Lart

5 Përfitimet e Masazhit të Gjirit

Masazhi i gjirit është një mjet që mund ta përdorni për shumë qëllime, nga identifikimi i kancerit të gjirit dhe lehtësimi i muskujve të lënduar deri te përmirësimi i përvojës suaj të gjidhënies. Edhe vetëm 15 minuta masazh mund të jenë të mjaftueshme për të marrë përfitimet.

Ju mund të kryeni masazh të gjirit në vetvete. Ka shumë pak rreziqe të përfshira, kështu që ju mund ta bëni atë sa herë që dëshironi. Këtu keni më shumë rreth asaj se pse mund të dëshironi të masazhoni gjinjtë tuaj, si ta bëni atë dhe kur mund të dëshironi të shihni mjekun tuaj.

Pse gratë masazhojnë gjoksin e tyre?

1. Gratë në gji

Ekziston një sasi e madhe e hulumtimeve që sugjerojnë që masazhi i gjirit mund të ketë shumë përfitime për gratë në gji.

Për shembull, në një studim, një grupi nënash të reja me gji iu dha dy masazhe 30-minutëshe në 10 ditë pas lindjes. Krahasuar me grupin e kontrollit që nuk ka marrë masazh, këto nëna kanë përjetuar më pak dhimbje në gji gjatë ushqyerjes. Jo vetëm kaq, por foshnjat e tyre gjithashtu thithin më shumë gji, dhe vetë qumështi përmbante më pak natrium.

Në një studim tjetër, studiuesit zbuluan se masazhi i gjirit rriti shumë cilësinë e qumështit të gjirit. Pjesët e qumështit që u përmirësuan me masazh përfshinin:

 • lipidet
 • përqendrimi i kazeinës
 • energjia bruto

Përfitimet më të mëdha u panë midis ditës së parë dhe 11 muajve pas lindjes. E vetmja pronë e qumështit që nuk u ndryshua as në periudhën e hershme ose në fund të laktacionit ishte përmbajtja e laktozës.

Masazhi gjithashtu mund të ndihmojë në përmirësimin e rrjedhës së qumështit. Një studim i vjetër sugjeron që kombinimi i thithjes dhe masazhit funksionon për të zbrazur kanalet e qumështit dhe për të inkurajuar prodhimin e më shumë qumështit. Masazhi mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin dhe trajtimin e çështjeve si gërvishtja, kanalet e qumështit të mbyllur ose mastiti, një infeksion i indit të gjirit.

2. Identifikimi i hershëm i kancerit të gjirit

Vetë-provimet e gjirit dhe masazhi janë mënyra për të identifikuar kancerin e gjirit në fazat e tij më të hershme. Sipas një raporti, rreth 25 për qind e grave përfundojnë duke zbuluar kancerin e gjirit përmes vetë-provimit. 18 përqind të tjera zbulojnë kancerin rastësisht.

Zbulimi i kancerit në fazat e hershme mund të përmirësojë rezultatin tuaj, prandaj është një ide e mirë ta bëni atë pjesë të rutinës tuaj të rregullt.

3. Përmirësimi i pamjes së gjirit

Disa njerëz provojnë masazhin e gjirit si një mënyrë për të përmirësuar pamjen e gjinjve të mprehtë. Besimi është se ju mund të rrisni rrjedhën e gjakut në indet e gjirit përmes masazhit. Të tjerët përdorin vajra specifikë, si vaji i ullirit, në një përpjekje për të ndihmuar në përmirësimin e qëndrueshmërisë dhe elasticitetit të lëkurës.

Shumica e provave të kësaj janë anekdotale. Por në një studim, studiuesit zbuluan se strijat gravidarum – më shpesh të referuara si strija, mund të parandalohen duke masazhuar lëkurën me vaj. Si pjesë e studimit, grave shtatzëna u kërkua që të aplikojnë vaj bajame të hidhur në trupat e tyre pa masazh, ose të masazhojnë trupat e tyre për 15 minuta në ditë duke përdorur vaj bajame.

Në fund të studimit, gratë që përdorën vajin dhe masazhuan së bashku kishin më pak strija. Vaji i bajames më vete nuk dha shumë përfitime.

4. Sistemi limfatik

Indet e gjirit shtrihen deri në zonën nën sqetull. Ka shumë nyje limfatike në këtë pjesë të trupit, dhe masazhimi i tyre mund të ndihmojë në stimulimin e sistemit tuaj limfatik.

Sistemi juaj limfatik është përgjegjës për të ndihmuar trupin tuaj të largojë toksinat. Nëse keni kryer një operacion në nyjet tuaja limfatike, mund të përjetoni një grumbullim të lëngjeve të mbetjeve të quajtura limfedemë. Ju gjithashtu mund të dëgjoni këtë lloj masazhi të gjirit të referuar si kullim limfatik manual.

Sipas një rishikimi të fundit, më shumë se 1 në 5 persona me kancer të gjirit zhvillojnë limfedemë. Simptomat përfshijnë ënjtje në krah, gji ose gjoks. Zakonisht, rezulton nga operacioni ose rrezatimi. Trajtimi standard shpesh përfshin përdorimin e kompresimit për të lehtësuar ënjtjen.

Edhe nëse nuk keni limfedemë, masazhi i gjirit mund të ndihmojë në pastrimin e trupit tuaj nga toksinat e bllokuara në sistemin limfatik.

5. Dhimbje të muskujve

Nëse ndiheni të lënduar, masazhi i gjirit mund të ndihmojë gjithashtu në lehtësimin e tensionit në muskujt tuaj të gjoksit. Këta muskuj quhen gjoksorët tuaj. Ndoshta ju merrni pjesë në aktivitete, ushtrime ose sporte që lodhin këta muskuj.

Gjoksi ka formë si trekëndësha dhe pushon nën gjinjtë tuaj. Nëse zhvilloni tension në shpinë, mund të kompensoheni duke tensionuar muskujt e gjoksit gjithashtu.

Masazhi në gjoks mund të sjellë relaksim më të qëndrueshëm sesa masazhimi i shpinës vetëm. Në fakt, nëse e keni vetëm shpinën të masazhuar, truri juaj do të ndiejë ende tension në gjoksin tuaj kur seanca juaj të jetë e plotë. Si rezultat, truri mund të kthejë tensionin përsëri në shpinë për të riekuilibruar forcat në dy zonat e trupit tuaj.

Si të kryeni masazhin e gjirit

Metoda e masazhit që përdorni mund të ndryshojë në varësi të përfitimeve që kërkoni të merrni.

Për laktacion

Nuk ka domosdoshmërisht një mënyrë të drejtë ose të gabuar për të masazhuar gjinjtë tuaj për laktacion. Masazhi mund të përdoret me ose pa shprehje të duarve. Shprehja e duarve është përdorimi i dorës tuaj për të hequr qumështin e gjirit, në vend se përmes pompës ose ushqyerjes me gji.

Ndiqni këto hapa:

 • Përqendrohuni në një gji në të njëjtën kohë. Vendosni katër gishta të njërës dorë në majë të gjirit dhe katër gishta të dorës tjetër në pjesën e poshtme. Masazhoni në një model rrethor. Kjo mund të ndihet më mirë nëse duart tuaja janë të ngrohta.
 • Lëvizni vëmendjen tuaj në anët e gjinjve tuaj, duke vazhduar në një model rrethor. Ju madje mund të dëshironi të bëni grushta me duar dhe butësisht të rrokullisni ose të gatuani gjoksin tuaj.
 • Provoni të përdorni majat e gishtave për të prekur dhe masazhuar në të gjithë gjinjtë tuaj gjithashtu.
 • Nëse dëshironi të shprehni me dorë, vendosni gishtin tregues dhe gishtin e madh rreth thithit tuaj. Sillni gishtat së bashku ndërsa bëni butë presion në vetë thithën, duke hequr qumështin e gjirit. Rregulloni pozicionin tuaj sipas nevojës. Shtrydhni ritmikisht, me shpejtësinë e rrahjeve të zemrës.
 • Shprehja e duarve para dhe pas pompimit mund t’ju ndihmojë gjithashtu të zbrazni gjinjtë.

Për zbulimin e kancerit

Nëse po kontrolloni gjinjtë tuaj për shenja të kancerit, është e rëndësishme të mbani mend se gjiri juaj në të vërtetë shtrihet nën sqetull. Mos harroni të kontrolloni të gjithë gjoksin, duke përfshirë thithën tuaj, areolën dhe këtë zonë të zgjatur. Ndërsa jeni në të, thoni partnerit tuaj që t’ju njoftojë për ndonjë gungë ose gungë që ata ndiejnë gjithashtu.

Ndiqni këto hapa:

 • Qëndroni para një pasqyre dhe bëni një kontroll vizual të gjinjve tuaj. Shikoni për çdo ndryshim në madhësi, ndryshim të ngjyrës ose ndryshim të formës. Vendosni duart në anët tuaja, pastaj në ijet, dhe pastaj mbi kokën tuaj për të parë nga kënde të ndryshme.
 • Ndërsa ende shikoni në pasqyrë, vendosni një dorë pas kokës dhe vendosni tre gishta në gjoksin tuaj. Lëvizni gishtat në qarqe të vogla mbi indin tuaj të gjirit. Vendosni presion të lehtë, të mesëm dhe të fortë ndërsa ecni me gishta për të mbuluar të gjitha zonat.
 • Lëvizni gishtat në zonën nën sqetull dhe vazhdoni me qarqe të vegjël ndërsa ecni me gishta.
 • Përsëriteni masazhin në gjoksin tjetër.
 • Përfundoni masazhin tuaj duke shtypur secilën dalë për të kërkuar ndonjë shkarkim ose dhimbje. Nëse përjetoni njërën nga këto simptoma, caktoni një takim me mjekun tuaj.

Për pamjen e gjoksit

Përsëri, ka pak studime zyrtare që sugjerojnë që masazhi i gjirit ndryshon pamjen e gjinjve. Akoma, ka prova që masazhimi i gjinjve me vaj mund të ndihmojë në parandalimin e strijave, të paktën në gratë shtatzëna. Mund të jetë e dobishme edhe në mënyra të tjera.

Studiuesit sugjerojnë që masazhi të fillojë me vaj bajame në fillim të shtatzënisë për 15 minuta çdo ditë. Vetëm 20 përqind e grave që ndoqën këtë regjim zhvilluan strija. Në grupin e kontrollit, 41 përqind e grave kishin strija, kështu që kjo metodë uli incidencën përgjysmë.

Për tensionin e muskujve

Masazhi i gjinjve dhe muskujve të gjoksit është i ngjashëm, por pak më ndryshe. Me masazhin e gjirit, thithka shpesh përfshihet. Ky nuk është rasti me masazhin e gjoksit.

Kur merreni me muskujt e gjoksit, një terapist masazhesh mund të përqendrohet më shumë në tre zonat ku këta muskuj bashkohen me trupin. Ndërsa mund të jeni në gjendje të lehtësoni tensionin vetë, një terapist i licencuar masazhi mund të manipulojë më mirë muskujt tuaj për lehtësimin më të madh.

Nëse ndiheni të pakëndshëm duke e masazhuar këtë zonë nga një i huaj, kjo është e kuptueshme. Një profesionist duhet së pari t’ju informojë nëse planifikoni të masazhoni gjoksin tuaj, dhe pastaj të kërkojë pëlqimin tuaj. Masazhi i gjirit nuk është një pjesë normale e masazhit profesional.

Për njerëzit me gjendje mjekësore që kanë nevojë për ndihmë me dëmtime limfatike, tregoni mjekut tuaj për planet tuaja për të bërë masazh të gjirit.

A ka ndonjë rrezik?

Nuk ka shumë rreziqe që lidhen me masazhin e gjinjve tuaj. Nëse keni pasur kancer të gjirit ose operacion në gjinjtë tuaj, mund të dëshironi të jeni të kujdesshëm rreth gungave, shenjave ose zonave që kanë marrë kohët e fundit rrezatim. Në këto raste, mund të jetë më mirë të kërkoni masazh të gjirit nga një terapist i licencuar i masazhit.

Nëse dyshoni se mund të keni mastit, caktoni një takim me mjekun tuaj. Masazhi mund të ndihmojë, por gjithashtu mund të keni nevojë për ilaçe për të pastruar infeksionin. Shumica e rasteve të mastitit zhvillohen në 6-12 javët e para pas lindjes. Simptoma të tjera mund të përfshijnë ethe, dhimbje, ënjtje dhe dridhura.

 

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com