Lart

E konfirmojnë edhe studimet, lodrat ndihmojnë në trajtimin e fëmijëve me autizëm

Mbërrin konfirmimi shkencor se loja, e organizuar siç duhet, është një komponent i rëndësishëm në rrugën e trajtimit të autizmit.

Sipas hulumtimeve, në fakt, përdorimi i kukullave të veçanta mund të rrisë nivelin e vëmendjes dhe rrjedhimisht edhe ndjeshmërinë e fëmijëve me autizëm, të cilët reagojnë mirë ndaj këtyre stimujve.

Prandaj, disa mjete lozonjare mund të jenë një shpresë shtesë për zhvillimin e trajtimeve të reja kundër çrregullimeve të spektrit të autizmit. Në mënyrë të veçantë, kukulla të veçanta mund të tërheqin dhe mbajnë vëmendjen e fëmijëve me këto çrregullime, duke rritur potencialin për zhvillimin e trajtimeve më tërheqëse që forcojnë angazhimin social dhe lehtësojnë të mësuarit. Prandaj, ato mund të përfshihen në trajtimin për autizmin.

Kjo theksohet nga një studim i Qendrës së Studimit të Fëmijëve në Yale, i botuar në revistën Kërkime të Autizmit. Ky është hulumtimi i parë që bazohet në prova anekdotike se fëmijët me çrregullime të spektrit të autizmit, si shumica e bashkëmoshatarëve, u kushtojnë vëmendje kukullave.

Reagime të ngjashme me ato të bashkëmoshatarëve

Studiuesit kryen një seri eksperimentesh, në të cilat ata ekzaminuan modelet e vëmendjes vizuale të fëmijëve me probleme autizmi, në përgjigje të një videoje që përshkruante një ndërveprim të gjallë midis Violet, një kukull me ngjyra të ndezura dhe një homologe njerëzore. Në të njëjtën kohë, u bë një krahasim me një grup kontrolli të vogëlushëve të tjerë në zhvillim tipik.

Ekspertët zbuluan se, kur Violet foli, modelet e vëmendjes së fëmijëve me çrregullim të spektrit autik ishin të krahasueshme me ato të bashkëmoshatarëve të tyre: të dy grupet shpenzuan një pjesë të ngjashme të kohës duke parë kukullën dhe treguan një preferencë të fortë për Violet, krahasuar me atë reale.

Autorët e hulumtimit besojnë se këto mjete lozonjare mund të përdoren në mesin e trajtimeve të disponueshme për autizmin sot, duke pasur parasysh stimujt e dukshëm që kukullat sjellin në sferën e vëmendjes dhe afektivitetit.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me