Lart

Adoleshentët e moshës 16 dhe 17 vjeç kanë gati katër herë më shumë gjasa të zhvillojnë një varësi nga kanabisi sesa të rriturit

16 dhe 17 vjeçarët kanë tre herë e gjysmë më shumë gjasa të zhvillojnë një varësi nga kanabisi sesa të rriturit, kanë zbuluar studiuesit.

Shkencëtarët në King’s College në Londër u bënë thirrje prindërve që të ‘dekurajojnë në mënyrë proaktive’ adoleshentët e tyre nga pirja e kanabisit.

Ata thanë se të rinjtë ishin në rrezik më të madh për t’u bërë të varur, sepse truri i tyre ishte ende në zhvillim dhe ata kishin një ‘ndjenjë në zhvillim’ të identitetit.

Mosha ligjore për blerjen e kanabisit në SHBA është 21 vjeç dhe zbatohet vetëm në shtetet ku është e ligjshme. Në studimin – botuar në Journal of Psychopharmacology – shkencëtarët monitoruan 274 njerëz që përdornin kanabis rreth katër herë në javë.

Mostra përfshinte 76 të rinj të moshës 16 deri në 17 vjeç dhe 71 persona të moshës 26 deri në 29 vjeç që përdornin kanabisin. Gjatë tre muajve që u ndoqën, pjesëmarrësit plotësuan pyetësorët se sa shpesh pinin kanabis dhe nëse kishin ndonjë simptomë të problemeve të shëndetit mendor.

Studiuesit zbuluan se adoleshentët që pinin kanabis kishin tre herë e gjysmë më shumë gjasa për të qenë të varur sesa të rriturit. ‘Çrregullimi i përdorimit të kanabisit’ përkufizohet nga simptomat duke përfshirë dëshirën për drogën, përdorimin e saj që çon në dështime në shkollë ose në punë, rritje të tolerancës dhe probleme ndërpersonale të shkaktuara nga përdorimi i saj.

Gjysma e adoleshentëve të anketuar (38 persona) kishin gjashtë ose më shumë simptoma të kësaj gjendjeje, duke i vendosur ata në kategorinë e varësisë. Për krahasim, në mesin e të rriturve kjo ishte më pak se një e katërta (13 persona).

Dr. William Lawn, një ekspert i varësisë që udhëhoqi studimin, tha: “Duke pasur parasysh se adoleshentët janë në një rrezik më të madh për të përjetuar vështirësi me shëndetin mendor sesa të rriturit, ata duhet të dekurajohen në mënyrë proaktive nga përdorimi i rregullt i kanabisit”.

“Varësia ndaj kanabisit është një problem i vërtetë për të cilën adoleshentët duhet të jenë të vetëdijshëm, pasi ata duket se janë shumë më të prekshëm ndaj tij sesa të rriturit”.

“Ndikimi që ka përdorimi i kanabisit gjatë adoleshencës në performancën njohëse ose në depresion dhe ankth mund të jetë më i dobët se sa supozohet. Por ne kemi përsëritur gjithashtu punën e mëparshme që nëse dikush bëhet i varur nga kanabisi, kjo mund të rrisë ashpërsinë e simptomave nënklinike të shëndetit mendor”.

Adoleshentët mund të jenë më të prekshëm ndaj varësisë ndaj kanabisit sepse truri i tyre është më pak i zhvilluar, sugjeruan studiuesit. Mund të jetë gjithashtu për shkak se ata kanë ende një ‘ndjenjë identiteti në zhvillim’ dhe një jetë sociale ‘më të lakueshme’.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me