Lart

Abuzim Apo Dashuri: Fenomeni “Love Bombing”

 

Njerëzit manipulues mbajnë viktimat e tyre me një taktikë të quajtur ‘bombardim dashurie’ – këto janë shenjat që ju keni qenë shënjestër!

Shenjat e hershme të “bombardimeve të dashurisë” mund të duken si dashuri në shikime të parë.

Njerëzit manipulues nganjëherë lidhen me viktimat e tyre ndaj “bombardimeve të dashurisë”

  • Kjo mund të nënkuptojë komplimente, shfaqje dashurie në publik dhe dhurata.
  • Nëse bini në kurth, mund ta gjeni veten në një lidhje serioze më shpejt sesa e keni parashikuar, me asnjë rrugëdalje.
  • Sigurohuni që të dini ndryshimet midis dikujt që mund të jetë narcist dhe dikujt që thjesht dëshiron t’ju llastojë.

Mendoni se e keni takuar dashurinë e jetës suaj?

Ndaloni. Bëni një hap prapa. Pse do e mendonit këtë?

Nëse sapo keni takuar dikë që thotë se jeni “shpirta binjakë” dhe po tregon dashurinë e tyre të pavdekshme për ju vetëm pas disa javësh, ju mund të jeni bërë viktimë e të ashtuquajturës “bombardime dashurie”.

Bomba e dashurisë përfshin të qenit i mbushur me dashuri, dhurata dhe premtime për të ardhmen, me dikë që ju bën të besoni se mund të keni zbuluar dashurin me shikim të parë.

Personi është i dashur, i kujdesshëm dhe i dhënë pas jush, dhe duket se thjesht ju tërheq. Gjërat përparojnë shpejt dhe ju filloni të pyesni veten nëse kjo është ajo që ju kishte munguar.

Sidoqoftë, nuk zgjat, dhe posa të tregoni një shenjë të kujdesit për ndonjë gjë tjetër përveç partnerit tuaj të ri, ata zemërohen me ju dhe ju etiketojnë si egoist. Maska e tyre rrëshqet dhe ju shihni dikë, nënçmues dhe të paarsyeshëm. Ata nuk mund ta kuptojnë që ju keni edhe ndonjë gjë tjetër që po ndodh në jetën tuaj perpos tyre.

Bomba e dashurisë është një formë e kushtëzimit. Është një taktikë manipuluese që përdorin njerëzit dhe është, në fakt, një formë abuzimi. Nëse po dilni me dikë me tipare të personalitetit të triadës së errët – narcizëm, makiavelizëm ose psikopati – kjo mund të jetë një mënyrë se si ju manipulojnë.

Bomba e dashurisë është PËRFORCIM, ku abuzuesi i sjell viktimës dashuri vetëm nëse viktima vepron si të dojë ai.

Nëse viktima nuk e bën, atëherë ndodh faza e zhvlerësimit, ku ata tërheqin gjithë dashamirësinë e tyre dhe në vend të kësaj e ndëshkojnë viktimën me çfarëdo që ata mendojnë se është e përshtatshme – duke bërtitur, duke i dhënë atyre trajtim të heshtur, apo edhe duke i abuzuar fizikisht.

Mund të jetë e vështirë të dallohet

Është e vështirë të identifikosh bombardimet e dashurisë në afat të shkurtër, sepse të gjitha marrëdhëniet e reja janë emocionuese. Ka premtime dhe potencial, dhe njohja me dikë që ju pëlqen ju jep flutura. Lartësitë emocionale dhe ndjenjat e mendjelehtësisë janë normale dhe jo domosdoshmërisht shkak për alarm.

Megjithatë ajo që nuk është normale, është të dedikohesh shpejt në një lidhje serioze, kur partneri kërkon shumë nga koha juaj. Mediat sociale, dërgimi i mesazheve, postat elektronike dhe mesazhet e çastit e bëjnë tepër të lehtë të jesh në kontakt të vazhdueshëm me dikë, dhe një abuzues mund të përfitojë lehtësisht nga kjo.

Ju mund të keni hyrë në lidhje me qëllimin për t’i ngadalësuar gjërat ose për t’i mbajtur gjërat rastësore, por disi e gjetët veten të detyruar për të bërë krejt të kundërtën.

Ju po flisni me ta aq shumë sa filloni të besoni se jeni bërë për njëri-tjetrin.

Para se ta dini, ata ju shpallin juve “të vetmen e tyre”, dhe fillojnë të bëjnë plane për t’u martuar, apo edhe të jetojnë me ty.

Çfarë ju bën të pambrojtur?

Ka shumë arsye që mund të bini për një abuzues. Në një postim në blog në Psikologjia Sot, Joe Pierre, një profesor i psikiatrisë dhe shkencave biobevioriste në UCLA, thotë se narcizistët janë tërheqës sepse ata kanë tipare të tilla si vetë-mjaftueshmëria, besimi dhe ambicia.

Sidoqoftë, ndonjëherë njerëzit vazhdimisht shkojnë për të njëjtin lloj marrëdhëniesh abuzive për shkak të çështjeve të tyre që nuk i kanë përmirësuar. Deborah Ëard, autorja e librit “Tejkalimi i Vetëvlerësimit të Ulët me Vetëdije” shpjegon në një postim në blog një teori psikologjike që ne tërheqemi nga njerëz që na kujtojnë prindërit tanë.

Nëse kemi përjetuar traumë, ndoshta me prindër ose në lidhje të mëparshme, mund të përpiqemi ta plotësojmë boshllëkun duke u takuar me njerëz të ngjashëm, sepse mund të mendojmë nënndërgjegjeshëm se mund ta rregullojmë të kaluarën me një person tjetër.

Marrëdhënia dëmtuese dhe toksike mund të ndihet rehat sepse është lloji me të cilin jeni mësuar.

Megjithatë, trauma nuk e bën domosdoshmërisht dikë të dobët. Sipas Perpetua Neo, një terapist dhe ekspert në llojet e personalitetit të triadës së errët, këto përvoja i bëjnë viktimat e “bombardimeve të dashurisë” shumë të sjellshëm dhe empatikë.

Abuzuesit mund të përfitojnë nga kjo sepse ata e dinë se janë me dikë që mund të shpjegojë tiparet e tyre negative.

“Njerëzit shpesh mendojnë nëse ju tërheq një narcizist, ju prireni të jeni dikush mjaft i dobët dhe shumë pasiv në jetën tuaj … por ato priren të jenë persona me arritje shumë të larta”, tha Neo për Business Insider.

Lirimi

Kur bombardimi i dashurisë kthehet në zhvlerësim, ai mund të jetë traumatizues dhe tronditës për viktimën.

Gjithçka që ata bëjnë nga ai moment mund të jetë që të përpiqen të rikthejnë personin e mrekullueshëm që menduan se kishin. Në realitet, ky person nuk ka ekzistuar kurrë – ishte një maskë.

Të gjitha dhuratat dhe afeksioni ishin “transaksionale”, thotë Neo, sepse abuzuesit narcisistë gjithmonë mendojnë se çfarë mund të nxjerrin nga një situatë. Çdo lëvizje dhe çdo zgjedhje llogariten. Në kthim, viktima mund të përfundojë të ndihet i përdorur dhe si një predhë e vetvetes së tij të mëparshme.

“Ata njëherë ju duan dhe pastaj ju zhvlerësojnë, kështu që ju jeni gjithmonë të gatshëm për ta dhe kurrë nuk doni të bëni ndonjë gjë të gabuar,” tha Neo. “Për shkak të kësaj standardet tuaja po ulen, kufijtë tuaj po shtypen dhe ju humbni ndjenjën e vetvetes.”

Nëse viktima shkëputet nga marrëdhënia abuzive, kjo shpresojmë se do të bëhet e qartë me kalimin e kohës. Mjegulla përfundimisht mund të ngrihet dhe mund të bëhet e qartë se cilat ishin të gjitha fjalët dhe veprimet bombarduese dashurie: premtime boshe.

Archer thotë në postimin e tij se gjëja më e mirë që mund të bësh është të ngadalësosh, të bësh një hap prapa dhe t’i kujtosh vetes kufijtë e tu.

Nëse ndiheni sikur jeni nën presion, ju mund të jeni shënjestra e një bombe dashurie. Prandaj, përpiquni të shmangni këtë përfundimin dhe mos harroni të mbroni veten.

Mbi të gjitha, siç thotë thënia e vjetër, “Nëse duket shumë mirë për të qenë e vërtetë, me siguri është.”

Shpërndaj
Dashuria - Probleme.me

Në Probleme.me mund të gjeni artikuj rreth marrëdhënieve, mbajtjes se suksesshme të lidhjes, storieve të dashurisë dhe shumçka tjetër. Nëse keni ndonjë sygjerim apo storie për të na treguar mund të na kontaktoni në dashuria@rilinde21.sg-host.com