Lart

Hirudoterapia

Edita Berani Badivuku

Edita Berani Badivuku, Fizioterapiste/Hixhame terapiste dhe Hirudoterapiste ( terapi me Shushunja ). Studimet i ka përfunduar në Universitetin Shtetëror të Tetovës në degën e Fizioterapisë. Që nga viti 2014 ka punuar si fizioterapiste në Ambulancën e Terapisë Fizikale “FIZIOTERAPIA EDITA” në Mitrovicë pastaj në Vushtrri. Tash e dy vite është çertifikuar edhe për Hixhame terapi. Tani është çertifikuar edhe për Hirudoterapi ( terapi me Shushunja ) në Turqi. Punon në Ambulancën e Terapis Fizikale “FIZIOTERAPIA EDITA” në Vushtrri (+38345620411) dhe ofron këto shërbime terapeutike: Elektroterapi, Ultrasonoterapi, Termoterapi, Kineziterapi, Masazhë manuale, Masazhë me vakum, Hixhame, Hirudoterapi (Terapi me Shushunja ), Migun terapi, Detox Foot Spa, Kinesiotape, Trajtime të fytyrës.

 

Kur shikojmë historinë e hirudoterapisë, shohim se ishte shumë efektive në dy periudha të rëndësishme. Nikandr, i cili jeton në bregdetin e Egjeut dhe njihet si babai i hirudoterapisë, e kuptoi në shekullin e 2-të para Krishtit se shushunjat janë të mira për dhimbje dhe sëmundje të ndryshme.

Hirudoterapia rrjedh nga fjala “Hirudina” fjala Hirudina do të thotë “shushun” në latinisht. Shushunjat përdoreshin shpesh si një mjet trajtimi në Egjipt, Indi dhe Kinë në atë kohë. Shushunjat apo ushunjëza është një krimb i fragmentuar që i përket phylum Annelida (Unazorë) dhe në nënspecien e Hirudinae.

Janë anelide që jetojnë në ujëra të ëmbla. Ka pak lloje detare ose tokësore.

Është e pajisur me dy ventuza. Njëra quhet ventuza e gojës që është në pjesën e përparme të trupit në të hapet goja. Ndërsa ventuza e prapme e cila është më e madhe nuk është e shpuar dhe ndodhet në fund të trupit.

Këto ventuza njëherit shërbejnë edhe për të lëvizur shtaza. Këto gjatë marrjes së gjakut tajojnë një materie qe pengon ngjizjen e gjakut të amvisit për një kohë më të gjatë. Në tërësi krimbat janë të pajisur me zgjatime lekuro-muskulore, të cilat rëndom i përdorin për lëvizje. Rëndesia e tyre është sepse nëse diku është mbledhur gjaku i keq ne mund të vendosim shushunjën aty dhe ajo do të thith gjakun e keq.

Përfitimet mjeksore nga shushunjat:

SËMUNDJET METABOLIKE DHE SISTEMI ENDOKRIN

 • Mbipesha
 • Normalizon kolesterolin
 • Zorrët
 • Forcon sistemin imunitar
 • Gjëndra tiroide
 • Diabeti
 • Siguron efekt biologjik

SËMUNDJET E LËKURËS

 • Ithati
 • Psoriaza
 • Majasili
 • Egzema
 • Puçrrat
 • Rrudhat
 • Plasaritjet e buzëve
 • Të gjitha llojet e ulçerave
 • Heq shenjat e djegies

SËMUNDJET GJINEKOLOGJIKE

 • Mioma
 • Menopauza
 • Vaginiti
 • Sindroma premenstruale
 • Steriliteti femëror dhe mashkullor
 • Lëndimet
 • Traumatologji
 • Dëmtimet
 • Thyerjet
 • Mavijosjet
 • Ënjtjet e indeve
 • Edemë
 • Ndalimin e gjakderdhjes
 • Kërpudhat ( infeksionet fungale )
 • Kruarjet

SËMUNDJET E PËRGJITHSHME TË GOJËS DHE GINGIVAVE

 • Inflamacioni i mishit rreth dhëmbit

SËMUNDJET E MUSHKËRIVE ( SISTEMI I FRYMËMARRJES )

 • Pneumoni
 • Bronkit
 • Astma

SËMUNDJET E GJOKSIT

 • Mastitë ( inflamacion i gjëndrave të qumshtit )
 • Mastitë bakteriale
 • Pezmatim kronik i brendshëm i gjinjëve
 • Pezmatim kronik nën gji
 • Tuberkulozi i gjinjëve
 • Sifilizi i gjinjëve
 • Cistet në gjinjë

SËMUNDJET E MËLÇISË

 • Hepatiti
 • Mëlçia e dhjamosur
 • Cirroza

GASTROENTEROLOGJIA

 • Kapsllëku
 • Kolecistiti ( inflamacion i tëmthit )
 • Koliti ( inflamacion i zorrës )
 • Pankreasi

SISTEMI MUSCULOSKELETAL

 • Reumatizmat
 • Artroza
 • Artriti
 • Kalcifikimet e nyjeve ( gëlaeret )
 • Dhimbjet e kyçeve
 • Dhimbjet e shpinës
 • Ënjtjet
 • Bllokimi i muskujve
 • Dhimbja e muskujve
 • Fibromyalgia

UROLOGJI

 • Prostata
 • Gurët në veshka
 • Cistiti

SËMUNDJET E OTORINOLARINGOLOGJISË

 • Sinusit
 • Otiti
 • Neuriti koklear
 • Tingëllimat në vesh

SËMUNDJET KARDIOVASKULARE

 • Hipertonia
 • Ateroskleroza
 • Arteriet koronare
 • Mundëson rrjedhjen e gjakut
 • Bënë oksigjimin e organeve
 • Stanilizon ndaljen e gjakut
 • Normalizon qarkullimin e gjakut
 • Mundëson t’hollimin e gjakut

SËMUNDJET E VENAVE

 • Venat e zgjeruara ( Variçet )
 • Tromboflebiti
 • Hemorroidet
 • Hap venat e bllokuara, kapilarët

SËMUNDJET E SYVE

 • Glaukoma
 • Katarakti
 • Dhimbjet e syve
 • Presioni i syve ( tensioni )

SËMUNDJET E SISTEMIT NERVOR

 • Dhimbjet e kokës
 • Migrena
 • Radikuliti
 • Nevralgji
 • Sulm paniku
 • Mpirjet e gjymtyrëve
 • Siguron efektin e refleksit

Për termine dhe konsulta kontaktoni në numër telefoni +38345620411. EDITA BERANI BADIVUKU

Shpërndaj
Kontributor