Lart

Çfarë Duhet të Dini për Fytyrë të Yndyrëshme

 

Gjithkush ka nevojë për një sasi të caktuar të vajit natyral për të mbajtur lëkurën e tyre te hidratuar. Lloji i lëkurës përcaktohet nga sa vaj prodhon lëkura në fytyrë; në varësi të kësaj, lloji juaj i lëkurës mund të kategorizohet si e thatë, e konbinuar dhe e yndyrëshme.

 Lloji i lëkurës së yndyrëshme është pikërisht ajo që tingëllon si – vaj i tepërt në fytyrë që paraqet një pamje të qëndrueshme të shkëlqyeshme ose të yndyrshme. Nëse nuk e trajtoni lëkurën tuaj të yndyrëshme, poret mund të bëhen të mbushura dhe të zgjeruara, dhe qelizat e vdekura të lëkurës mund të grumbullohen. Krymat e zi, puçrrat dhe llojet e tjera të akneve janë gjithashtu të zakonshme me këtë lloj të lëkurës.

Informata për Fytyrë Yndyrëshme

Ju rekomandojmë këtë artikull:

Ju Jeni Ajo Çfarë Konsumoni: Shikoni Çfarë Ndikimi ka Dieta Juaj në Lëkurën e Fytyrës Tuaj

Shkenca prapa vajit

Gjëndrat e dhjamosura ndodhen brenda lëkurës dhe janë përgjegjëse për sekretimin e një substance vaji të quajtur sebum. Sebumi vajos lëkurën, duke mbrojtur atë nga tharjet ose nga irritimi. Ky vaj, së bashku me djersën, sekretohet përmes poreve. Kur ky proces shkon pa probleme, sebumi jo vetëm që vajos lëkurën tuaj, por ajo gjithashtu heq qelizat e vdekura dhe irrituesit e tjerë nga poret tuaja. Megjithatë, kur gjëndrat dhjamore tepër aktive prodhojnë sebum të tepërt, lëkura juaj duket e shëndritëshme dhe poret tuaja mund të bëhen të bllokuara, duke çuar në një mori të papërsosmërive të lëkurës.

Si ta dini nëse keni lëkurë të yndyrëshme

Nëse lëkura juaj është si në vijim, atëherë ju keni një lëkurë të yndyrëshme:

  •  Fytyra juaj është me shkëlqim dhe zakonisht duket e yndyrshme më vonë gjatë ditës
  • Grimi nuk qëndron dhe duket se “rrëshqet”
  • Zonat më të lëmuara të fytyrës tuaj kanë kryma të zi, puqrra ose lloje të tjera të akneve
  • Poret janë dukshëm të zgjeruara, veçanërisht në hundë, mjekër dhe ballin tuaj

 Merrni vëmendje të veçantë për T-Zonën tuaj. T-Zone është zona e ballit të përbërë nga balli dhe hunda që natyrisht kanë tendencë të kenë gjëndra më aktive të vajit që mund të prodhojnë sebum të tepërt. Nëse T-Zona juaj është e yndyrëshme, por pjesa tjetër e fytyrës duket normale apo e thatë, atëherë keni lëkurë të kombinuar. Lëkura e çdo njeriu mund të ketë lloje të shumëfishta dhe se këto lloje mund të ndryshojnë për shkak të niveleve të hormoneve, klimës dhe stresit.

Kujt i bëhet lëkura e yndyrëshme?

Lëkura e yndyrëshme është zakonisht trashëguese – nëse keni lëkurë të yndyrëshme, është ndoshta sepse prindërit tuaj patën një fat të ngjashëm. Por yndyra e tepërt mund të jetë gjithashtu rezultat i niveleve të larta të hormoneve, për shembull gjatë pubertetit, si dhe gjatë disa pjesëve të ciklit menstrual të grave, gjatë shtatëzanisë dhe kur ata po kalojnë menopauzën, pasi gjëndrat dhjamore bëhen më aktive gjatë këtyre kohërave.

Rrudhat

Nëse lëkura juaj e yndyrëshme po ju shtyn të çmendeni, ka lajme të mira – ata me lloje të lëkurës me yndyrë kanë më shumë hidratim në lëkurën e tyre, duke i bërë ato më pak të prirur ndaj rrudhave të parakohshme. 

Ju rekomandojmë këtë artikull:

A Është e Vërtetë Që Ekzistojnë 7 Persona të Tjerë në Botë që Duken Tamam Si Ju? Nëse Po, Si?

Shpërndaj
Estetika - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni gjithçka rreth estetikes dhe kujdesit për lekuren. Mësoni bazat e kujdesit të mirë të lëkurës dhe si të zgjidhni produktet që iu përshtaten llojit të lëkurës suaj. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në estetika@rilinde21.sg-host.com