Lart

Efektet e Depresionit në Trupin Tuaj

 

Depresioni është një nga sëmundjet më të zakonshme të shëndetit mendor. Depresioni është teknikisht një çrregullim mendor, por gjithashtu ndikon në shëndetin dhe mirëqenien tuaj fizike. Mësoni më shumë për disa nga simptomat më të zakonshme të depresionit, si dhe se si depresioni mund të ndikojë në të gjithë trupin tuaj, veçanërisht nëse nuk trajtohet.

Nese ndiheni të trishtuar ose keni ankth ndonjëherë është një pjesë normale e jetës, por nëse këto ndjenja zgjasin më shumë se dy javë, ato mund të jenë simptoma të depresionit.  Sidoqoftë, depresioni klinik, veçanërisht i mbetur pa u trajtuar, mund të ndërpresë jetën tuaj të përditshme dhe të shkaktojë efekt të ndjeshëm të simptomave shtesë.

Sistemi nervor qendror

Depresioni mund të shkaktojë shumë simptoma brenda sistemit nervor qendror, shumë prej të cilave janë të lehta për tu injoruar.

Të rriturit e moshuar gjithashtu mund të kenë vështirësi në identifikimin e ndryshimeve njohëse sepse është e lehtë të ngatërrosh shenjat e depresionit me “plakjen”. Sipas Shoqatës Psikologjike Amerikane, të moshuarit me depresion kanë më shumë vështirësi me humbjen e kujtesës dhe kohën e reagimit gjatë aktiviteteve të përditshme, krahasuar me të rriturit më të rinj me depresion.

Simptomat e depresionit përfshijnë trishtim dërrmues, pikëllimin dhe ndjenjën e fajit. Mund të përshkruhet si një ndjenjë zbrazësie ose mungesë shprese. Disa njerëz mund ta kenë të vështirë t’i shprehin këto ndjenja me fjalë. Mund të jetë gjithashtu e vështirë për ta të kuptojnë pasi simptomat mund të shfaqen dhe të shkaktojnë reaksione fizike. Episodet e shpeshta të të qarit mund të jenë një simptomë e depresionit.

Ju gjithashtu mund të ndjeheni të lodhur gjatë gjithë kohës ose keni probleme gjatë gjumit të natës. Simptoma të tjera përfshijnë: nervozizëm, zemërim dhe humbje interesi për gjëra që më parë sillnin kënaqësi, përfshirë seksin. Depresioni mund të shkaktojë dhimbje koke, dhembje kronike të trupit dhe dhimbje që nuk mund t’i përgjigjen ilaçeve.

Njerëzit me depresion mund të kenë probleme në mbajtjen e një orari normal të punës ose përmbushjen e detyrimeve sociale. Kjo mund të jetë për shkak të simptomave të tilla si paaftësia për t’u përqendruar, problemet e kujtesës dhe vështirësia në marrjen e vendimeve.

Disa njerëz që janë në depresion mund të drejtohen te alkooli ose droga, të cilat mund të rrisin raste të sjelljes së pamatur ose abuzive. Njerëzit që përjetojnë depresion gjithashtu mund të gjenden të preokupuar nga mendimet e vdekjes ose të dëmtojnë veten e tyre.

 Simptomat te fëmijët

Depresioni mund të jetë më i vështirë për t’u zbuluar te fëmijët që nuk mund të artikulojnë simptomat e tyre. Sjelljet që ju duhet të keni më shumë kujdes përfshijnë ngushtësi të vazhdueshme, shqetësim dhe mos të kenë dëshirë për të ndjekur shkollën pa përmirësime me kalimin e kohës. Fëmijët gjithashtu mund të jenë tepër nervoz dhe negativë.

Sistemi i tretjes

Përderisa depresioni shpesh mendohet si një sëmundje mendore, ai gjithashtu luan një rol të rëndë në oreksin dhe ushqimin. Disa njerëz përballen me konsumim të tepërt të ushqimit . Kjo mund të çojë në shtim në peshë dhe sëmundje të lidhura me mbipesha, siç është diabeti tip 2.

Ju madje mund të humbni oreksin tuaj plotësisht, ose të mos arrini të hani sasinë e duhur të ushqimit ushqyes. Një humbje e papritur e interesit për të ngrënë në të moshuarit mund të çojë në një gjendje të quajtur anoreksi geriatrike.

Sistemet kardiovaskulare dhe imunitare

Depresioni dhe stresi janë të lidhura ngushtë. Hormonet e stresit shpejtojnë ritmin e zemrës dhe bëjnë që enët e gjakut të forcohen, duke e vendosur trupin tuaj në një gjendje të jashtëzakonshme të zgjatur. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në sëmundje të zemrës.

Përsëritja e problemeve kardiovaskulare është më e lidhur me depresionin sesa me problemet tjera si: pirja e duhanit,diabeti, tensioni i lartë, kolesterol i larte.

Nese nuk trajtohet, depresioni ngrit rrezikun e vdekjes pas një sulmi në zemër. Sëmundja e zemrës është gjithashtu një shkas për depresionin. Depresioni dhe stresi mund të kenë një ndikim negativ në sistemin imunitar, duke ju bërë më të prekshëm ndaj infeksioneve dhe sëmundjeve.

Parandalimi i vetëvrasjeve

Nëse mendoni se dikush është në rrezik të menjëhershëm të vetë-dëmtimit ose dëmtimit të një personi tjetër:

  •         Telefononi urgjencën.
  •         Qëndroni me personin derisa ndihma të arrijë.
  •         Hiqni armët, thikat, ilaçet ose gjëra të tjera që mund të shkaktojnë dëm.
  •         Dëgjo, por mos gjyko, mos debato, mos kërcëno dhe mos bërtit.
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com