Lart

Ekspozimi ndaj dritës gjatë gjumit, çon në probleme serioze shëndetësore

Edhe një dritë e zbehtë mund ta prishë gjumin, duke rritur rrezikun e problemeve serioze shëndetësore tek të moshuarit, zbuloi një studim i ri.

“Ekspozimi ndaj çdo sasie drite gjatë periudhës së gjumit ishte i lidhur me përhapje më të lartë të diabetit, obezitetit dhe hipertensionit si te meshkujt ashtu edhe te femrat e moshuara”, Phyllis Zee, mjeke në Universitetin Northwestern të Mjekësisë në Chicago tha për CNN.

“Njerëzit duhet të bëjnë çmos për të shmangur ose minimizuar sasinë e dritës ndaj të cilës ekspozohen gjatë gjumit”, shtoi ajo.

Një studim i publikuar në fillim të këtij viti nga Zee dhe ekipi i saj ekzaminoi rolin e dritës në gjumë për të rriturit e shëndetshëm në të 20-at e tyre. Fjetja vetëm për një natë me një dritë të zbehtë, si për shembull një televizor me zërin e fikur, rriti sheqerin në gjak dhe rrahjet e zemrës së të rinjve gjatë eksperimentit në laboratorin e gjumit.

Rritja e rrahjeve të zemrës gjatë natës është treguar në studimet e mëparshme si një faktor rreziku për sëmundjet e zemrës në të ardhmen dhe vdekjen e hershme, ndërsa nivelet më të larta të sheqerit në gjak janë një shenjë e rezistencës ndaj insulinës, e cila përfundimisht mund të çojë në diabetin e tipit 2.

Drita e zbehtë hyri në qepalla dhe prishi gjumin tek të rinjtë, pavarësisht faktit se pjesëmarrësit flinin me sy të mbyllur, tha Zee. Megjithatë, edhe ajo sasi e vogël e dritës krijoi një mungesë të gjumit me valë të ngadalta dhe lëvizje të shpejtë të syve, fazat e gjumit në të cilat ndodh shumica e rinovimit qelizor, tha ajo.

Në vend që të tërhiqte njerëzit në një laborator gjumi, studimi i ri për të moshuarit përdori një mjedis të botës reale. Studiuesit u dhanë 552 burrave dhe grave midis moshës 63 dhe 84 vjeç një aktigraf, një pajisje e vogël e veshur si një orë dore që mat ciklet e gjumit, lëvizjen mesatare dhe ekspozimin ndaj dritës.

Zee dhe ekipi i saj thanë se ishin të befasuar kur zbuluan se më pak se gjysma e burrave dhe grave në studim flinin vazhdimisht në errësirë ​​për të paktën pesë orë çdo ditë.

Çfarë duhet bërë

Strategjitë për reduktimin e niveleve të dritës gjatë natës përfshijnë pozicionimin e shtratit larg dritareve ose përdorimin e hijeve të dritareve që bllokojnë dritën. Mos i karikoni laptopët dhe celularët në dhomën tuaj të gjumit ku drita blu mund të prishë gjumin tuaj. Nëse nivelet e ulëta të dritës vazhdojnë, provoni një maskë gjumi për të mbrojtur sytë tuaj.

Nëse ju duhet të ngriheni, mos i ndizni dritat nëse nuk keni nevojë, këshilloi Zee. Nëse e bëni këtë, mbajini ato sa më të zbehta dhe të ndriçuara vetëm për periudha të shkurtra kohore.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me