Lart

Ekspertët: Fjetja në Shpinë Gjatë Shtatzënisë është e Rrezikshme

Gratë shtatzëna që flenë në shpinë gjatë tremujorit të tretë janë të pritura të vuajnë më shumë gjatë lindjes sipas një studimi të ri.

Do të kishte një rënie prej 3.7 për qind të lindjeve nëse të gjitha gratë shtatzëna në Britani të Madhe flinin në anët e tyre gjatë tremujorit të fundit, vlerëson ky studim.

 

 

Ky hulumtim ka zbuluar se normat e zemrës së foshnjave janë më pak aktive kur nënat e tyre flenë me shpinë, gjë që mund të jetë për shkak të peshës së fetuseve që bëjnë presion mbi enët e gjakut dhe prandaj kufizojnë furnizimin me oksigjen të foshnjeve.

Autori kryesor Alexander Heazell nga Qendra e Hulumtimit të Qëndrueshmërisë së Tommy në Spitalin e Shën Marisë në Mançester tha: ‘Rreth 11 foshnje lindin çdo ditë në Mbretërinë e Bashkuar. Prindërit duan të dinë pse fëmija i tyre kanë vdekur, nëse kjo mund të ndodhë përsëri nëse ata përpiqen për një fëmijë tjetër dhe çfarë mund të bëjnë për të shmangur problemet e mëtejshme të lindjes.

Hulumtuesit analizuan 1.024 gra nga 41 njësi të lindjes në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar.Nga të cilat, 291 pësuan abort në 28 javë ose më shumë gjatë shtatzënisë së tyre.733 e tjera që kishin mbetur ishin ende shtatzënë në kohën e studimit.Të gjithë pjesëmarrësit në studim plotësuan një pyetësor që pyeste për praktikat e tyre të gjumit para se të mbeteshin shtatëzëna, si edhe katër javë dhe natën para se të plotësonin pyetësorin ose të vuanin një abort.Rezultatet tregojnë se gratë shtatzëna që flenë në shpinë gjatë tremujorit të tretë janë 2.3 herë më shumë të ngjarë të vuajnë gjatë lindjes së foshnjes në krahasim me ata që anojnë në anën e tyre.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me