Lart

Ekspertët: Kanceri shumë më i zakonshëm në kohën mesjetare sesa mendohej

Kanceri mund të duket si një problem modern, por studimi i ri ka zbuluar se preku deri në 14% të të rriturve në Britaninë mesjetare.

Studiuesit e Universitetit të Kembrixhit përdorën rrezet X dhe skanimet CT për të kërkuar prova të kancerit brenda mbetjeve skeletore të gërmuara si pjesë e një studimi të vazhdueshëm të jetës mesjetare.

Hetuesit zbuluan norma të kancerit rreth 10 herë më të larta sesa ishin zbuluar më parë përmes ekzaminimit vetëm të jashtëm të eshtrave.

“Shumica e kancereve formohen në organet e indeve të buta qëkur janë degraduar në mbetjet mesjetare. Vetëm disa kancer përhapen në kocka, dhe nga këto vetëm disa janë të dukshëm në sipërfaqen e tij, kështu që ne kërkuam brenda kockave për shenja të keqdashjes,” tha plumbi autor Dr. Piers Mitchell i departamentit të arkeologjisë në Kembrixh.

Mitchell vuri në dukje se hulumtimi modern tregon se një e treta deri në gjysmën e kancereve të indeve të buta përhapen në kocka. Ekipi i tij bashkoi atë njohuri me prova të përhapjes së kockave për të vlerësuar nivelet e kancerit mesjetar.

Për studimin, studiuesit analizuan 143 skelete nga gjashtë varreza që datojnë nga shekulli i 6-të në 16-të. Mbetjet ishin të 96 burrave, 46 grave dhe një personi të seksit të panjohur.

“Duke përdorur skanime CT ishim në gjendje të shohim shenja të kancerit të fshehura brenda një kocke që dukej krejtësisht normale nga jashtë,” tha bashkëautorja e studimit Jenna Dittmar.

“Deri më tani mendohej se shkaqet më të rëndësishme të shëndetit në njerëzit mesjetarë ishin sëmundjet infektive si dizenteria dhe murtaja bubonike, së bashku me kequshqyerjen dhe dëmtimet për shkak të aksidenteve ose luftës”, tha Dittmar, një arkeolog në Universitetin e Aberdeen në Skoci

Shumë pak nga mbetjet e gërmuara ishin të plota. Ekipi përfshiu vetëm ata me një kolonë kurrizore të paprekur, legen dhe kocka të kofshës, ata që kanë më shumë të ngjarë të përmbajnë kancer që ishte përhapur, ose metastaza.

Studiuesit gjetën shenja të kancerit në kockat e pesë individëve, kryesisht në legen. Ata parashikuan një vlerësim më të lartë prej 9% në 14% sepse skanimet CT zbulojnë metastaza kockore rreth 75% të kohës dhe vetëm një e treta deri në gjysmën e vdekjeve nga kanceri përfshijnë përhapjen në kockë.

Madhësia e mostrës është e kufizuar dhe diagnostikimi i kancerit tek ata të vdekur për shumë shekuj është sfidues, paralajmëruan autorët e studimit në një njoftim për shtyp të një Universiteti të Kembrixhit.

Në Britaninë moderne, rreth 40% deri 50% e njerëzve kanë kancer në kohën që vdesin.

Faktorët që kontribuojnë në rritjen mund të përfshijnë efektet e duhanit, i cili filloi të importohej në Britani në shekullin e 16-të dhe efektet e ndotësve që nga revolucioni industrial i shekullit të 18-të.

Mund të përfshijë gjithashtu viruse që dëmtojnë ADN-në që janë më të përhapura me udhëtime në distanca të gjata, si dhe jetëgjatësi më të gjatë që u japin kancerit më shumë kohë për tu zhvilluar.

Kërkimi ishte pjesë e projektit, në të cilin studiuesit synojnë të mësojnë më shumë rreth shëndetit mesjetar, jetës dhe vdekjes nga një vendvarrim i gërmuar në 2010.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me