Lart

Bëni një dush të nxehtë para gjumit për të fjetur më mirë në temperatura të larta

Trupat përjetojnë natyrshëm një ulje të temperaturës së trupit para gjumit të natës.

Shkencëtarët kanë zbuluar se duke ndikuar në këtë proces natyror të rregullimit të temperaturës, dushet dhe banjat mund të ndikojnë në gjumin. Por kur është koha e valës së të nxehtit, një dush i nxehtë mund të jetë gjëja e fundit që dëshironi.

Megjithatë, rezulton se kjo mund të jetë çelësi për të ndihmuar në rregullimin e temperaturës së trupit tuaj dhe, si e tillë, për të marrë mbylljen e kërkuar të syve pa u hedhur dhe kthyer. Nga shmangia e disa ushqimeve dhe aktiviteteve, cilat mënyra të tjera kryesore dhe të pazakonta mund të përdorni për të përmirësuar cilësinë e gjumit, pavarësisht nga temperatura?

Shkencëtarët besojnë se duke e zhytur trupin në ujë të ngrohtë, ndihmohet procesi natyror i rregullimit të temperaturës, duke përmirësuar si rezultat gjumin. I quajtur “efekti i banjës së ngrohtë”, shkencëtarët supozojnë se kjo metodë është thelbësore në menaxhimin efektiv të temperaturës së trupit tuaj.

“Një banjë ose dush i ngrohtë para gjumit mund të bëjë më shumë sesa thjesht të përmirësojë gjumin. Në orët para gjumit, temperatura thelbësore e trupit të njeriut ftohet natyrshëm, ndërsa temperaturat e lëkurës së duarve dhe këmbëve rriten”, thotë Sleep Foundation.

“Një numër në rritje i kërkimeve sugjeron se një dush i nxehtë ose një banjë para gjumit mund të përmirësojë gjumin”. Një studim i botuar në Bibliotekën Kombëtare të Mjekësisë shqyrtoi më tej se si një banjë ose dush i nxehtë para gjumit mund të ndikojë në cilësinë e gjumit.

Studiuesit donin të shikonin se si ngrohja pasive e trupit në mjedise të kontrolluara mund të shkurtonte vonesën e fillimit të gjumit (SOL). SOL është vonesa e gjumit, ose vonesa e fillimit të gjumit, është koha që i duhet një personi për të fjetur pasi fiken dritat.

Studimi zbuloi se larja me ujë të nxehtë para gjumit “është e lidhur ndjeshëm me SOL më të shkurtër” që do të thotë se i ndihmon njerëzit të bien në gjumë më shpejt.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me