kjo është akne inflamatore.
 • Disa kontraceptivë oral mund të shkaktojnë puçrra në disa gra, por e ndalin atë në të tjera. Disa kontraceptivë të injektueshëm dhe IUD mund të shkaktojnë akne. Steroidet që disa bodybuilders dhe atletët e tjerë marrin mund të çojnë gjithashtu në shpërthime të rënda.

Cilat janë këshillat për trajtimin e akneve?

Për të trajtuar aknet dhe dëmtimet që shkaktojnë në lëkurën tuaj, ndiqni këto këshilla.

 • Zgjidhni një pastrues të formuluar posaçërisht për akne.
 • Pastroni fytyrën tuaj butësisht.
 • Përdorni vetëm moisturizers jo-comedogenic të lehtë.
 • Përdorni fondacion pa vaj.
 • Mos i prekni asnjëherë. Ngacmimi mund të bëjë inflamacionin më të keq dhe të shkaktojë shenja.

Pse adoleshentët kanë akne?

Pothuajse te të gjithë adoleshentët shfaqen aknet. Kjo ndodh kur një substancë me vaj që quhet sebum mbyll poret.

Puqërrat zakonisht shfaqen në fytyrë, qafë, shpinë, gjoks dhe shpatulla. Aknet nuk janë një rrezik serioz shëndetësor, megjithëse aknet e rënda mund të shkaktojnë plagë të përhershme. Aknet gjithashtu mund të dëmtojnë vetëbesimin.

Çfarë janë puçërrat e bardha?

Puçërrat e bardha janë pika të bardha që janë pore të prekura me vaj dhe lëkurë të mbuluar nga shtresat e lëkurës.

Çfarë janë puçërrat e zeza?

Puçërrat e zeza janë gunga të zeza që janë pore të prekura tek të cilat materiali shtyn jashtë përmes folikuleve. Ngjyra e zezë nuk është nga papastërtia. Mund të jetë nga bakteret, qelizat e vdekura të lëkurës dhe materiet që reagojnë me oksigjen.

Pse disa njerëz kanë akne dhe të tjerët nuk kanë?

Nuk është e qartë pse disa njerëz janë më të prirur ndaj akneve se sa të tjerët.

Shkaku i saktë i akneve nuk dihet, por hormonet që quhen androgjenë mund të luajnë një rol. Androgjenët rriten edhe tek djemtë edhe te vajzat gjatë pubertetit. Androgjenët bëjnë që gjëndrat e vajit të lëkurës të rriten dhe të prodhojnë më shumë sebum. Androgjenet gjithashtu mund të rriten për shkak të ndryshimeve hormonale që lidhen me shtatzëninë ose fillimin ose ndalimin e pilulave të kontrollit të lindjes. Gjenetika gjithashtu mund të ketë rëndësi. Nëse prindërit tuaj kishin akne, ju mund ta keni trashëguar atë tendencë.

A mund të shkaktojnë ilaçet akne?

Disa ilaçe, për shembull, androgjenet e marra si ilaç, medikamentet për epilepsi, litiumi dhe prednisoni, mund të shkaktojnë akne.

A mundet kozmetika të shkaktojë akne?

Kozmetikat që kanë një konsistencë të yndyrshme mund të bllokojnë poret. Produktet me bazë uji kanë më pak gjasa të shkaktojnë puçrra fytyre sesa përbërja me bazë vaji.

Cilat janë disa këshilla për të parandaluar aknet?

 • Mos leni mënjanë ose mos përdorni pastrues të ashpër. Aknet nuk shkaktohen nga ndyrësia. Dy larje të buta në ditë janë të mjaftueshme. Pastrimi i tepërt mund të lërë lëkurën të irrituar dhe të thatë, duke i nxitur gjëndrat për të prodhuar më shumë vaj, duke rritur gjasat për puçërra.
 • Përdorni produkte pa vajra ose produkte jo-komedogjene (ato që nuk do të bllokojnë poret) në fytyrë.
 • Mos i shtrydhni ose ngacmoni puçërrat. Shtypja e puçërrave mund të shtyejë bakteriet e akneve më thellë në lëkurë. Ngacmimi mund të çojë në më shumë inflamacion dhe shenja.
Shpërndaj
Estetika - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni gjithçka rreth estetikes dhe kujdesit për lekuren. Mësoni bazat e kujdesit të mirë të lëkurës dhe si të zgjidhni produktet që iu përshtaten llojit të lëkurës suaj. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në estetika@rilinde21.sg-host.com