Lart

28 Maj- Dita Botërore e Kancerit të Gjakut

Më 28 maj, njerëzit në të gjithë botën tregojnë mbështetjen e tyre për njerëzit me kancer të gjakut.

Çfarë është kanceri i gjakut?

Çdo 35 sekonda dikush në botë merr një diagnozë shkatërruese: kancerin e gjakut. Kanceri i gjakut është termi i përgjithshëm për defekte malinje në sistemin e formimit të gjakut.

Lloji i parë i kancerit të gjakut është Leukemia e cila ndikon qelizat e bardha të gjakut, të cilat janë të dizajnuara për të luftuar bakteret dhe infeksionin ku është pjesë e sistemit imunitar të trupit tuaj.

Qelizat e bardha të gjakut prodhohen në palcën e kockave dhe nëse keni leuçemi kjo zakonisht do të thotë se trupi juaj po prodhon një sasi të parregullt, duke e bërë të vështirë për qelizat e tjera të gjakut të lëvizin.

Trajtimi

Kanceri i gjakut zakonisht trajtohet me kimioterapinë, radioterapi ose qelizat burimore ose transplantin e palcës së eshtrave.

Kimioterapia është një proces që përfshin marrjen e barnave – një ose shumëfish trajtimesh – që shkatërrojnë qelizat e kancerit. Kjo mund ta ngadalësojë sëmundjen ose ta lehtësojë atë. Qelizat e kancerit rriten më shpejt se qelizat normale dhe kimioterapia është projektuar për të identifikuar këto dhe për t’i zhdukur, megjithatë mund të bëjë që dikush të ndihet shumë i sëmurë, pasi qelizat e shëndetshme mund të zhduken gjithashtu. Kjo mund të shkaktojë neveri, lodhje dhe humbje të flokëve.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me