Lart

19 Mars- Dita Botërore e Gjumit

Dita Botërore e Gjumit është një ngjarje vjetore, që synon të jetë një festë e gjumit dhe një thirrje për veprim për çështje të rëndësishme në lidhje me gjumin, duke përfshirë mjekësinë, arsimin, aspektet sociale dhe drejtimin e makinës. Ajo është organizuar nga Komiteti Botërore i Ditës së Gjumit i Shoqërisë Botërore të Gjumit dhe synon të zvogëlojë barrën e problemeve të gjumit në shoqëri përmes parandalimit dhe menaxhimit më të mirë të çrregullimeve të gjumit.

Dr. Lourdes DelRosso thote: “Këtë vit kam nderin të bashkëkryesoj këtë ngjarje të rëndësishme me Profesor Fang Han, MD i Qendrës së Gjumit, Spitali Popullor i Universitetit të Pekinit në Pekin, Kinë. Unë kam marrë pjesë në WSS që kur isha shok i mjekësisë së gjumit në Universitetin Shtetëror të Luizianës në Shreveport. Për 13 vitet e fundit kam parë parulla të ndryshme që nënvizojnë aspektet e ndryshme të gjumit.”

Fokusi në gjumin e rregullt për vitin 2021 bazohet në përfitimet që ofron gjumi i rregullt. Studimet kanë demonstruar se oraret e gjumit të qëndrueshme dhe koha e ngritjes shoqërohen me cilësi më të mirë të gjumit tek të rinjtë, të rriturit e moshës së mesme dhe të moshuarit. Fjetësit e rregullt kanë disponim më të mirë, performancë psikomotorike dhe arritje akademike.

Shoqata Botërore e Gjumit rekomandon 10 hapat e mëposhtëm për të arritur një gjumë të shëndetshëm

  1. Rregullo një kohë gjumi dhe një kohë zgjimi.
  2. Nëse e keni zakon të bëni një sy gjumë, mos i kaloni 45 minutat e gjumit gjatë ditës.
  3. Shmangni marrjen e tepërt të alkoolit 4 orë para gjumit dhe mos pini duhan.
  4. Shmangni kafeinën 6 orë para gjumit. Kjo përfshin kafe, çaj dhe shumë gazra, si dhe çokollatë.
  5. Shmangni ushqimet e rënda, pikante ose me sheqer 4 orë para gjumit. Një meze e lehtë përpara gjumit është e pranueshme.
  6. Ushtroni rregullisht, por jo menjëherë para gjumit.
  7. Përdorni shtrat të rehatshëm.
  8. Gjeni një cilësim të rehatshëm të temperaturës për të fjetur dhe mbajeni dhomën të ajrosur mirë.
  9. Bllokoni të gjithë zhurmën shpërqendruese dhe eleminoni sa më shumë dritë që të jetë e mundur.
  10. Rezervoni shtratin për gjumë dhe seks. Mos përdorni shtratin si zyrë, dhomë pune ose dhomë rekreacioni.
Shpërndaj
Lajme - Probleme.me