Lart

8 Teste Shëndetësore që Duhet të Bëjë Cdo Mashkull nën 40 Vjeç

Mirë, shkuarja tek doktori për një kontroll ndoshta nuk është prioritet i lartë në listën tuaj të përparësive. Ta takosh doktorin vetëm kur je i sëmurë është një gabim i madh.

Trupi i njeriut është një organizëm kompleks, dinamik, dhe gjërat shkojnë keq. Dhe në shumë raste, mund të mos ketë shumë shenja që mund të vini re se mund të krijohen probleme.

Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të shikoni mirë se çfarë po ndodh brenda trupit tuaj. Disa teste rutinë dhe punë laboratorike shpesh janë mënyra më e mirë për të gjetur se çfarë po ndodh.

Plus, qëndrimi në krye të testeve dhe shqyrtimeve të rekomanduara rrit mundësinë që ndonjë problem të kapet herët, kur çështja në fjalë është shpesh më e lehtë për tu trajtuar.

Këtu janë tetë teste të rëndësishme që mund t’ju duhet ti bëni këtë vit. Shumë prej tyre mund të kryhen nga doktori.

Testi shëndetësor: Paneli i kolesterolit

Ky test mat sasinë e kolesterolit – si HDL, ose lloji “i mirë”, dhe LDL, ose “lloji i keq” – dhe një lloj yndyre në gjakun tuaj të quajtur trigliceride. Të gjithë këta faktorë kombinohen për të krijuar leximin tuaj të përgjithshëm të kolesterolit.

Kolesteroli i lartë do të thotë që keni një sasi të sëmurë pllake në arteriet tuaja, e cila mund të shkaktojë bllokime dhe të rrisë rrezikun tuaj për një sulm në zemër ose goditje në tru.

Ekspertët rekomandojnë që të gjithë djemtë të testohen fillimisht midis moshës 17 dhe 21 vjeç. Pra, nëse jeni mbi 21 vjeç dhe nuk keni pasur një të tillë, duhet ta bëni një këtë vit.

Kolesteroli juaj matet me një test gjaku pasi të keni agjëruar për 9 deri në 12 orë. Nëse testi tregon se kolesteroli juaj total kthehet në kufi – 200 deri 239 miligramë për decilitër (mg / dL) – ose i lartë (240 mg / dL), doktori juaj do të përcaktojë se kur duhet të ritestoheni bazuar në faktorët e rrezikut të sëmundjes tuaj të zemrës si historia familjare, pirja e duhanit ose mbipesha.

Dhe nëse kthehet normal – 199 mg / dL ose më poshtë – nuk do të keni nevojë për një test tjetër për pesë vjet.

Testi shëndetësor: Leximi i presionit të gjakut

Presioni i lartë i gjakut – i përcaktuar tani si 130/80 mm Hg ose më i lartë – nuk ka simptoma, por mund të çojë në një sulm në zemër ose goditje në tru nëse nuk trajtohet. Kjo sepse presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë dëmtime në arteriet tuaja, duke rritur rrezikun për bllokime të rrezikshme.

Shfaqja për këtë vrasës të heshtur mund të shpëtojë jetën tuaj.

Kjo është arsyeja pse kontrolla të paktën çdo tre deri në pesë vjet është kaq e rëndësishme. Testi është jashtëzakonisht i thjeshtë: Përfundon shpejtë, ku një ofrues i kujdesit shëndetësor ushtron presion në arteriet tuaja ndërsa dëgjoni pulsin tuaj. Kjo mat presionin tuaj të gjakut, ose presionin në arteriet tuaja kur pompon gjakun tuaj. Testi zgjat më pak se një minutë.

Doktori juaj do t’ju rekomandojë mundësi trajtimi si të hani më mirë, të ushtroni më shumë ose të merrni medikamente dhe t’ju rikërkojë brenda gjashtë muajve të ardhshëm për të parë se si numrat tuaj po shkojnë.

Nëse leximi i presionit të gjakut është normal, nuk keni nevojë të kontrolloheni përsëri për tre deri në pesë vjet.

Testi shëndetësor: Testi i sheqerit në gjak

Jo çdo mashkull nën 40 vjeç duhet të kontrollohet për diabetin e tipit 2. Por nëse indeksi i masës trupore është më i madh se 25 dhe ju keni të paktën një faktor tjetër rreziku (si kolesteroli i lartë ose një histori familjare e diabetit), duhet të kontrolloheni çdo tre vjet. Kontrolli për burra të shëndetshëm fillon në moshën 45 vjeç.

Ekzistojnë disa teste të ndryshme që mund të kontrollojnë diabetin e tipit 2. Shumicën e kohës, mjeku juaj do të rekomandojë një test A1C – një test gjaku që mat nivelin mesatar të sheqerit në gjak për një periudhë tremujore duke parë sasinë e sheqerit në gjak të bashkangjitur në qelizat e kuqe të gjakut. Ju do të duhet të testoheni dy herë gjatë tre muajve.

Dy lexime me nivele A1C prej 6.5 përqind ose më të lartë do të thotë që keni diabet, ndërsa një lexim prej 5.7 deri në 6.4 përqind do të thotë që keni paradiabe.

Nëse keni disa çrregullime të qelizave të kuqe të gjakut si anemia e qelizave,, një test A1C mund të mos jetë i duhuri për ju. Në atë rast, mjeku juaj mund të zgjedhë të masë sheqerin tuaj në gjak me një test oral të tolerancës së glukozës.

Nëse sheqeri juaj kthehet normal, mjeku juaj do të përcaktojë nëse dhe kur duhet të ritestoheni. (Nëse akoma keni faktorë të rrezikut të diabetit, ai mund të dëshirojë t’ju ritestojë para moshës 45 vjeç.)

Testi shëndetësor: Testi i vizionit

Nëse kanë kaluar më shumë se dy vjet që nga ekzaminimi juaj i fundit i syrit, bëni një telefonatë doktorit tuaj. Ai do të bëjë një kontroll të shikimit për t’u siguruar që po shihni qartë dhe do të azhurnojë syzet ose recetën e kontaktit sipas nevojës.

Kjo është e rëndësishme, pasi që dëmtimi i syve dhe tendosja mund të çojë në dhimbje koke.

Kjo nuk është e gjitha. Ai gjithashtu do të kontrollojë glaukomën, një sëmundje ku presioni shumë i lartë në sy mund të çojë në humbje të shikimit. Zakonisht kjo përfshin një test të fryrjes së ajrit, ku ajri fryhet në syrin tuaj për të matur presionin në syrin tuaj. Eshtë pak e bezdisshme, por është e shpejtë dhe nuk dëmton.

Nëse sytë tuaj janë të shëndetshëm, nuk do të duhet të testoheni për dy vjet të tjera. Por doktori juaj mund të rekomandojë të vini çdo vit nëse ai përcakton se jeni në rrezik për glaukomë ose nëse keni një histori familjare të diabetit ose presionit të lartë të gjakut, i cili mund të ndikojë në sytë tuaj.

Plus, nëse vendsni lenta, do të duhet të testohesh çdo vit, pasi që recetat e lenteve të kontaktit skadojnë pas 12 muajsh.

Testi shëndetësor: Testi i kancerit të lëkurës

Nuk ka asnjë rekomandim zyrtar për sa shpesh duhet të testoheni për kancer të lëkurës. Por kanceri i lëkurës prek rreth 1 në 5 amerikanë dhe shqyrtimet vjetore mund të ndihmojnë dermatologun tuaj të dallojë një rritje skematike herët, kur është më e lehtë për t’u trajtuar.

Kontrollat e rregullta mund të jenë veçanërisht të rëndësishme nëse keni faktorë të rrezikut të kancerit të lëkurës, si flokët e kuq, keni një histori familjare të melanomës ose keni nishane të dyshimta. Mjeku juaj mund t’ju ndihmojë të kuptoni nëse jeni në rrezik më të lartë.

Kontrollat zakonisht zgjasin më pak se 10 minuta dhe përfshijnë një dermatolog që bën një kontroll vizual për ndonjë nishan ose rritje të pazakontë ose të dyshimtë nga koka te këmbët. Nëse vëren diçka, ai mund të sugjerojë që thjesht ta vëzhgoni atë ose të rekomandojë një biopsi.

Testi shëndetësor: Testimi i depresionit

Depresioni është gjendja më e zakonshme e shëndetit mendor, që prek rreth 30 përqind të djemve në një moment të jetës së tyre.

Zakonisht, doktori juaj do të fillojë me një pyetësor të shkurtër për të vlerësuar shëndetin tuaj mendor. Nëse ai dyshon se ju mund të jeni në depresion, ai do t’ju referojë te një profesionist i shëndetit mendor i cili mund t’ju diagnostikojë dhe trajtojë zyrtarisht.

Testi shëndetësor: testi HIV

Nëse nuk jeni testuar kurrë për HIV, tani është koha ta bëni.

Të gjithë të rriturit duhet të testohen të paktën një herë. Kjo vlen edhe nëse nuk merreni me sjellje të rrezikshme si seksi i pambrojtur me shumë partnerë .

Dhe nëse bëni një sjellje që mund të rrisë rrezikun tuaj, ia vlen të testoheni të paktën një herë në vit.

Ju mund të kërkoni nga doktori juaj i kujdesit parësor që t’ju bëjë testin. Testet zakonisht kontrollojnë gjakun tuaj për virusin HIV ose për antitrupa që prodhon sistemi juaj imunitar kur ekspozohet ndaj virusit. Por disa klinika të komunitetit mund t’ju testojnë gjithashtu duke thithur pjesën e brendshme të gojës tuaj për të parë nëse virusi është në pështymën tuaj.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com