Lart

5 Fakte Mahnitëse për Trupin nga Shkrimtari Anglo-Amerikan

Bill Bryson është një shkrimtar angloamerikan që ka nxjerrë së fundmi librin e quajtur “Trupi”.

Sipas “The Independent”, ai ka një vendosmëri fëminore për pyetjet derisa të kuptojë diçka. Disa nga këto pyetje janë: “Si e peshoni Tokën? Si funksionon qeliza e gjakut tek njeriu? Pse nuk mund të jetojmë përgjithmonë?”

5 Fakte Mahnitëse për Trupin nga Shkrimtari Anglo-Amerikan

Libri është i mbushur me fakte që  nxisin mendimet e shumë njerëzve, që të mendojnë ndryshe për botën dhe vetë trupin e tyre. Ne do të sjellim disa prej tyre:

1. Trupi jonë e tregon qartë se ne jemi të të çuditshëm dhe të mrekullueshëm, të përbërë nga  elemente kryesisht të përditshme, të shoqëruara me sisteme komplekse mahnitëse që shkencëtarët sot janë akoma në një rrugë të gjatë për ta  kuptuar.

Njeriu është 61 përqind oksigjen 8,90 £ dhe 10 përqind hidrogjen 16 £, të  lidhura së bashku për të krijuar ujë. Karboni kushton 44.300£  për vlerën e 14 kg që ne përmbajmë në mënyrë tipike.

Kalciumi, fosfori, kaliumi dhe elementet e tjera përbëjnë gjithë qelizën.

Por çfarë rëndësie kanë këto shifra kur njerëzit nuk mund të shpikin qelizën kur kanë gati të gjitha njohuritë e duhura shkencore”,  është shprehur shkrimtari.

2. Ju merrni kancer çdo ditë. Vetë trupi ka “stuhi qelizore”, ku një nga 5 qelizat e trupit kthehet në kanceroze dhe sistemi imunitar i kap e i vret.

Sistemi imunitar është unik dhe i ndryshueshëm dhe ndryshon nëse është i stresuar ose i lodhur.

3. Sipas një kirurgu, gara për jetën është një milimetër e thellë, pasi mes jetës dhe vdekjes të ndan një hsapësirë shumë e vogël. Një gabim super i vogël mund të sjellë vdekjen e pacientit. Mendohet se njerëzit kanë evoluar me lëkurën e tyre duke iu përshtatur botës dhe mënyrës së jetesës.

Biologjikisht, ngjyra e lëkurës është thjesht “një reagim ndaj dritës së diellit”, ka thënë antropologut Nina Jablonski. Shumë njerëz janë skllavëruar ose urryer gjatë historisë për shkak të ngjyrës së lëkurës së tyre.

4. Ne  nuk jemi ndërtuar për të ecur në dy këmbë. Kur paraardhësit tanë të ngjashëm me majmun zbritën nga pemët, patën  një avantazh evolucionar për të ecur drejt. Por skeleti ynë mund të përballojë jetën në katër këmbë, dhe jo dy. Duke ecur drejt, trupi rrezikohet nga shumë sëmundje.

Dhimbja e shpinës është qesharake dhe zakonshme dhe  60% e të rriturve vuajnë nga kjo.

Legeni i ngushë i njeriut shkakton një dhimbje dhe rrezik të madh për gratë gjatë lindjes. Asnjë krijesë tjetër në Tokë nuk ka më shumë gjasa të vdesë  gjatë lindjes se sa një njeri.

5.Njerëzit derdhin gjysmë kilogram lëkurë çdo vit.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com