Lart

A e kam Pasur Tashmë Koronavirusin? Si Mund ta di dhe Çfarë Duhet të Veproj?

Kur shfaqen simptomat e Covid-19, ato ndryshojnë shumë dhe testimi nënkupton që shumë njerëz kanë qenë të infektuar padashje.

Simptomat e Covid-19 ndryshojnë shumë, dhe testimi në shumë vende do të thotë që shumë njerëz mund të kenë pasur tashmë koronavirusin pa marrë një diagnozë pozitive. A është e mundur të zbulohet dhe si duhet të silleni nëse mendoni se mund të keni qenë të infektuar?

A ekziston ndonjë mënyrë për të kuptuar nëse dikush ka pasur Covid-19 në të kaluarën?
Dr William Hillmann: Në këtë pikë, ne nuk kemi një dëshmi për ta pohuar këtë. Ne jemi duke zhvilluar teste të antitrupave për të kontrolluar një infeksion paraprak, por ato nuk janë ende gati për përdorim klinik. E vetmja mënyrë përfundimtare për të ditur nëse e keni pasur Covid-19 është të testoheni ndërsa e keni virusin dhe testi të rezultojë pozitiv.

A ka mundësi ta kem pasur virusin dhe të isha asimptomatike?
Hillmann: 
Koronavirusi është në të vërtetë një spektër i konsiderueshëm i simptomave, nga njerëzit që janë plotësisht asimptomatikë dhe nuk e kanë idenë se janë të infektuar, deri te njerëzit me simptoma shumë të lehta, si ftohje e zakonshme – rrjedhje të hundëve, kongjestion, dhimbje të fytit – e deri te njerëzit me më shumë simptoma të ngjashme me gripin – temperaturë, dhimbje të muskujve, gulçim dhe kollë.

E kjo na çon te njerëzit e sëmurë rëndë, të cilët ne po i shohim në spital me dështim të frymëmarrjes, që kërkojnë kujdes të ICU. (Shënim i redaktorit: raportet e fundit sugjerojnë se humbja e ndjesisë së aromave dhe shijeve janë gjithashtu shenja të infeksionit Covid-19.)

a kam pasur tashme koronavirusin

Çfarë përqindje e bartësve janë asimptomatikë?
Dr David Buchholz: Tani për tani në New York ne po testojmë vetëm njerëzit që kanë më shumë gjasa të jenë të sëmurë. Pra, nuk kemi ide. Sidoqoftë, në Islandë pati një studim, i cili testoi një pjesë të madhe të popullatës së saj dhe 50% e njerëzve rezultuan pozitiv gjersa nuk kishin simptoma.

A janë njerëzit asimptomatikë infektues?
Hillmann: Një pjesë e konsiderueshme e njerëzve që janë plotësisht asimptomatikë janë infektues përgjatë një kohe. Ne thjesht nuk e dimë [për sa kohë] në këtë pikë, sepse ne nuk kemi llojin e testimeve në dispozicion për të kontrolluar për infeksione asimptomatike.

Kur njerëzit janë simptomatikë, ata janë infektues. Një ose dy ditë para se të bëhen simptomatikë, ka të ngjarë të jenë infektues gjithashtu. Një virus ndërtohet dhe fillon të shpërndahet, dhe pastaj pasi të largohen simptomat, njerëzit ende mund të jenë infektues për dy ditë. Ne kemi disa prova të shpërndarjes virale edhe disa javë pasi të jenë larguar simptomat. Është e vështirë të dihet nëse është virusi aktual i gjallë, i cili mund akoma të infektojë dikë, apo nëse ky është vetëm virusi i vdekur që trupi po shpërndan.

A duhet të sillet dikush ndryshe nëse mendon, por nuk e di me siguri, se ata tashmë e kanë pasur virusin?
Buchholz
: Të gjithë duhet të jemi shembuj për tu ndjekur. Nëse ne jemi të gjithë bashkë, të gjithë duhet të mbajmë distancën sociale.

Hillmann: Meqenëse nuk ka asnjë mënyrë të vërtetë për të ditur në këtë pikë se kush mund ta ketë pasur virusin, përveç nëse jeni simptomatik, ju merrni një shtupë pambuku dhe diagnostifikoheni përfundimisht me të, unë thjesht do të veproja sikur të mos e kisha pasur virusin. Vazhdoni të bëni të gjitha ato gjëra që ne të gjithë duhet të bëjmë në këtë pikë: distanca sociale dhe higjena e duarve.

Nëse mendoj se mund ta kem pasur virusin, a kam ndonjë detyrim etik t’u tregoj njerëzve me të cilët kam kontaktuar? Edhe nëse në të vërtetë mund të ketë qenë vetëm ftohje?
Buchholz: Do të bëja, absolutisht. Unë jam në New York, dhe ishte përfundimisht në komunitet para se ta dinim. Pra, po, ndonjë anëtar i familjes dhe miq të ngushtë, ndoshta dikush me të cilin punoni pranë, unë mendoj se unë thjesht do t’i paralajmëroja ata, veçanërisht nëse do të ishte në 14 ditët e fundit. Nëse do të kishin kaluar më shumë se 14 ditë, ata do të ishin sëmurë deri tani nëse do të kishin ekspozim të konsiderueshëm.

Hillmann: Varet nga secili person se si e mendojnë që është e drejtë. Nëse dikush është diagnostifikuar me një rast të koronavirusit, unë mendoj thellësisht se ata duhet t’u tregojnë njerëzve, sepse nëse jeni në kontakt të ngushtë me një punonjës të kujdesit shëndetësor, kjo mund të ketë pasoja për masat paraprake që duhet të marrë punonjësi i kujdesit shëndetësor.

Nëse e kam pasur virusin, a mund të infektohem sërish?
Buchholz: Nuk ka asnjë provë që dikush është infektuar më shumë se një herë. Dikush me një sistem imunitar normal që mund të reagojë ndaj virusit dhe shërohet, duhet të ketë imunitet për mjaft kohë, të paktën një vit, nëse jo gjatë gjithë jetës.

Ka pasur raporte nga Kina që sugjerojnë se njerëzit janë duke rezultuar pozitiv për Covid-19 për herë të dytë. Shumica e shkencëtarëve mendojnë se është një çështje rreth pasaktësisë së testimit dhe jo që njerëzit kanë dy raste të veçanta të infektimit me këtë sëmundje.

E huazuar.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Mbase jeni Shëruar nga Koronavirusi, por që nuk e keni Ditur: Këto janë Tetë Shenjat

Ilaqi Kundër Malaries Ndihmon Pacientët me Virus që të Përmirësohen, Thuhet në një Studim të Vogël

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com