Lart

Lëkura e ashpër nga të ftohtit

Gjatë dimrit lëkura bëhet më e ashpër.

Morthi zakonisht prek gishtat e duarve, këmbës, hundën, veshët, faqet dhe mjekrën.

Nëse një prej syresh skuqet ose pezmatohet, atëherë kjo është një fazë fillestare e morthit.

Në këtë fazë dëmi në lëkurë nuk është i përhershëm por shenjat tregojnë që duhet të ngroheni sa më parë.

Në fazën e dytë, lëkura e ekspozuar ndaj të ftohtit mpihet.

Ajo kruhet, djeg ose përçon ndjesinë e pickimit.

Kini kujdes me ngjyrën dhe paraqitjen e lëkurës sepse mpirja vështirëson identifikimin e morthit.

Ekspozimi i tejzgjatur ndaj temperaturave e ashpërson lëkurën duke dëmtuar indet në thellësi të saj.

Zona e dëmtuar mund të shkëlqejë e të duket si prej dylli.

Kërkoni menjëherë ndihmë tek mjeku sepse ekspozimi i mëtejshëm do të dëmtojë lëkurën pa asnjë shans rekuperimi.

Zonat e prekura nga morthi duhen mbajtur në ujë të ngrohtë për 30 minuta ose të mbështillen me një napë të lagur në ujë të ngrohtë.

Temperatura e ujit mund të mos dallohet si pasojë e mpirjes.

Ndaj kërkoni ndihmë tek dikush tjetër për të kuptuar nëse uji ka temperaturën e duhur.

Pas qëndrimit të duarve apo këmbëve në ujë të ngrohtë, ju do të keni ndjeshmëri në gjymtyrë si pasojë e qarkullimit të rregulluar të gjakut.

Vishuni ngrohtë dhe me rroba të trasha dhe mbrohuni nga koka tek këmbët.

Dehidratimi rrit rrezikun e morthit ndaj pini ujë përpara se të dlni jashtë shtëpisë.

Ushqehuni mirë përpara se të dilni në të ftohtë dhe mos pini alkol.

Nëse keni qëndruar jashtë në të ftohtë për shumë kohë, sigurohuni që ta mbani trupin në lëvizje.

Lëvizni por mos e teproni sepse duhet të ruani energjitë për t’u përballur me të ftohtin

Shpërndaj
Estetika - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni gjithçka rreth estetikes dhe kujdesit për lekuren. Mësoni bazat e kujdesit të mirë të lëkurës dhe si të zgjidhni produktet që iu përshtaten llojit të lëkurës suaj. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në estetika@rilinde21.sg-host.com