Lart

Astma dhe Alergjitë më të Zakonshme Tek Adoleshentët që Qëndrojnë Zgjuar Vonë

Adoleshentët që preferojnë të qëndrojnë zgjuar vonë dhe të zgjohen më vonë në mëngjes kanë më shumë të ngjarë të vuajnë me astmë dhe alergji krahasuar me ata që flenë dhe zgjohen më herët, sipas një studimi të botuar në ERJ Open Research.

Simptomat e astmës dihet se janë të lidhura fort me orën e brendshme të trupit, por ky është studimi i parë për të parë se si preferencat individuale të gjumit ndikojnë në rrezikun e astmës tek adoleshentët.

Studiuesit thonë se studimi përforcon rëndësinë e kohës së gjumit për adoleshentët dhe hap një kanal të ri të hulumtimit se si gjumi ndikon në shëndetin e frymëmarrjes së adoleshentëve.

Studimi u drejtua nga Dr Subhabrata Moitra nga ndarja e mjekësisë pulmonare në Universitetin e Alberta, Kanada, i cili kreu kërkimin ndërsa ishte në Institutin e Barcelonës për Shëndetin Global, Spanjë. Ai tha: “Astma dhe sëmundjet alergjike janë të zakonshme tek fëmijët dhe adoleshentët në të gjithë botën dhe prevalenca po rritet. Ne i dimë disa nga arsyet e kësaj rritjeje, siç janë ekspozimi ndaj ndotjes dhe tymit të duhanit, por gjithsesi duhet të zbulojmë më shumë .

“Gjumi dhe melatonina ‘hormon i gjumit’ dihet se ndikojnë në astmë, kështu që ne donim të shihnim nëse preferenca e adoleshentëve për të qëndruar zgjuar vonë ose për të shkuar në shtrat herët mund të përfshihet në rrezikun e tyre të astmës.”

Studimi përfshiu 1,684 adoleshentë që jetonin në Bengalin Perëndimor, Indi, të moshës 13 ose 14 vjeç, të cilët po merrnin pjesë në studimin e Prevalencës dhe Faktorëve të Rrezikut të Astmës dhe Sëmundjeve të Ndërlidhura me Alergjinë mes Adoleshentëve

Secili pjesëmarrës u pyet për çdo gulçim, astmë ose simptoma të rinitit alergjik.Atyre iu kërkuan një sërë pyetjesh për të gjykuar nëse ishin ‘tipa mbrëmjeje’, ‘lloje mëngjesi’ apo në mes, si p.sh. në cilën orë të mbrëmjes apo natës ata priren të ndjehen të lodhur, kur do të zgjedhin të zgjohen.

Studiuesit krahasuan simptomat e adoleshentëve me preferencat e tyre të gjumit, duke marrë parasysh faktorë të tjerë që dihet se ndikojnë në astmë dhe alergji, siç janë vendet ku jetojnë pjesëmarrësit dhe nëse anëtarët e familjes së tyre pinë duhan.

Ata zbuluan se mundësia për të pasur astmë ishte rreth tre herë më e lartë në adoleshentët që preferojnë të flenë më vonë krahasuar me ata që preferojnë të flenë më herët. Ata gjithashtu zbuluan se rreziku i vuajtjes së rinitit alergjik ishte dy herë më i lartë në ata që flenë vonë krahasuar me ata që flenë herët.

Profesori Thierry Troosters është President i Shoqatës Evropiane të Frymëmarrjes dhe nuk ishte i përfshirë në hulumtim. Ai tha: “Ne duhet të dimë shumë më tepër pse astma dhe alergjitë po rriten tek fëmijët dhe adoleshentët dhe, shpresojmë, të gjejmë mënyra për të zvogëluar këto kushte.

“Ky është studimi i parë për të shqyrtuar rolin e mundshëm të preferencave të ndryshme të gjumit në rrezikun e adoleshentëve nga astma dhe alergjitë, dhe hap një linjë të re interesante dhe të rëndësishme të hulumtimit. Ne tashmë e dimë se gjumi mirë është i rëndësishëm për shëndetin fizik dhe mendor , kështu që ne duhet të vazhdojmë të inkurajojmë adoleshentët të bëjnë një gjumë të mirë “.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me