Lart

4 Shkurti- Dita Botërore e Kancerit

Eshtë e vështirë të gjesh një person në shoqëri sot që nuk është prekur nga kanceri në një farë mënyre, qoftë direkt apo indirekt. Dita Botërore e Kancerit shpreson të nderojë ata që po luftojnë dhe ata që kanë humbur nga kjo sëmundje e tmerrshme. Kjo ditë unike e përkujtimit dhe vendosmërisë synon të ndihmojë njerëzit të kuptojnë më shumë rreth kancerit dhe t’i frymëzojë ata të marrin masa në mënyrë që të shpresojmë se një ditë do të ketë shumë në shoqëri që nuk preken nga kanceri.

Ndërsa ka lloje të ndryshme të kancerit, sëmundja zakonisht lind kur mutacionet qelizore çojnë në rritje të quajtura tumore. Nëse nuk trajtohet, rritjet kancerogjene mund të fillojnë të përhapen dhe të infektojnë pjesë të tjera të trupit.

Nuk mund të mohohet që kanceri është një çështje shëndetësore jashtëzakonisht serioze dhe e përhapur. Në të gjithë botën është shkaku i dytë kryesor i vdekjeve pas sëmundjeve kardiovaskulare dhe veçanërisht ndikon në komunitetet dhe vendet me ekonomi të pafavorshme. Megjithatë, raste të tilla si Dita Botërore e Kancerit na kujtojnë se përparimet në kërkime, parandalimin, zbulimin e hershëm dhe trajtimin do të thotë se ka shumë arsye për shpresë.

Mbi një e treta e kancereve mund të parandalohen dhe një e treta tjetër janë të shërueshme për sa kohë që ato pikasen në kohë të duhur dhe trajtohen në mënyrë efektive. Ndërsa disa faktorë rreziku siç janë mosha dhe gjenetika janë përtej kontrollit tonë, është fuqizuese të dimë se shumë nga sjelljet tona dhe zgjedhjet e stilit të jetës mund të zvogëlojnë ndjeshëm rrezikun tonë të kancerit. Pavarësisht nëse është ndalja e pirjes së duhanit, zvogëlimi i marrjes së alkoolit, aplikimi i mjaftueshëm i kremit kundër diellit ose qëndrimi aktiv, ka mënyra të ndryshme si mund të ndërmarrim veprime për të mbrojtur shëndetin tonë.

Si të festojmë Ditën Botërore të Kancerit

Dita Botërore e Kancerit festohet në të gjithë globin, përfshirë nga Kombet e Bashkuara dhe qeveritë e vendeve të ndryshme. Shumë qytete gjithashtu e nderojnë rastin duke ndezur monumentet dhe vendet e famshme në ngjyrat e Ditës Botërore të Kancerit, portokalli dhe blu.

Po mendoni se çfarë mund të bëni për të nderuar këtë ditë? E lumtur që pyete! Ju mund ta nderoni Ditën Botërore të Kancerit duke edukuar veten dhe ata përreth jush. Dita Botërore e Kancerit zhvillon fushatën e saj çdo vit duke inkurajuar njerëzit të përfshihen. Në të kaluarën kjo ka përfshirë përpjekje të tilla si “Ne mundemi. Une mundem.” fushata, e cila synonte të sillte ndërgjegjësim, hulumtim dhe informacion, dhe fushatën “Debunk the Myths”, e cila u përpoq të kundërshtonte dezinformatat përreth sëmundjes. Gjeni më shumë informacion duke vendosur Ditën Botërore të Kancerit në shfletuesin tuaj dhe të gjitha përgjigjet do të jenë pikërisht atje para jush. Shoqëritë e kancerit në shumë kombe do të kenë gjithashtu mjaft burime të disponueshme.

Shpërndaj
Storie - Probleme.me