Lart

Argjentina bën zbulimin e rëndësishëm për shkencën

Shkencëtarët argjentinas kanë prezantuar një terapi të re për të shëruar sëmundjen e trashëgueshme të quajtur “atrofia muskulare kurrizore” që mund të ndryshojë të ardhmen.

Atrofia muskulare kurrizore është një sëmundje e trashëguar që shkatërron në mënyrë progresive neuronet motorike që kontrollojnë aktivitetin thelbësor të muskujve skeletik, duke ndikuar në funksione të tilla si të folurit, ecja, frymëmarrja dhe gëlltitja, duke çuar në dobësi të muskujve.

Hulumtimi është bërë në qelizat e kavjeve, kështu që hapi tjetër do të jetë kryerja e një prove klinike te pacientët. Nëse konfirmohet efikasiteti i tij tek njerëzit, zbulimi mund ta bëjë edhe më të lirë trajtimin, pasi opsioni aktual është shumë i shtrenjtë.

Puna, e udhëhequr nga biologu dhe studiuesi argjentinas Alberto Kornblihtt, drejtor i Institutit të Fiziologjisë, Biologjisë Molekulare dhe Neuroshkencave të Shteteve të Bashkuara, u botua në kopertinën e revista prestigjioze Cell.

Alberto Komblih: Ajo që bëmë ishte të hetonin mekanizmin në thellësi dhe për këtë sëmundje mund të shtohet një ilaç tjetër i quajtur acidi valproik duke modifikuar kromatinën, e cila është lidhja e ADN-së me proteinën që ndodhet në bërthama e qelizave tona. Pra, ajo që gjetëm është një mekanizëm i ri që bazohet në kërkimin tonë bazë nga më shumë se 25 vjet më parë që do të na lejonte të hartonim një terapi të kombinuar më efikase për sëmundjen.

Në fund të vitit 2016, Administrata e Ushqimit dhe Barnave të Shteteve të Bashkuara (FDA) autorizoi përdorimin e ilaçit nusinersen, i njohur komercialisht si Spinraza, i cili bën të mundur ndalimin ose ngadalësimin e përparimit të sëmundjes, të zhvilluar nga shkencëtari uruguaian Adrian Krainer.

Atrofia muskulare kurrizore paraqet shkallë të ndryshme dhe modifikon cilësinë e jetës së 16,000 fëmijëve në mbarë botën. Në Argjentinë vlerësohet se ka 450 fëmijë që kanë mutacione në gjenin specifik të quajtur SMN1.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me