Lart

Evolucioni Mund të Jetë Fajtor për Rrezikun e Lartë të Kancerit të Avancuar te Njerëzit

Krahasuar me shimpanzetë, kushërinjtë tanë më të afërt evolucionarë, njerëzit janë veçanërisht të prirur për të zhvilluar karcinoma të përparuara – lloji i tumoreve që përfshijnë kancerin e prostatës, gjirit, mushkërive dhe kolorektal – madje edhe në mungesë të faktorëve të njohur të rrezikut, të tilla si predispozita gjenetike ose duhani.

Një studim i fundit i udhëhequr nga studiuesit në Universitetin e Kalifornisë, Shkolla e Mjekësisë në San Diego dhe Qendra e Kancerit Moores ndihmon në shpjegimin e arsyes. Studimi, i botuar më 9 dhjetor 2020 në FASEB BioAdvances, sugjeron që një mutacion gjenetik evolucionar unik për njerëzit mund të jetë të paktën pjesërisht fajtor.

“Në një moment gjatë evolucionit njerëzor, gjeni SIGLEC12 – dhe më konkretisht, proteina Siglec-12 që prodhon si pjesë e sistemit imunitar – pësoi një mutacion që eliminoi aftësinë e tij për të bërë dallimin midis mikrobeve” vetvete “dhe pushtuesve, kështu që trupi duhej të hiqte qafe atë, “tha autori i vjetër Ajit Varki, MD, Profesor i Shquar në Shkollën e Mjekësisë të UC San Diego dhe Qendrën e Kancerit Moores. “Por nuk është zhdukur plotësisht nga popullata – duket se kjo formë jofunksionale e proteinës Siglec-12 u mashtrua dhe tani është bërë një përgjegjësi për pakicën e njerëzve që ende e prodhojnë atë.”

Ajit Varki, i cili është gjithashtu bashkë-drejtor i Qendrës së Kërkimit dhe Trajnimit të Glikobiologjisë dhe Qendrës për Kërkime dhe Trajnime Akademike në Antropogjeni, drejtoi studimin me Nissi Varki, MD, profesor i patologjisë në Shkollën e Mjekësisë të UC San Diego.

Në një studim të mostrave të indeve normale dhe kanceroze, studiuesit zbuluan se afërsisht 30 përqind e njerëzve që prodhojnë akoma proteina Siglec-12 janë në më shumë se dyfish rreziku i zhvillimit të një kanceri të përparuar gjatë jetës së tyre, krahasuar me njerëzit që nuk mund të prodhojnë Siglec -12.

Normalisht, gjenet që kodifikojnë proteina të tilla jofunksionale eliminohen nga trupi me kalimin e kohës, dhe afërsisht dy të tretat e popullsisë globale njerëzore kanë ndaluar prodhimin e proteinave Siglec-12. Atje ku gjeni ende varet te njerëzit, mendohej prej kohësh se nuk kishte ndonjë rëndësi funksionale dhe ka pasur shumë pak studime pasuese gjatë dy dekadave që kur u zbulua. Ndërkohë, shimpanzetë prodhojnë akoma funksionimin Siglec-12.

Kur ekipi i Nissi Varki u nis për të zbuluar Siglec-12 në mostrat e indeve jo kanceroze duke përdorur një antitrup kundër proteinës, afërsisht 30 përqind e mostrave ishin pozitive, siç pritej nga informacioni gjenetik. Në të kundërt, shumica e mostrave të avancuara të kancerit nga të njëjtat popullata ishin pozitive për proteinën Siglec-12.

Duke parë një popullatë tjetër të pacientëve me kancer kolorektal në fazë të përparuar, studiuesit zbuluan se më shumë se 80 përqind kishin formën funksionale të gjenit SIGLEC-12 dhe ata pacientë kishin një rezultat më të keq sesa pakica e pacientëve pa të.

Shpërndaj
Storie - Probleme.me