Lart

Si të Filloni me Joga

Për të pa iniciuarit, fillimi i një praktike të jogës mund të ndihet si e vështirë. Jo vetëm që emrat e klasave tingëllojnë të panjohura (hatha, vinyasa, Iyengar, forrest), por emrat e pozave shpesh paraqiten në një gjuhë tjetër (tadasana, savasana, uttanasana), dhe nganjëherë ka edhe përkulje të përfshira.

Duhen guxime për tu zhytur dhe regjistruar në klasën tuaj të parë, por nëse po mendoni seriozisht të filloni joga, ja çfarë duhet të dini për të filluar.

Përfitimet shëndetësore

Joga ka ekzistuar për mijëra vjet, dhe në kundërshtim me mënyrën perëndimore të të menduarit, tradicionalisht, joga nuk ka qenë e gjitha për pozën.

“Pjesa më e vështirë është shfaqja, kështu që nëse thjesht mund të zotëroni frymëmarrjen, po praktikoni.”

Dhe thjesht zotërimi i frymëmarrjes mund të paguajë dividentin kur bëhet fjalë për shëndetin tuaj.

Ky lloj i frymëmarrjes medituese, kur kombinohet me lëvizjen fizike, mund të ndihmojë në menaxhimin e stresit, depresionit dhe ankthit, të përmirësojë gjendjen shpirtërore dhe të përmirësojë cilësinë e gjumit. Për të mos përmendur, pozat, ose asanat, të përdorura gjatë praktikave fizike të jogës mund të rrisin fleksibilitetin, të përmirësojnë ekuilibrin dhe koordinimin, dhe në disa raste, të rrisin forcën.

Joga në tërësi është një praktikë tepër e dobishme që është e sigurt dhe e arritshme për shumicën e njerëzve.

Bazat e Jogës

Mënyra më e mirë për të mësuar Joga është duke e bërë atë, por nëse jeni nervoz për të marrë pjesë në një orë mësimi, mos u shmangni duke bërë pak studime para se të merrni pjesë. Merrni parasysh sa vijon.

Lexoni rreth llojeve të ndryshme të Jogës

Eshtë një ide e mirë të merrni një para-mësim për të gjitha llojet e ndryshme të jogas para se të merrni pjesë në një klasë. Për shembull, orët e joga-s hatha priren të jenë të mira për fillestarët, sepse ato lëvizin më ngadalë.

Joga e nxehtë përdor pozat që janë të arritshme për shumicën e njerëzve, por për shkak të mjedisit jashtëzakonisht të nxehtë ku zhvillohen klasat (shumë studio me 104 gradë), mund të mos jetë e këshillueshme ose e këndshme për disa studentë. Për shembull, gratë shtatzëna ose ato me një gjendje të njohur mjekësore mund të mos dëshirojnë ta provojnë këtë stil.

Basti juaj më i mirë është të shikoni oraret e klasave për studiot lokale të jogas për të parë se çfarë lloje të jogës ofrojnë, pastaj bëni pak më shumë gërmime për të dalluar se cilat klasa mund të jenë të përshtatshme për ju.

Llojet më të njohura të jogës

Njoftohuni me pozat themelore

Në varësi të studios dhe instruktorit, emrat e pozave mund të referohen në Hindisht ose Anglisht, ose një kombinim i tyre. Kjo mund të jetë konfuze herët e para që merrni pjesë në klasë.

Eshtë një ide e mirë të rishikoni disa nga pozat më të zakonshme për t’u njohur me emrat anglisht dhe hindisht, si dhe formën e tyre themelore.

Pozat Thelbësore të Jogës për Fillestarët

Shikoni se çfarë do t’ju duhet

Shumica e studiove i inkurajojnë studentët të sjellin me vete në klasë dyshekët e tyre të jogës, por nëse nuk keni një dyshek tuajin, ata shpesh janë në dispozicion me qera me një tarifë të vogël. Kontrolloni në studion tuaj lokale për të parë se cili është protokolli i tyre. Përndryshe, nuk keni gjasa të keni nevojë për asgjë.

Pajisjet thelbësore dhe opsionale të jogës për fillestarët

Mendoni se çfarë do të vishni

Përkundër asaj që do të besonit, industria e jogës ose klasa e jogës nuk është një konkurs mode. Ajo që vishni ka të bëjë me elementin më pak të rëndësishëm të praktikës. Eshtë një ide e mirë të vishni pantallona të rehatshme dhe një bluzë të ngushtë por të rehatshme.

Eshtë gjithashtu e rëndësishme të kuptoni se joga bëhet zbathur. Nëse nuk mund ta imagjinoni të hiqni këpucët para të huajve, është një ide e mirë të investoni në një palë çorape joga me kapje në pjesën e poshtme për të mbajtur këmbët tuaja nga rrëshqitja në dyshekun tuaj.

Merrni parasysh se ku të merrni një orë mësimore

Studiot e jogas janë tradicionalisht ku studentët aspirues shkojnë për të mësuar praktikën. Por, ato nuk janë opsioni i vetëm i disponueshëm për udhëzime. Këto ditë pothuajse të gjitha palestrat e mëdha ofrojnë klasa të jogës, dhe me disponueshmërinë e telefonave dhe dhe shërbimeve video, ju mund të përdorni klasat e jogas në internet nga pothuajse kudo.

Ka pro dhe kundër për secilin opsion. Nëse tashmë keni një anëtarësim në palestër, shpesh mund të hyni në klasa pa ndonjë kosto shtesë. Shumë nga këta instruktorë janë shumë të kualifikuar, megjithëse mund të merrni edhe disa instruktorë të rinj që kërkojnë të ndërtojnë përvojën dhe aftësitë e tyre.

Kurdoherë që është e mundur, është më mirë të marrësh pjesë të paktën disa orë me një instruktor të kualifikuar.

Pro dhe Kundër Klasave të Jogas në një Palestër vs Studio

Etiketa në klasë

Etiketimet e jogës, në pjesën më të madhe, janë mjaft të vetë-shpjegueshme .Respektoni mësuesin, respektoni shokët tuaj dhe respektoni veten dhe praktikën. Por gjëra të vogla, si p.sh. fikja e ziles së telefonit tuaj para klasës dhe qëndrimi në klasë deri në fund të relaksimit përfundimtar, bëjnë një ndryshim të madh. 

Etiketimet e jogës dhe bazat e një klase të jogës

Struktura themelore e klasës

Shumica e klasave të jogës ndjekin një skenar të ngjashëm, megjithëse detajet ndryshojnë bazuar në llojin e jogës që po bëni dhe nivelin e udhëzimit. Nga momenti kur shkelni në studio deri në fund të klasës suaj të parë, kjo është ajo që mund të prisni.

  1. Paraqituni pak herët në mënyrë që të keni kohë të vendoseni dhe të gjeni hapësirën tuaj. Gjithashtu, nëse është hera juaj e parë, mund të duhet të plotësoni dokumentet para se të merrni pjesë.
  2. Hyni në studio dhe gjeni hapësirën tuaj. Hiqni këpucët para se të hyni. Shtrijeni dyshekun tuaj. Pyesni instruktorin nëse do të keni nevojë për ndonjë shtesë. Tregoni instruktorit nëse është hera juaj e parë.
  3. Uluni qetësisht në dyshekun tuaj derisa të fillojë klasa. Nëse dëshironi, bëni disa nga shtrirjet tuaja të ngrohjes para se të fillojë klasa.
  4. Ndiqni rrjedhën e klasës. Klasat zakonisht fillojnë me ushtrime themelore të frymëmarrjes dhe poza më të ngadalta, më metodike për t’ju ndihmuar të ngroheni. Disa instruktorë mund t’ju drejtojnë në një seri këngësh “oms”, ose një meditimi të drejtuar para se të filloni poza fizike. 

Vendosja e kufijve

Joga është një praktikë shumë personale. Ajo që është e sigurt dhe efektive për një person mund të mos jetë e sigurt ose efektive për një tjetër. Ndërsa shumica e pozave të jogas janë plotësisht të sigurta, është e rëndësishme të dëgjoni trupin tuaj dhe të vendosni kufijtë tuaj.

Për shembull, nëse jeni duke filluar një praktikë për herë të parë në joga , është veçanërisht e rëndësishme të evitoni poza që janë më të rrezikshme për fillestarët, në mënyrë që të mos provoni diçka për të cilën nuk jeni gati.

Dhe mbani mend, vetëm sepse pozat si handstands dhe crows janë të njohura për t’u treguar në Instagram, kjo nuk do të thotë që jeni gati t’i provoni. Filloni duke zhvilluar një praktikë themelore dhe jepini vetes kohë.

Mitet e Përbashkëta

Ka shumë mite që rrethojnë praktikimin e jogës. Por kjo është vetëm ajo – ato janë mite, jo realitet. Besoni apo jo, joga nuk është vetëm për vajzat. Ju nuk duhet të jeni fleksibil për të bërë joga. Joga nuk është fe. Joga nuk është “shumë e vështirë” ose “shumë e lehtë”. Joga nuk është vetëm për vegjetarianë. Joga është për të gjithë në çdo nivel, dhe joga mund të përshtatet në çdo mënyrë jetese. Nëse jeni të hapur për të provuar praktikën, thjesht mund të zbuloni se sa mund të jetë joga gjithëpërfshirëse dhe ngritëse.

Shpërndaj
Fitnesi - Probleme.me

Përfitimet e stërvitjeve janë të pafundme, kur kryhen në mënyrë të sigurtë. Tek Probleme.me ju mund të gjeni artikuj se si të stërviteni në palestra si dhe ushtrime alternative. Nëse keni ndonjë sygjerim apo artikull për ta ndarë me ne, na kontaktoni në fitnesi@rilinde21.sg-host.com