Lart

5 Shkaktarët e Zakonshëm të Dhimbjes së Shputës

Për shkak të rolit amortizues që kanë, këmbët tona mbajnë shumë presion gjatë një ore të vetme stërvitjeje të ngarkuar. Ato gjithashtu mbajnë 1/5 e peshës së trupit tonë gjatë ecjes dhe kryerjes së aktiviteteve. Nuk është e vështirë të kuptohet pse këmbët tona janë shumë të ndjeshme ndaj lëndimeve.

Nëse zgjoheni dhe papritur ndjeni dhimbje në këmbët tuaja, çfarë po ndodh? Pse lëndohen këmbët dhe si mund të ndihmojë një terapist fizik të trajtojë dhimbjen e tyre?

Dhimbja e këmbëve është një arsye e shpeshtë pse njerëzit vizitojnë ortopedin. Me mbi 26 kocka, 33 nyje dhe pesë ligamente, ka shumë struktura që mund të lëndohen në këmbë. Kur këto struktura lëndohen, mund të shkaktohet dhimbje dhe mund të ndodhë lëvizje e kufizuar funksionale.

Pra, le të shikojmë pse lëndohen këmbët tuaja:

Shkaktarët Dhimbjes Shputës

Plantar Fasciitis

Plantar fasciitis është një nga shkaqet më të shpeshta të dhimbjes së këmbës. Kjo rezulton nga acarimi i një sasie të indeve, të quajtur “Plantar fasciitis”, që shkon në pjesën e poshtme të këmbës suaj. Ajo lidh thembrën tuaj me gishtërinjtë.

Njerëzit me këtë lëndim kanë dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës, zakonisht afër thembrës. Dhimbja është më e madhe në mëngjes pasi të zgjoheni dhe me stërvitje të zellshme si vrapimi, edhe pse mund të ndjeni dhimbjen e thembrës thjesht duke ecur.

Terapia fizike përfshin përdorimin e trajtimeve për të ulur inflamacionin dhe vlerësimin e biomekanikës së këmbës tuaj, kyçin e këmbës, dhe gjymtyrëve të poshtme. Ushtrimet mund të përfshijnë zgjatjen, forcimin dhe ushtrimet e balancuara.

Metatarsalgia

Metatarsalgia përdoret për të përshkruar një gjendje të dhimbjes së këmbëve në zonën para gishtërinjve. Ajo quhet metatarsalgi sepse kockat në këtë rajon të këmbës quhen metatarsalët.

Me aktivitete të zgjatura, rritet ngarkesa në këtë pjesë. Me kalimin e kohës, kockat metatarsale bëhen të fryra dhe ndjejmë dhimbje.

Si amortizues, këmbët tona mbajnë shumë presion gjatë një ore të vetme stërvitjeje të ngarkuar. Ato gjithashtu mbajnë 1/5 e peshës së trupit tonë gjatë ecjes dhe kryerjes së aktiviteteve. Nuk është e vështirë të kuptohet pse këmbët tona janë shumë të ndjeshme ndaj lëndimeve.

Nëse zgjoheni dhe papritur ndjeni dhimbje në këmbët tuaja, çfarë po ndodh? Pse lëndohen këmbët dhe si mund të ndihmojë një terapist fizik të trajtojë dhimbjen e tyre?

Dhimbja e këmbëve është një arsye e shpeshtë pse njerëzit vizitojnë ortopedin. Me mbi 26 kocka, 33 nyje dhe pesë ligamente, ka shumë struktura që mund të lëndohen në këmbë. Kur këto struktura lëndohen, mund të shkaktohet dhimbje dhe mund të ndodhë lëvizje e kufizuar funksionale.

Pra, le të shikojmë deri në fund se përse lëndohen këmbët.

Posterior Tibial Tendonitis

Posterior tibialis tendon përshkon poshtë këmbën tuaj nga pjesa e brendshme dhe i bashkangjitet në pjesën e poshtme të këmbës suaj pranë harkut të shputës. Tendina ndihmon në mbështetjen e harkut të këmbës suaj, dhe lëndimi i saj mund të shkaktojë dhimbje, aftësi të kufizuara në këmbë dhe deformim të shputës.

Trajtimi për këtë lëndim mund të përfshijë ushtrime për fleksibilitet dhe forcë, ushtrime balancimi, modalitete anti-inflamatore dhe pajisje mbështetëse për këmbë. Terapisti juaj mund t’ju përcaktojë trajtimin më të mirë për tendinën e muskujve tibialë.

 

Turf Toe

Turf toe është një shtrembërim në bazën e gishtit të madh. Kjo ndodh kur gishti i madh ngushtohet përtej gamës së tij normale të lëvizjes. Kjo ndodh shpesh kur luajmë futboll.

Kjo shkakton një lëndim në ligamentet që e mbështesin atë. Dhimbja me gishtin e madh  përjetohet gjatë ecjes dhe kryerjes së aktiviteteve. Ju gjithashtu mund të përjetoni ngërçin e shputës.

Terapia fizike për këtë lëndim përfshin menaxhimin e inflamacionit rreth këmbës dhe gishtit tuaj dhe lehtësisht rivendosjen e lëvizshmërisë normale tek gishtërinjtë.

5 Shkaktarët e Zakonshëm të Dhimbjes së Shputës

Tarsal Tunnel Syndrome

Tarsal tunnel syndrome ndodh kur nervi kryesor që shkon në këmbë është i sforcuar nga kocka ose indi. Ju mund të jeni të njohur me një gjendje të tillë në dorë të quajtur “sindromi i tunelit të kyçit të dorës”. Sindromi Tarsal i tunelit është versioni i ngjashëm me sindromën e tunelit të kyçit të dorës. Simptomat e sindromit të tunelit tarsal zakonisht ndjehen në brendësi të këmbëve dhe shkaktojnë ndjesi sikur shpim gjilpërash.

 

Trajtimi

Terapia fizike është një nga mënyrat kryesore për të trajtuar simptomat e dhimbjes së këmbës. Shtrirja e lehtë e këmbës shpesh ndihmon në reduktimin e dhimbjes. Herë pas here e mbështesim këmbën me ndonjë mbajtëse, sidomos gjatë natës, për të mbajtur këmbën në pozicion të shtrirë.

Nëse keni dhimbje në këmbë, terapisti juaj fizik mund të ofrojë edhe strategji për të ndihmuar në trajtimin e dhimbjeve tuaja dhe për të përmirësuar funksionin tuaj të këmbës. Mund të bëhet masazh me akull për të ndihmuar në kontrollimin e dhimbjes dhe inflamacionit. Terapisti juaj gjithashtu mund t’ju ndihmoj në ushtrimet e shtrirjes së shputës në anën e kundërt. Kjo ndihmon në zgjatjen e muskujve të shputës.

Këshillë nga Probleme.me

Dhimbja e këmbëve mund të jetë një gjë e vështirë për t’u menaxhuar. Mund t’ju pengojë që të ecni normalisht dhe kufizon aftësinë tuaj për të bërë punë të zakonshme dhe aktivitete rekreative. Nëse keni dhimbje në këmbë, konsultohuni me mjekun tuaj dhe pastaj vizitoni terapistin tuaj fizik për të mësuar mënyrat që ndihmojnë në tejkalimin e  dhimbjes së këmbëve tuaja dhe për t’u kthyer në një jetë normale.

Shpërndaj
Fitnesi - Probleme.me

Përfitimet e stërvitjeve janë të pafundme, kur kryhen në mënyrë të sigurtë. Tek Probleme.me ju mund të gjeni artikuj se si të stërviteni në palestra si dhe ushtrime alternative. Nëse keni ndonjë sygjerim apo artikull për ta ndarë me ne, na kontaktoni në fitnesi@rilinde21.sg-host.com