Lart

Aspirina Preferohet për Parandalimin e Mpiksjen e Gjakut tek Fëmijët Pas Operacionit në Zemër, Sygjerojnë Studiuesit

Aspirina duhet të jetë e favorizuar ndaj warfarinës për të parandaluar mpiksjen e gjakut tek fëmijët që i nënshtrohen një operacioni që rivendos zemrat e tyre, sipas një studimi të ri.

Hulumtimi, i udhëhequr nga Instituti i Kërkimeve të Fëmijëve Murdoch (MCRI) dhe botuar në The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, do të ketë implikime për klinicistët kur përshkruajnë ilaçe të hollimit të gjakut pas operacionit Fontan, një operacion kompleks i sëmundjes së zemrës kongjenitale që ridrejton rrjedhën e gjakut nga pjesa e poshtme trupi në mushkëri.

Procedura Fontan u ofrohet fëmijëve të lindur me defekte të rënda në zemër, duke lejuar që fëmija të jetojë me vetëm një dhomë zemre pompuese në vend të dy.

MCRI Dr Chantal Attard tha se megjithëse operacioni nuk mund të ‘rregullonte’ plotësisht zemrën, shumica ishin në gjendje të jetonin mirë deri në moshën e rritur dhe të kishin jetë relativisht normale. Por ajo tha se ata që kanë procedurën ishin në një rrezik në rritje për mpiksjen e gjakut.

“Mpiksjet e gjakut janë të rrezikshme sepse mund të shkaktojnë dështimin e zemrës ose të çojnë në një goditje në tru. Për këtë arsye, të gjithë pacientëve u jepen ilaçe të hollimit të gjakut, me warfarinën dhe aspirinën më të zakonshmet,” tha ajo.

Dr Attard tha se hulumtimi tregoi për pacientët që i nënshtrohen operacionit Fontan dhe nuk kanë faktorë shtesë të rrezikut të mpiksjes së gjakut, aspirina duhet të ofrohet mbi warfarinën.

Ajo tha se duke pasur parasysh nevojën për monitorim të rregullt INR të warfarinës, një kalim tek aspirina do të kishte gjithashtu një përfitim kostoje për pacientin dhe sistemin e kujdesit shëndetësor.

Rreth 70,000 pacientë post Fontan janë gjallë sot, me këtë numër pritet të dyfishohet brenda dy dekadave.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me