Lart

24 Mars-Dita Botërore e Tuberkulozit

Çdo vit, ne përkujtojmë Ditën Botërore të Tuberkulozit (TB) në 24 Mars për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për pasojat shkatërruese shëndetësore, sociale dhe ekonomike të TB, dhe për të rritur përpjekjet për t’i dhënë fund epidemisë globale të TB. Data shënon ditën në 1882 kur Dr Robert Koch njoftoi se ai kishte zbuluar bakterin që shkakton TB, i cili hapi rrugën drejt diagnostikimit dhe shërimit të kësaj sëmundjeje.

TB mbetet një nga vrasësit më vdekjeprurës në botë në botë. Çdo ditë, gati 4000 humbin jetën e tyre nga TB dhe afër 28,000 njerëz sëmuren me këtë sëmundje të parandalueshme dhe të shërueshme. Përpjekjet globale për të luftuar TB kanë shpëtuar rreth 63 milion jetë që nga viti 2000.

Tema e Ditës Botërore të TB 2021 – ‘Ora po troket’ – tregon kuptimin që bota po mbaron kohën për të vepruar në lidhje me angazhimet për t’i dhënë fund TB të bëra nga udhëheqësit globalë. Kjo është veçanërisht kritike në kontekstin e pandemisë COVID-19 që ka vënë në rrezik përparimin e TB dhe për të siguruar qasje të barabartë në parandalimin dhe kujdesin në përputhje me synimin e OBSH drejt arritjes së Mbulimit Universal të Shëndetit.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me