Lart

Bebet e Modifikuara Gjenetikisht do të Krijohen Pas Dy Viteve

Bebet e modifikuara gjenetikisht do të jenë më të dëshiruarat në pjesëmarrjen për mbrojtjen e njerëzve nga sëmundjet. Sipas CNN, ato mund të krijohen në mënyrë etike brenda dy viteve, sipas një punimi të ri shkencor.

Modifikimi i gjeneve tani paraqet rreziqe kaq të ulta sa mund të përdoren në embrione njerëzore, sipas një analize të Kevin Smith, një bioetikolog në Universitetin Abertay në Skoci.

Bebet modifikuara gjenetikisht

Studiuesit duan të ndryshojnë përbërjen gjenetike të embrioneve për të parandaluar transmetimin e sëmundjeve të lidhura me gjenin.

Praktika është jashtëzakonisht e diskutueshme për shkak të frikës se mund të përdoret për të krijuar “bebe projektuese”, gjenet e të cilave janë redaktuar për qëllime jo terapeutike.

Në Nëntor të vitit 2018,  shkencëtari kinez He Jiankui ndezi zemërimin e shumë personave,  pasi njoftoi se kishte krijuar foshnjat e para të modifikuar gjenetikisht në botë nga embrionet e ndryshuara për t’i bërë ato rezistentë ndaj HIV-it.

Smith është shprehur se krijimi i tyre është etikisht i justifikueshëm dhe do t’u ofrojë shpresë prindërve që janë stë rrezikuar ndaj sëmundjeve gjenetike.

Modifikimi gjenetik është mënyra e vetme e mundshme për të ndikuar në sëmundjen e një embrioni.

Modifikimi gjenetik do të lejojë mjekët të mbrojnë njerëzit e ardhshëm kundër sëmundjeve kardiovaskulare, kancerit dhe sëmundjeve mendore, si dhe sëmundjeve të tjera të zakonshme.

Smith rekomandon shtyrjen e programeve të modifikimit gjenetik sepse tani shoqëria është në kundërshtim me personat që merren me modifikimin  gjenetik.

Megjithatë, ai beson se një përpjekje etike për të prodhuar foshnje të modifikuar gjenetikisht mund të jetë më pak se dy vjet larg.

Puna e tij është kritikuar nga ekspertë të tjerë të fushës, të cilët theksojnë se rreziqet e modifikimit të gjeneve janë ende duke u studiuar.

“Unë nuk besoj se ka eksperimente  që do të vërtetojnë se kjo teknologji është e sigurt. Prandaj duhet të kemi kujdes“, tha Joyce Harper nga Instituti Universitar në Londër (UCL) Instituti për Shëndetin e Grave në Londër.

Sarah Norcross, drejtoreshë e Progresit Edukativ Trust (PET), një organizatë që punon për të përmirësuar mirëkuptimin publik ndaj  gjenetikës, e quajti analizën e Smithit ‘të gabuar’.

Norcross thekson që publiku mund të mos e ndryshojë mendimin e tij për foshnjat e modifikuar gjenetikisht, dhe duhet shumë punë për të kuptuar rreziqet e teknologjisë.

Duhet të mësohet nga gabimet që u bënë vitin e kaluar, nga shkencëtari kinez që ishte përgjegjës për foshnjat e para të modifikuara gjenetikisht. Nëse kjo teknologji do të vihet në përdorim të ngjashëm në të ardhmen, atëherë duhet të përmbushen standarde shumë më të larta shkencore dhe etike”, tha Norcross për SMC.

Autoritetet në Kinë kanë thënë se eksperimentet që çuan në lindjen e foshnjave që ishin të modifikuara gjenetikisht, kanë  thyer ligjet e vendit dhe shkencëtarët e përfshirë u pezulluan.

Në tetor, studiuesit nga Instituti i gjerë i MIT dhe Harvard publikuan detaje të një teknologjie të re të redaktimit të gjeneve që mund të korrigjojë deri në 89% të defekteve gjenetike, përfshirë ato që shkaktojnë sëmundje si anemia.

E huazuar.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Studimi: Të Rinjtë Janë më të Vetmuar se të Moshuarit

Sytë Blu Janë Krijuar nga Mutacioni Gjenetik i Ndodhur 10 mijë Vite më Parë

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com