Lart

A ndikon pluhuri ‘talc’ në përhapjen e kancerit te njeriu?

Kur bëhet fjalë për produkte që i përdorim në përditshmëri, duhet të tregohemi mjaft të kujdesshëm.

Vlen të përmendet pluhuri për bebe dhe pluhuri për fytyrë, pluhuri “talc” i cili është një përbërës popullor dhe mjaft efektiv për të mbajtur lëkurën të thatë dhe të mbrojtur.

Në këtë artikull do të kuptojmë nëse ky lloj pluhuri shkakton kancerin dhe si të zvogëloni përdorimin e këtij gjatë jetës së përditshme.

Cila është lidhja midis pluhurit “talc” dhe kancerit?

“Talci” është një mineral i cili përmban një kombinim të magnezit, të oksigjenit dhe të hidrogjenit.

Kur ai bluhet bëhet pluhur, i cili zakonisht përdoret për produkte të kozmetikës.

Për shkak të rrezikut të mundshëm të pluhurit “talc: që përmban azbest, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka marrë një rol të madh në përcaktimin e udhëzimeve të sigurta për produktet që përmbajnë “talc”.

Pra, a shkakton pluhuri “talc” kancerin?

Kërkimet mbi pluhurin e “talc” dhe rrezikun e kancerit janë mjaft të gjera dhe mbulojnë lloje të ndryshme të kancereve, të tilla si kanceri i vezoreve, kanceri i qafës së mitrës, etj.

Kanceri i vezoreve

Në vitin 2008 është analizuar literatura e dispozicionit për përdorimin e pluhurit “talc” dhe kancerin e vezoreve . Pjesa më e madhe e hulumtimit të shqyrtuar nuk arriti të gjente një lidhje midis pluhurit “talc” dhe shfaqjes se një rreziku në rritje të kancerit të vezoreve.

Kanceri endometrial

Në vitin 2010 fillimisht u sugjerua që përdorimi i pluhurit të “talcit” perineal të shoqërohej me një rrezik në rritje të kancerit endometrial , veçanërisht në gratë pas menopauzës. “Perineal” i referohet zonës midis organeve gjenitale dhe anusit.

Sidoqoftë, një tjetër studimi i botuar disa vjet më vonë zbuloi se as ekspozimi i poshtëm dhe as i sipërm i trupit ndaj pluhurit “talcit” nuk rrisin rrezikun e kancerit endometrial.

Një më e fundit e këtyre katër studimeve të mëdha kohore, të cilat përfshinë pothuajse 210.000 gra, analizuan çdo lidhje të mundshme midis pluhurit të “talcit” dhe kancerit të mitrës. Studiuesit nuk gjetën ndonjë lidhje të rëndësishme midis përdorimit të pluhurit të “talcit” në zonën gjenitale dhe zhvillimit të kancerit të mitrës.

Edhe me përdorim afatgjatë, rritja e lehtë e rrezikut nuk u pa se ishte e rëndësishme.

Kanceri i qafës së mitrës

Kërkimi mbi kancerin e qafës së mitrës dhe përdorimin e pluhurit të “talcit” është i kufizuar. Deri sot, asnjë hulumtim nuk ka lidhur drejtpërdrejt përdorimin e pluhurit “talc” me të kancerit të qafës së mitrës. Nevojiten më shumë kërkime në këtë fushë.

Kanceri i gjirit

Shumë pak hulumtime janë në dispozicion mbi marrëdhëniet midis kancerit të gjirit dhe pluhurit “talc”.

Një studim mbi kozmetikën dhe rrezikun e kancerit diskutuan lidhjen e mundshme midis disa kozmetikave, të tilla si kremrat hidratues të trupit me paraben dhe rrezikun e kancerit të gjirit.

Sidoqoftë, në këtë studim ose ndonjë literaturë tjetër të disponueshme nuk përmendet ndonjë lidhje midis ekspozimit në pluhur “talc” dhe rrezikut të kancerit të gjirit.

Kanceri në mushkëri

Kërkimet mbi kancerin e mushkërive dhe pluhurin e “talcit”, kryesisht përqendrohen në rritjen e rrezikut të kancerit nga thithja e “talcit”.

Studiuesit besojnë se kjo mund të jetë për shkak të rritjes së ekspozimit të substancave të tjera të rrezikshme gjatë nxjerrjes së “talcit”, por jo bluarjes së tij.

Sipas studiuesve, kjo mund të jetë për shkak të natyrës inflamatore të “talcit” kur thithet, e cila ndodh pavarësisht nga përmbajtja e azbestit

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me