Lart

31 janar- Dita Botërore e Ndërgjegjësimit për Leprozën

Leproza, e njohur edhe si sëmundja e Hansen ( HD ), është një infeksion afatgjatë nga bakteret Mycobacterium leprae ose Mycobacterium lepromatosis.Infeksioni mund të çojë në dëmtimin e nervave, traktit respirator, lëkurës dhe syve. Kjo dëmtim nervor mund të rezultojë në mungesë aftësie për të ndjerë dhimbje, e cila mund të çojë në humbjen e pjesëve të ekstremiteteve të një personi nga dëmtimet e përsëritura ose infeksioni për shkak të plagëve të pa vërejtura. Një person i infektuar gjithashtu mund të përjetojë dobësi të muskujve dhe shikim të dobët.

Simptomat e leprozës mund të fillojnë brenda një viti, por për disa njerëz simptomat mund të duhen 20 vjet ose më shumë.

Leproza është përhapur midis njerëzve, megjithëse kontakti i gjerë është i nevojshëm.Rreth 95% e njerëzve që kontraktojnë M. leprae nuk zhvillojnë sëmundje.Përhapja mendohet të ndodhë përmes një kollë ose kontakti me lëngun nga hunda e një personi të infektuar nga lebra.

Faktorët gjenetikë dhe funksioni imunitar luajnë një rol në atë se sa lehtë një person kap sëmundjen.

Dy llojet kryesore të sëmundjes – paucibacillary dhe multibacillary – ndryshojnë në numrin e baktereve të pranishëm.

Leproza është e shërueshme me terapi me multidrogë. Trajtimi i lebrozës paucibacillary është me medikamentet Dapson, Rifampicin dhe Clofazimine për gjashtë muaj.

Trajtimi për lebrën multibacilare përdor të njëjtat ilaçe për 12 muaj.Mund të përdoren gjithashtu një numër i antibiotikëve të tjerë.

Leprosi ka prekur njerëzimin për mijëra vjet. Sëmundja e merr emrin nga fjala greke λέπρᾱ ( léprā ), nga λεπῐ́ς ( lepís ; “shkallë”), ndërsa termi “sëmundje Hansen” është emëruar pas mjekut norvegjez  Gerhard Armauer Hansen .

Shpërndaj
Storie - Probleme.me