Lart

28 Korrik- Dita botërore e Hepatitit

“Një e ardhme pa hepatit”

Dita botërore e Hepatitit organizohet çdo vit në 28 korrik dhe ka si qëllim rritjen e ndërgjegjësimit dhe të informimit të popullatës për hapatitin viral i cili shkakton inflamacion të mëlçisë dhe çon në probleme shëndetësore të ndryshme dhe deri në kancer të mëlçisë.

Ekzistojnë 5 tipe kryesore të hepatitit të cilët janë: A, B, C, D dhe E. Hepatiti B dhe C sëbashku janë shkaku më i zakonshëm i vdekjeve me afërsisht 1.3 milion jetë të humbura çdo vit. Gjatë kësaj periudhe të pandemisë COVID-19 hepatiti viral vazhdon të marrë mijëra jetë çdo ditë.

Slogani i ditës botërore të hepatiti për këtë vit është “Një e ardhme pa hepatit” duke pasur në vëmendje parandalimin e hepatitit B tek nënat dhe të porsalindurit. Në këtë ditë Organizata Botërore e Shëndetësisë do të lançojë rekomandimet e reja pë parandalimin e transmetimit te këtij virusi nga nëna – fëmija.

Çfarë është hepati viral?

Hepatiti viral është inflamacion i mëlçisë, i njohur si verdhëza, i shkaktuar nga viruse të ndryshme. Ka disa lloje hepatitesh virale A, B, C, D dhe E, në varësi të llojit të virusit që i shkakton. Hepatiti viral është një problem i shëndetit publik mbarëbotëror, për shkak të barrës së sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë që ai shkakton. Hepatiti viral prek qindra miliona njerëz në mbarë botën duke shkaktuar sëmundje akute dhe kronike të mëlçisë, si dhe është një nga shkaqet kryesore të vdekjes në nivel global. Parashikimet janë që hepatiti viral të renditet ndër shkaktarët kryesorë të vdekjeve në dy dekadat në vazhdim. Në veçanti, llojet B dhe C të hepatitit çojnë në sëmundje kronike qindra miliona njerëz, dhe së bashku janë shkaku më i zakonshëm i cirrozës dhe kancerit të mëlçisë që shpesh përfundojnë në vdekje. Virusi i hepatitit B dhe hepatitit C së bashku shkaktojnë rreth 80% të rasteve të kancerit të mëlçisë në botë.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me