Lart

A Duhet Ende të Vendosni Maskë Pasi të Keni Marrë Vaksinën COVID-19?

Dozat e para të vaksinës COVID-19 tani po shpërndahen. Por a duhet të vendosni akoma një maskë pasi të keni marrë vaksinën COVID-19 edhe ju? Mund të duket sikur marrja e vaksinës do ta bënte të panevojshme maskën, por ekspertët paralajmërojnë përndryshe.

Maskat e fytyrës janë një nga disa masa thelbësore të shëndetit publik që kemi dhe që e dimë se mund të ndihmojnë në ngadalësimin e përhapjes së COVID-19. Dhe, për shkak se jo të gjithë kanë qenë në bord me maska, Presidenti i zgjedhur i SH.B.A,  Biden ka thënë se ai do t’i kërkojë publikut të vërë maska edhe për një kohë.

Maskat janë kaq të rëndësishme sepse ne e dimë që koronavirusi përhapet kryesisht përmes pikave të frymëmarrjes që përmbajnë grimca virale. Njerëzit që kanë infeksion mund t’i përhapin ato pika kur kolliten, teshtinin, flasin ose ulërijnë, dhe pikat mund të bien në sytë, hundën ose gojën e dikujt tjetër. Të tjerët gjithashtu mund të thithin ato pika, ndoshta duke shkaktuar një infeksion. Një maskë parandalon përdoruesin nga përhapja e këtyre pikave dhe i mbron ata nga thithja e tyre.

Ekzistojnë disa arsye të rëndësishme për tu mbajtur të maskuar pasi keni marrë vaksinën COVID-19. Për një gjë, vaksina duket të jetë shumë efektive në parandalimin e infeksioneve simptomatike, por nuk është 100% efektive. Për më tepër, ne nuk e dimë sa e efektshme është vaksina në parandalimin e infeksioneve që nuk vijnë me simptoma ose parandalimin e transmetimit të virusit midis njerëzve. Kjo do të thotë që, edhe me një vaksinë, ka një shans që ju të mund të zhvilloni infeksionin (i cili mund të jetë asimptomatik) dhe të jeni në gjendje ta përhapni atë tek të tjerët – veçanërisht nëse nuk keni vendosur maskë.

“Kjo është arsyeja kryesore pse nuk mund të ndalemi së maskuari menjëherë pasi kemi marrë vaksinën,” tha për CNN Leana Wen, MD, një mjek urgjence dhe profesor vizitor në Shkollën e Shëndetit Publik të Institutit Milken në Universitetin George Washington. “Vaksina do t’ju mbrojë nga sëmundja dhe  përfundimit në spital. Por është e mundur që ju ende mund të mbani virusin dhe të jeni ngjitës për të tjerët. Kështu që ata që marrin vaksinën duhet të mbajnë ende maska dhe të praktikojnë distancimin fizik.”

Shpërndaj
Storie - Probleme.me