Lart

Eritrocitet e dëmtuara nga COVID-19 i rëndë, mund të dëmtojnë enët e gjakut

Qelizat e kuqe të gjakut jofunksionale kontribuojnë në dëmtimin e enëve të gjakut të vërejtura në rastet e rënda të COVID-19, sipas studimeve laboratorike që po hetojnë mënyrat për trajtimin e këtij problemi.

Shkencëtarët besojnë se shumë pacientë të shtruar në spital për shkak të COVID-19 të rëndë dëmtojnë qelizat endoteliale që rreshtojnë enët e gjakut, gjë që mund të rezultojë në mpiksje gjaku, dëmtim të organeve dhe komplikime të tjera shëndetësore.

Eritrocitet jofunksionale zakonisht janë të deformuara, kanë membrana të dobëta që thyhen lehtësisht ose u mungojnë enzimat e nevojshme për të funksionuar siç duhet dhe për të ruajtur elasticitetin, duke i lejuar ato të udhëtojnë pa probleme në enët e ngushta të gjakut.

Një studim i ri i vogël i kryer në një test gjaku laboratorik të 17 pacientëve me sëmundje mesatare me COVID-19 dhe 27 vullnetarë të shëndetshëm konfirmoi supozimin e “mosfunksionimit të thellë dhe të vazhdueshëm endotelial” që u zhvillua si rezultat i infeksionit me koronavirus, raportuan studiuesit në revistën “JACC: Basic to Translational Science.”

Krahasuar me eritrocitet te njerëzit e shëndetshëm, qelizat e kuqe të gjakut në pacientët me COVID-19 të moderuar deri në të rëndë lëshojnë molekula më pak të dobishme të oksidit nitrik dhe molekula më të dëmshme që shkaktojnë inflamacion, shpjegoi një nga shkencëtarët që kreu studimin, Ali Mahdi pranë Spitalit Universitar Karolinska në Stokholm.

Ai dhe kolegët e tij zbuluan se në kombinim me nivelet e ngritura të një enzime të veçantë, molekulat inflamatore dëmtojnë rreshtimin e enëve të gjakut, duke rezultuar në dështimin e enëve të kthimit në gjendjen e tyre origjinale në mënyrën e duhur.

Mahdi tha se mosfunksionimi i vëzhguar i eritrociteve mund “të përmbyset” me ndihmën e barnave që rivendosin nivelet normale të enzimës dhe kufizojnë prodhimin e molekulave të dëmshme.

Ai tha se ende nuk dihet nëse gjetjet nga epruveta mund të përsëriten në hulumtimin e pacientëve.

Eksperimenti u krye në formën origjinale të koronavirusit, kështu që është ende e paqartë nëse qelizat e kuqe të gjakut preken në mënyrë të ngjashme në rastin e infeksioneve të shkaktuara nga variantet e tjera të SARS-CoV-2.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me