Lart

Çfarë Efektesh Sjell në Shëndet Ndryshimi i Orës

Është i pabesueshëm efekti…

Çfarë Efektesh Sjell në Shëndet Ndryshimi i Orës

Sipas “The Sun”, Ritmi ynë natyror është ndërprerë gjatë muajve të verës, pasi humbasim gjumë dhe kemi më pak vigjilencë në mëngjes. Studimet kanë zbuluar se ne jemi më të rrezikuar nga goditje dhe sulme në zemër në dy ose tre ditë pasi ora zgjatet në mars.

Ekspertja e gjumit, Dr Katharina Lederle thotë: “Koha e kursimit të dritës gjatë  verës vjen me një kosto për shëndetin, mirëqenien dhe performancën. Na vonon gjumi, kështu që kemi më pak kohë për të fjetur. Kur orët kthehen, dërgohet më herët  sinjali në trru për të fjetur. Koha standarte e  dimrit është më mbështetës për orën tonë të trupit dhe funksionet e tij. “

Ora e brendshme e  trupit është një grup qelizash në trurin tonë që janë përgjegjëse për t’i  treguar trupit nëse është ditë apo natë dhe si duhet të përgjigjet.

Receptorët në sytë tanë janë të lidhur me orën e trupit dhe ne kemi nevojë për të ditur nëse është ditë ose natë.

Nëse nuk marrim dritë të mjaftueshme natyrore, ora jonë e trupit nuk e di se çfarë t’i tregojë trupit dhe mund të çojë në probleme të gjumit, ndryshime në humor dhe trru.

Janë mijëra orë në trup dhe secila ka ritmin e vet. Por orë master në trurin tonë siguron që gjithçka funksionon së bashku në harmoni. Duke vendosur ritmin, ora e trupit u jep pjesës tjetër të trupit kohën e asaj që duhet të bëjë dhe kur duhet.

Për shembull, stomakut i duhet thënë kur duhet të presë ushqim dhe të përgatitet. Ora jonë e trupit është më e lumtur gjatë dimrit sepse ritmi i saj natyror shkon pak më gjatë gjatë  24 orëve.

Kur orët kthehen prapa dhe marrim një orë shtesë gjatë ditës e trupi nuk ka nevojë të nxitojë punën e saj. Natën trupat tanë lëshojnë hormonin e gjumit melatonin më herët në mbrëmje, kështu që duhet të kemi më shumë gjumë dhe me një cilësi më të mirë.

Në verë, ne kemi tendencë të shkojmë në shtrat më vonë, por ne kemi punë ose shkollë për të arritur në mëngjes dhe duhet të ngrihemi herët. Prandaj kjo mund të çojë në probleme shëndetësore.

Ora e trupit i thotë stomakut të mbyllet natën, kështu që nëse hamë shumë, shumë vonë, ai nuk do të jetë i  përgatitur. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në sëmundje metabolike si diabeti, sëmundjet e zemrës apo goditja në tru.

Sistemi kardiovaskular gjithashtu pushon ndërsa flemë por nëse qëndrojmë vonë, në trup bëhen kërkesa të papritura. Një studim zbuloi se rreziku rritet me 8%  gjatë dy ditëve të para pas fillimit të ndryshimit të orës verore. Kërkime të tjera gjetën një mesatare prej 6.7 përqind më të madhe të rrezikut të sulmit në zemër në tre ditët kur ora ecin përpara.

Fëmijët e vegjël janë vendosur të shkojnë në shtrat  herët  dhe të zgjohen herët ndërsa adoleshentët shpesh kënaqen në netët e vona, por pastaj luftojnë në  mëngjes me gjumin.

Rreth moshës 20 vjeç, orët tona të gjumit bëhen më pak, përpara se të gjejnë një pikë të rregullt disa vite më vonë.

Të rriturit kalojnë më shumë kohë brenda shtëpisë larg nga drita natyrale, kështu që ora jonë e trupit nuk e di gjithmonë nëse është ditë apo natë. Përdorimi i telefonave shumë në mbrëmje mund të mashtrojë trupin tonë dhe të shtyjë përsëri kohën kur ndihemi të gatshëm të shkojmë në shtrat.

Koha që duhet për orën e trupit të një gruaje për të bërë një rreth të plotë është gjashtë minuta më e shkurtër se sa për burrat, kështu që ata janë të gatshëm të fillojnë përsëri nga e para shumë më shpejt. Por shumë gra shkojnë në shtrat në të njëjtën kohë me partnerin e tyre  dhe kjo mund të nënkuptojë gjumë me cilësi të dobët.

Shtatzënia, menopauza dhe menstruacionet mund të ndikojnë të gjitha në orën e trupit.Një orë trupore që nuk është sinkron me ciklin e ditës dhe të natës mund të ndikojë potencialisht në pjellori.

Për shembull, ndërrimet e natës mund të ndikojnë negativisht në lëshimin e hormoneve që luajnë një rol të rëndësishëm në riprodhim, siç është prolaktina.

Si të përcaktoni orën në mënyrë të shëndetshme :

Caktoni kohë zgjimi të rregullt në mënyrë që ora e trupit të dijë se kur t’i kërkojë trupit të lëshojë kortizolin, gjë që na ndihmon të ndiehemi më vigjilentë.

Caktimi i kohës së gjumit bëhet në mënyrë që ora të dijë se kur duhet  të dërgojë një sinjal në trup për të lëshuar hormonin melatonin, që na bën të ndjehemi të përgjumur.

E Huazuar.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Cilët janë Personat që do të Kryesojnë në të Ardhmen?

Mjekët Bëjnë ‘Mrekulli’ për 23-Vjeçarin, pasi Humbi Gjysmën e Dorës në Grirëse të Mishit

Shenjat që Tregojnë se po Humbisni Shikimin

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com